УЖИВО – дан 68: У Рубежном откривена тела убијених цивила после одласка украјинских снага

polozaj

Народна милиција ЛНР налази тела убијених цивила у месту Рубежно у Донбасу који су држале украјинске снаге пре офанзиве снага ЛНР и Русије, рекао је један од припадника снага ЛНР за Спутњик

Шездесет и осми дан Специјалне руске операције у Украјини. Наставља се руска опсада „Азовстаља“. Украјина и Русија су још једном размениле затворенике. ЕУ поручује да су државе чланице сагласне и да неће плаћати гас у рубљама.

13:48Народна милиција ЛНР налази тела убијених цивила у месту Рубежно у Донбасу који су држале украјинске снаге пре офанзиве снага ЛНР и Русије, рекао је један од припадника снага ЛНР за Спутњик.

13:35Украјинска војска гранатирала је Калиново у Луганској Народној Републици, испаливши 15 пројектила калибра 120 милиметара, саопштило је Представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Украјинске снаге гађале су јутрос Доњецк оружјем калибра 122 милиметра чија је примена забрањена Минским споразумима. Пало је 15 пројектила.

Председник Думе Вјачеслав Володин је изјавио да сви шефови држава који су донели одлуку о испорукама оружја Украјини треба да одговарају као ратни злочинци.
„Лидери читавог низа европских држава, на челу са Немачком, могли би да увуку своје народе у велике проблеме. Испоручујући наоружање Украјини они постају учесници у сукобу… Сви шефови држава који су донели одлуке о испорукама оружја осрамотили су се и треба да одговарају као ратни злочинци“, написао је Володин на свом Телеграм каналу.
Према његовим речима, лидери држава су ћутали када су нацисти пре осма година у Одеси спаљивали цивиле и ништа нису предузели у циљу заштите људи у Донбасу, а ‘сада чине све како би гинули Словени у Украјини’ . Почели су и да заборављају трагедију Другог светског рата и која је цена плаћена да би се свет ослободио од фашизма.

Двије експлозије одјекнуле су рано јутрос у Белгороду, региону на југу Русије који се граничи са Украјином, саопштио је регионални гувернер Вјачеслав Гладков.

„Прије 30 минута пробудио сам се уз звуке двије јаке експлозије. Према информацијама из оперативног штаба, није причињена штета и није било повријеђених“, рекао је Гладков око 2.40 по локалном времену.

Јуче је у Белгороду избио велики пожар у погону руског Министарства одбране. Узрок пожара је непознат.

Руски званичници су више пута оптуживали Украјину за нападе на складишта горива и војна постројења на руској територији. Извори украјинске владе тврде да такве тврдње „подстичу антиукрајинско расположење“ код становништва.

ДНР: Украјинска војска гранатирала два округа Доњецка

Украјинска војска је гранатирала два подручја Доњецка, саопштило је представништво Доњецке Народне Републике (ДНР) у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре (ЗЦЦЦ).

„Гранате су снимљене са стране ВФУ у следећим правцима: 23:54 — бр. н Вода – н. насеље Доњецк (Кујбишевски округ), испаљене су четири гранате калибра 122 мм; 00:07 — н. стр Красногоровка – н. Доњецк (Кировскиј округ), из БМ21 Град су испаљене четири ракете“, наводи се у саопштењу.

Раније је градоначелник Горловке Иван Приходко говорио о рањавању цивила у ДНР током гранатирања Оружаних снага Украјине.

Од почетка ескалације 17. фебруара, 81 цивил, међу којима и дијете, погинуо је у границама ДНР услед гранатирања од стране Оружаних снага Украјине.

Извор:
ИН4С