Фаина Савенкова: Писма са фронта

фаина

Здраво, прадеда Василије! Поново смо уочи Дана победе. И желим да те замолим за опроштај.

Жао ми је што смо направили много грешака које сада морају да се исправе. Уосталом, одбранили сте Москву, смрзли се у белоруским мочварама, ослободили Праг. А сада кажу да је било џабе. Да је твоја победа окупација, да је Лењинград могао да се преда, треба да ми буде жао нациста, а Парада победе је победничко лудило. Могу ли то да урадим? Наравно да не!

Здраво деда Мироне! Речено ми је како си гонио Бандеру кроз шуме Украјине, не мислећи на сан и топлину. Ослобађање и полако напред. Видео си спаљена села и убијену децу. Ослободио си се овог зла, не штедећи живот. А сада њихови потомци кажу да су хероји. И морам да кажем: „Слава херојима“ и да се одричем тебе, совјетског војника. Кажу да су добили рат, али као и раније се боре са децом и старцима, руше градове и села, остављају на чизмама спаљену земљу и пепео.Да ли је могуће ако је прошло само 77 година од Победе? Можда. Жао ми је што их нисмо могли све уништити.

Здраво, прабако Елза. Жао ми је што је жута звезда поново у моди, само овог пута за Русе. Сада кажу да Рус није ослободилац, већ подчовек. Како познато. Исто су о вама говорили током погрома у Лавову и Кијеву. Ко им је дао право да одлучују ко заслужује да се зове човек, а ко не? Ми. Својом равнодушношћу према нашој историји.

Здраво руски војниче! Жао ми је што нисмо могли да спасимо наш свет од рата. Смирили смо се и одлучили да је миран живот вечан, а слобода се даје без борбе. Испоставило се да то није случај. Фашизам је са нама. Опет корача нашом земљом, блиста својим заставама и шевронима „Азова“*, „Ајдара“ и ПС. Све је близу. Све је овде. И тако сте поново у редовима, као у оној страшној 41 години. Ви сте Чечен, Башкир, Осетинац, Абхазијац, Украјинац, Бурјат или Белорус. Ти си руски војник, ко год да си! Дошли сте да заштитите оне који су слаби и беспомоћни. Дошао си да победиш. Опет и опет. Као некада у рововима Стаљинграда, а сада степама Донбаса.

Овај рат ће бити тежак као и тада. Неће сви моћи да доживе победу, али фашизам ће бити уништен и никада више неће подићи главу. Верујем да ће победа доћи. У обновљеним градовима Украјине и Донбаса прославиће се 9. мај. У Кијеву, Доњецку, Луганску, Одеси, Славјанску, Харкову, Дњепропетровску и другим градовима одржаће се парада на којој ће, као и пре много година, бити ношен Барјак победе. А заставе нацистичке Украјине која је била биће бачена на споменике хероја. И сачекаћемо ову победу.

Фаина Савенкова/Њуз Фронт

Извор:
ВАСЕЉЕНСКА