Руска војна операција у Украјини. Дан 63

vojnik

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

13:50

Најважније са брифинга Дмитрија Пескова:

▪плаћање руског гаса у рубљама ни на који начин не утиче на његову цену;

▪Захтев да се гас плаћа у рубљама није уцена, Русија остаје поуздан снабдевач енергентима;

▪Плаћање Пољске и Бугарске по уговорима о гасу у одговарајућем облику биће основа за наставак снабдевања;

▪ на састанку Путина и Гутереша није било конкретних договора о укључивању УН и МКЦК у евакуацију цивила из Азовстала;

▪Иступање Русије из Светске туристичке организације УН неће утицати на развој туристичке индустрије у земљи;

▪Тешко је говорити о новој безбедносној архитектури у Европи у позадини Борелових изјава да о свему треба одлучивати „на бојном пољу“;

▪Киријенко још није званично именован за кустоса ДНР и ЛНР;

▪ о могућности размене Медведчука за украјинску војску, Песков је рекао да о томе није било говора;

▪ Песков је назвао „прилично провокативном“ изјаву саветника канцеларије Зеленског Алексеја Арестовича да би Оружане снаге Украјине могле да преузму контролу над Придњестровљем ако Молдавија то затражи.

13:45

Јединице групе „О“ Оружаних снага РФ настављају да јачају свој борбени потенцијал.

13:40

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев рекао је да земље НАТО-а гурају Украјину у оружани сукоб са Русијом.

Према његовим речима, информације о предстојећој украјинској агресији у Донбасу и на Криму натерале су Руску Федерацију да предузме превентивне мере и покрене војну операцију.

13:35

Економија Украјине наставља да функционише на око 60-70 одсто , саопштила је Европска банка за обнову и развој.

13:30

Валентина Матвиенко је позвала да се предузму мере за  смањење цена у продавницама након стабилизације рубље.

 

13:25

Руски амбасадор је рекао да Светска туристичка организација УН користи пропаганду и уцене да „прогура“ одлуку о суспензији чланства Русије.

13:20

Апликација Утаир је нестала из Апп Сторе-а.

На уређајима и гаџетима са иОС или Андроид оперативним системима, наставља да ради стабилно.

13:14

Русија уводи лична ограничења за 287 чланова британског Доњег дома.

Москва ће наставити да ради на мерама одмазде против Британије, укључујући проширење руске стоп листе, саопштило је руско Министарство спољних послова.

13:05

Аустријска компанија ОМВ преговара о условима плаћања руског гаса, али до сада и даље плаћа у еврима, компанија не искључује отварање рачуна код Гаспромбанке са конверзијом у рубље за плаћање гаса, речено је РИА Новостима у канцеларско одељење.

Раније је саопштено да је Аустрија прихватила руске услове за ново плаћање гаса.

13:02

Прерађивачка индустрија у Русији на крају године може пасти за 7-9% , каже шеф Министарства индустрије и трговине Денис Мантуров.

12:55

Министарство просвете и науке је саопштило да због поскупљења папира универзитети могу самостално дозволити студентима да предају завршни рад на дигиталном медију .

12:50

Посада фрегате Црноморске флоте са Црног мора извела је салву лансирања четири крстареће ракете „Калибар“.

12:45

ЕУ ће привремено повећати куповину гаса од Руске Федерације преко земаља које су спремне да плате у рубљама за компензацију престанка испорука Пољске и Бугарске, преноси ТАСС позивајући се на извор.

12:35

Шеф Рачунске коморе Руске Федерације Алексеј Кудрин рекао је да ће Русија живети у веома тешкој ситуацији у наредне годину и по до две године.

Према његовим речима, инфлација у Русији у 2022. години према основној прогнози биће 20,7% , 2023. године више од 6%.

 

12:32

Јапанско министарство спољних послова саопштило је да Русија неће учествовати на Екпо 2025 у Осаки ако се ситуација у Украјини не промени.

12:23

Снимак уништене зграде позоришта у Мариупољу.

12:12

Апликација Аерофлот је нестала из Апп Сторе-а.

12:02

У Аустрији верују да ће уз подршку ЕУ моћи да одбију гас из Русије до 2027. Године.

11:57

Варшава очекује да ће натерати остале земље чланице ЕУ да се договоре о овлашћењима за конфискацију имовине Руске Федерације која је потпала под санкције , изјавио је заменик министра спољних послова Пољске Павел Јаблонски. Према писању листа Фајненшел тајмс, пољска страна сматра да би средства након конфискације требало да буду усмерена на обнову инфраструктуре Украјине.

11:50

Због догађаја у Украјини , највећи светски немачки хемијски концерн БАСФ одлучио је да до почетка јула прекине преостале активности у Русији и Белорусији. Изузетак ће бити послови повезани са производњом прехрамбених производа.

11:27

Татјана Москалкова, комесарка за људска права у Руској Федерацији, демантовала је изјаве о принудном пресељењу украјинских избеглица у Русију.

11:20

Холивудска филмска компанија Варнер Брос., која је почетком марта обуставила дистрибуцију својих филмова у Русији, жели да се врати на руско тржиште , преноси Деадлине, позивајући се на Ендруа Крипса, председника Варнер Броса.

Топ менаџер Варнер Брос. није могао да наведе услове за повратак компаније у Русију.

„Не знам, прекид ватре и повлачење трупа? Само не знам. Знам само да холивудска издања не улазе у земљу. Надам се да можемо доћи до тачке у којој се производ може послати назад у земљу“, додао је Крипс.

11:16

Министарство унутрашњих послова Придњестровља јавило је о пуцњевима из Украјине у правцу села Колбасна.

„Синоћ је неколико дронова виђено на небу изнад села Колбасна, регион Рибница. Авиони на територију Придњестровља лансирани су из Украјине. Ујутро 27. априла, у 8.45 сати, пуцано је са украјинске стране у правцу приднестровског насеља Колбасна“, саопштило је министарство.

Истовремено, копредседавајући Заједничке контролне комисије, након извештаја о пуцњави у Колбасни, рекао је да је пуцњава изведена на територији Украјине и да нема никакве везе са Придњестровљем.

11:10

Медијске објаве о руском снабдевању оружјем из Кине нису засноване ни на чему, изјавио је руски амбасадор у Кини Андреј Денисов.

11:04

Шведска влада затражила је од ЕУ компензацију за војне испоруке Украјини , јавио је Шведски радио.

10:57

Истрага је захтевала хапшење још тројице осумњичених за припрему покушаја атентата на Владимира Соловјова.

10:55

Треба обуставити испоруке гаса „непријатељским земљама“ које одбијају да плате гориво у рубљама, каже председник Државне думе Вјачеслав Володин.

Гаспром је потпуно обуставио испоруке гаса Бугарској и Пољској. Исправну одлуку подржавају посланици Државне думе. <…> Такође је неопходно деловати у односу на друге земље које су нам непријатељске“, написао је Володин на Телеграм каналу.

10:48

Шеф Европске комисије назвао је „уценама“ изјаве Гаспрома о обустави испоруке гаса .

„ЕУ је спремна за такав сценарио и планира одговор“, рекла је Урсула фон дер Лајен.

10:40

Издвајамо са јутарњег брифинга Министарства одбране:

▪ „Калибри“ на територији Запорожског комбината алуминијума уништили су хангаре са великом серијом страног наоружања и муниције;

▪Авиони руских Ваздушно-космичких снага погодили су током ноћи 59 украјинских војних објеката. Међу њима: 50 подручја концентрације људства и украјинске војне технике, четири складишта наоружања и муниције, као и противваздушни ракетни систем Бук-М1 у региону Славјанска;

▪Непријатељски губици су износили 120 људи и 35 оклопних возила и возила;

▪Ракетне трупе су током ноћи извршиле 573 ватрене мисије. Погођено је: 432 подручја концентрације непријатељског људства и војне технике, 67 артиљеријских положаја, две батерије вишецевних ракетних система, као и седам складишта муниције;

▪Руски ПВО системи оборили су 18 украјинских дронова, укључујући две беспилотне летелице Баирактар-ТБ2 у близини насеља Калесниковка и Красни Лиман

▪Ракета Точка-У оборена је изнад Иличанке;

▪Укупно, од почетка војне операције, 141 авион, 110 хеликоптера, 607 беспилотних летелица, 273 противваздушна ракетна система, 2596 тенкова и других оклопних борбених возила, 296 вишецевних ракетних бацача, 1134 пољских артиљеријских и минобацачких топа као и 2413 јединица специјалних војних возила.

10:33

Федерална агенција за ваздушни саобраћај искључила је могућност смањења нивоа безбедности летења због уписа летелица у регистар Руске Федерације.

10:27

Турска је поставила посебне радаре на улазу у Босфор за откривање плутајућих мина, рекао је министар одбране Хулуси Акар.

10:25

Министарство одбране Русије објавило је снимак артиљеријском ватром уништеног утврђеног подручја Оружаних снага Украјине.

10:20

Гувернер Курска је рекао да је украјински дрон пресретнут ноћу. Повређених није било, материјалне штете није било.

10:18

Представник Придњестровља у комисији за управљање мировном операцијом на Дњестру демантовао је информацију о пуцњави код села Колбасна, преноси ТАСС.

10:17

Аустрија и аустријска компанија ОМВ прихватиле су услове плаћања руског гаса у рубљама , рекла је канцеларка земље.

10:10

Топ менаџер немачке компаније Унипер рекао је да нова шема плаћања руског гаса у рубљама није у супротности са санкцијама и да је такво плаћање могуће.

10:05

Курс долара на отварању трговања на Московској берзи пао је на 73,15 рубаља, евро је порастао на 76,85 рубаља.

9:48

ФСБ је саопштио да су двојица Руса , „присталица украјинског нацизма“ , приведена док су припремали саботажу у објекту транспортне инфраструктуре у Белгородској области . Покренут је кривични поступак, приведени дају признања. Тајна служба тврди да је украјинском сајту „Миротворац“ послала информације о учешћу руске војске у специјалној операцији.

Како је саопштио ФСБ, ухапшени су желели да оштете железничке шине дуж којих се крећу војни возови.

9:43

Пољска више неће куповати гас са руске стране. Ово је изјавио представник пољске владе за стратешку енергетску инфраструктуру Пјотр Наимски.

9:35

Министарство одбране Русије објавило је снимак оружја заробљеног током војне операције.

9:31

Више од 660 људи евакуисано је из Мариупоља у Безименоје за један дан, саопштио је ДПР.

9:24

Пољска телевизија јавила је да су специјалне службе републике ухапсиле Руса и Белоруса у Бјалистоку под оптужбом за шпијунажу.

9:18

Цене гаса су након одлуке Гаспрома почеле нагло да расту – прелазе 1.300 долара за хиљаду кубних метара.

9:16

Заменик премијера, министар дигиталне трансформације Украјине Михаил Федоров рекао је да је Кијев био умешан у организовање више од 660 хакерских напада на руска и белоруска предузећа и институције.

Тврдио је да је организовао „прву светску сајбер армију“.

9:08

Гаспром је потпуно обуставио испоруке гаса Булгаргазу и ПГНиГ-у због  неплаћања у рубљама .

„Гаспром” је упозорио да ће у случају неовлашћеног повлачења гаса из Бугарске и Пољске из транзитних обима, смањити испоруке за транзит за овај обим.

8:55

Комесар при председнику Руске Федерације за заштиту права предузетника Борис Титов позвао је на стварање повољних услова за рад „шатл трговаца“ .

Према речима пословног омбудсмана, људи ће радо ићи по робу у Турску, Кину, Индију и друге земље.

„Главна ствар је да се створи максимално повољан третман за шатл трговце како би могли безбедно да улазе и излазе из земље, мењају валуту у банкама, како би се укинула ограничења и царине на обим увезених производа“, рекао је он.

8:46

Пад руског БДП-а у 2022. години у условима санкција могао би да достигне 8,8%, такве процене садржане су у нацрту услова сценарија за прогнозу друштвено-економског развоја Руске Федерације, који су прегледали Ведомости.

Министарство за економски развој Руске Федерације провизорно предвиђа инфлацију до краја ове године изнад 20% у основном случају и очекује да ће она пасти на 6,2% на крају 2023. године.

8:40

Представница руског МИП-а Марија Захарова сматра да украјинске власти не желе да људи напусте Азовстал, њихов задатак је да манипулишу ситуацијом у сопственим интересима.

8:35

Аустралија ће послати Украјини серију тешког наоружања вредну више од 19 милиона долара , преноси АБЦ.

8:29

Шеф Пентагона Лојд Остин рекао је да не верује у могућност нуклеарног сукоба око Украјине . Он је такође назвао опасним изјаве руског министра спољних послова Сергеја Лаврова у вези са вероватноћом нуклеарног рата.

Осим тога, Остин је рекао да се тренутно не разматра питање уласка Украјине у НАТО .

 

8:26

Пентагон је успоставио центар у Немачкој за координацију испоруке војне помоћи Украјини, преноси ЦНН.

8:23

Ујутро 27. априла систем ПВО је открио и уништио мали извиђачки дрон на небу изнад Вороњежа. Ништа не угрожава здравље становника, рекао је гувернер региона Александар Гусев.

8:22

Број људи који су у Русију стигли из Украјине и Донбаса премашио је милион , преноси ТАСС позивајући се на извор.

8:16

Становници Курска чули су пуцкетање ноћу – према прелиминарним подацима, систем противваздушне одбране је радио . Нема жртава и материјалне штете, рекао је гувернер региона Роман Старовоит.

8:15

У Белгородској области запалило се складиште муниције. Локални становници су у Белгороду од 03:35 по московском времену чули гласне звукове сличне експлозијама.

Гувернер региона Вјачеслав Гладков је такође известио да није било разарања стамбених објеката и жртава међу цивилним становништвом. Касније је шеф предмета говорио о елиминисању отвореног сагоревања у складишту.

8:10

Виса је претрпела губитак од 60 милиона долара након обуставе активности у Русији. Компанија је потрошила 25 милиона долара за подршку свом особљу у Русији и Украјини.

Истовремено, нето профит компаније је повећан за 24% и износио је више од 7,6 милијарди долара.

8:05

Добро јутро драги читаоци. Газета.Ру наставља да преноси руску војну операцију у Украјини онлајн.

Извор:
ГАЗЕТА РУ