Пред Макроном листа изазова, шта његов реизбор значи за Западни Балкан

makron2

Француска након другог круга избора има новог-старог председника Емануела Макрона. Он је први председник са другим мандатом у последње две деценије и у наредних пет година пред њим је листа изазова. Ипак, ово је најбољи резултат крајње деснице икада. Креће кампања и за парламентарне изборе.

Само што су објављени резултати председничких избора у Фрaнцуској почела је кампања за парламентарне изборе који су веома битни, јер ће одлучивати о томе са каквом већином и каквом подршком у парламенту ће располагати председник.

Еманеуел Макрон добио је други мандат, али је битно да ли ће као и у наредних пет година имати и већину у парламенту.

Већ у првим реакцијама након објављивања резултата и Марин Ле Пен и други политичари се позиционирају управо за парламентарне изборе.

Ово је на неки начин поново био историјски избор пред Французима, јер су пред њима била два прилично супротна правца и кандидата, али и због тога што је Емануел Макрон први председник који је поново изабран на ту функцију у последњих 20 година, а ако се рачунају периоди кохабитације са парламентарном већином која не припада истој политичкој породици као и председник, онда се то дешава први пут у 60 година.

Најбољи резултат крајње деснице у историји

Са друге стране, ово је најбољи резултат крајње деснице у историји. Пре тачно 20 година, отац Марин ле Пен, Жан Мари, се нашао такође у другом кругу избора и тада је освојио 18 одсто гласова. Марин ле Пен је на јучерашњим изборима имала подршку 41 одсто бирача.

У обраћању након објављивања резултата изјавила је да ће наставити политичку борбу и да тај резултат заправо схвата као победу и позива на фронт против Емануела Макрона на парламентарним изборима.

Пред новим-старим председником Фаранцуске Емануелом Макроном је листа изазова у новом мандату.

Он је као и пре пет година свој победнички говор започео интонирањем европске химне „Оде радости“, али са мање помпе и тријумфализма овога пута – порука је била да није време за славље.

Оно што се очекује у другом мандату је да Макрон сада покуша да оствари планове и амбиције везане за реформу Европске уније.

Шта победа Макрона значи за Западни Балкан

Када је реч о томе колико утицаја то има на Србију, управо Макрон је повезао унутрашњу реформу Европске уније са могућношћу пријема нових чланица, а за јун је најавио одржавање самита са Западним Балканом.

Како наводи дописник РТС-а, оно што се може очекивати у наредном периоду је да се та веза јасније потврди и конкретизује у јуну, када би требало да буде и јасније шта се подразумева под реформом ЕУ како би се направило места за нове чланице и да се можда земљама Балкана представи неки јаснији план.

Макрон је у јануару рекао да земљама Западног Балкана треба пружити јасну перспективу чланстава у разумном временском року и сада треба да видимо шта то конкретно значи.

Извор:
РТС