„Нико неће остати жив“; Наставља се хаос у Црној Гори – бомбе у школама; Огласио се Ђукановић

crnjaigora

У 41 основној школи у Црној Гори пријављена је дојава о бомби, саопштило је Министарство просвете, науке, културе и спорта те земље.

Због панике је обустављена настава у свим школама у земљи, казао је портпарол Министарства Бојан Кнежевић.

Евакуисане су школе у Подгорици, Никшићу, Бару, Беранама, Бијелом Пољу, Колашину, Херцег Новом, Цетињу, Андријевици, Улцињу, Котору, Рожајама, а дојава бомбе стигла је и Општини и суду у Бару. Из Управе полиције је саопштено да су екипе у школама и контроле су у току.

„Министарство просвете има информацију да је 41 школа добила дојаву о бомби и само у тим школама обустављена је настава. У контакту смо са Министарством унутрашњих послова од ког чекамо процену ситуације и након тога ћемо се огласити”, казао је Кнежевић.

Директори основних школа у Никшићу добили су путем мејла упозорење да су у тим установама постављене бомбе.

Како пишу подгорички медији, у поруци је писало: „Ми ћемо се осветити, доћи ћемо у школу. Све ћемо побити.“

„На територији школе подметнуто је много бомби. Увек смо сањали о освети. Ми ћемо се осветити, доћи ћемо у школу. Све ћемо побити. Нико неће остати жив. Цели град ће крварити”, порука је коју су добиле све школе које су евакуисане.

Деца су враћена кућама, а полиција предузима даље радње.

За сада је утврђено да су зграда Престонице и школе на Цетињу безбедне.

„Након детаљног прегледа зграде Престонице није пронађен експлозив, па су се запослени вратили на посао и наставили са радом. Такође, експлозив није пронађен ни у цетињским школама које су добиле дојаву о бомби“, казао је портпарол Престонице Иван Бановић.

Дојаве и у општинама Бар и Никшић

Претње о наводно постављеним експлозивним направима јутрос су стигле и на адресе општина Никшић и Бар.

Портал Једро јавио је да је евакуисана зграда Општине Бар, у којој се налазе суд, тужилаштво и страначке просторије. Запослени су напустили објекат, а полиција не дозвољава приступ згради, наводи портал.

Председник Општине Никшић позвао је грађане да остану мирни, казавши да ће полиција одрадити свој посао и евакуисати људе из објеката.

„Осим школама које су добиле дојаве о подметнутим бомбама, мејл са истим пријемом стигао је и на адресу општине Никшић“, навео је на Фејсбуку.

„Страшно је да неко на овај начин пријети угрожавањем људских живота. Ја ћу остати у згради општине док се последњи запослени не евакуише“, рекао је Ковачевић.

Подсетимо, у понедељак увече каменован је аутобус који је ђаке из Никшића возио на екскурзију на Цетиње.

Инцидент је избио јер су ученици у близини Цетињског манастира играли уз песму „Весели се српски роде“.

Ђукановић: Дестабилизују земљу уочи избора нове владе

Огласио се и председник Црне Горе Мило Ђукановић позвао је надлежне да хитно реагују поводом најновијих дојава о подметању бомби.

„Безбедност деце, ако најрањивије категорије друштва и свих грађана мора бити апсолутни приоритет државе и сваког појединца“, написао је он на Твитеру.

Дојаве о бомбама, Ђукановић је ставио у контекст избора нове владе и почетка туристичке сезоне.

„Не смемо дозволити да најважнији процес једног друштва какво је образовање, већ суочен са проблемима у функционисању и ударом пандемије, трпи због оних који намеравају изазивати ванредне ситуације и дестабилизовати државу уочи избора нове владе, на прагу туристичке сезоне“, написао је он.

Извор:
Б92