Душан Ј. Басташић: Болно што се на споменику жртвама холокауста и усташког режима у Загребу не помињу Срби и Роми

holokaust-zagreb

„У спомен жртвама Холокауста и усташког режима“ пише на споменику. Холокауст је израз којим се означава геноцид над Јеврејима, те је неспомињање српских и ромских жртава зачуђујући компромис, каже Басташић

У Загребу је синоћ откривен споменик жртвама холокауста и усташког режима, а поводом Дана страдања и јунаштва јеврејског народа. Споменик је завршен још пре годину дана, али због протеста јеврејске заједнице у Хрватској која је сматрала да споменик не може бити посвећен само жртвама холокауста, он није откривен до синоћ. Међутим, у постигнутом компромису око натписа на споменику се и даље не може закључити који су још народи сем јеврејског били жртве усташког режима у НДХ-а.

Споменик симболизује пртљаг страдалих загребачких Јевреја који су августа 1942. године транспортовани са Главне железничке станице у Загребу у концентрациони логор Аушвиц.

Случајно или не, откривање споменика одиграло се тачно на годишњицу првог масовног транспорта Срба у усташке логоре. 27. априла 1941. усташе су са палицама у Загребу дочекале око 500 Срба који су касније убијени у логору Јадовно каже за Радио Београд председник „Удружења Јадовно 1941“ из Бањалуке Душан Басташић.

Додаје да је због те симболике проблематичан термин откривања споменика.

„Управо на дан када је према тој железничкој станици јурио воз из Грубишног Поља преко Бјеловара који је у својим марвеним вагонима возио 504 Србина похапшених ноћ раније на подручју Билогорја. То је било прво масовно хапшење Срба након успоставе НДХ-а 10. априла 1941. Управо у време кад је откриван тај споменик, у 18 часова, тај воз је улазио у ту железничку станицу 1941. То синоћ нико није поменуо, а сама коинциденција буди мисао да се не ради о случајности,“ навео је Басташић.

„У спомен жртвама Холокауста и усташког режима“ пише на споменику на три језика – хебрејском, енглеском и хрватском. Басташић подсећа да је Холокауст израз којим се означава геноцид над Јеврејима, те је неспомињање српских и ромских жртава зачуђујући компромис.

„Треба похвалити да је држава Хрватска, а на притисак јеврејске заједнице, и локалне и међународне, подигла споменик жртвама Холокауста – жртвама геноцида почињеног над Јеврејима. Ипак, болно је и увредљиво да на том споменику који је посвећен и жртвама усташког режима, није споменуто ко су те жртве. Ниједном речју се не помињу Срби и Роми“, навео је Басташић.

Басташић закључује да је проблематично и то што је споменик откривен у предвечерје првог масовног злочина који је почињен над Србима у Независној Држави Хрватској 28. априла 1941. године.

Тада је у Гудовцу код Бјеловара убијено 200 Срба, а све је организовао заповедник усташке надзорне службе НДХ-а Еуген Дидо Кватерник.

Александар Миливојевић

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ