Војна операција у Украјини. Дан 57

oklopnjaci

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

13:06

Русија чека одговор Украјине на своје предлоге у оквиру преговарачког процеса, нацрт документа је предат украјинској страни – Пескову.

„Да, [састав преговарачке групе] остао је исти. Укључени су и стручњаци потребни за проверу текста могућег будућег документа. Наша формулација у последњој верзији предата је нашим противницима, украјинској преговарачкој делегацији. Онда ћемо чекати одговор. Иако смо ви и ја чули изјаву председника Зеленског да он није добио и није видео никакве текстове. Што такође поставља одређена питања: зашто се председник Зеленски не извештава о нашим опцијама за текст“, рекао је портпарол Кремља.

13:04

Песков о речима шефа Савета за националну безбедност и одбрану Украјине о удару на Кримски мост: то се не може назвати другачије него најава терористичког напада, то је неприхватљиво.

13:02

Украјински националисти блокирани на Азовсталу ни на који начин неће ометати почетак успостављања мирног живота у Мариупољу – Песков, прес-секретар председника Руске Федерације.

12:43

Русија затвара конзулате Летоније у Санкт Петербургу и Пскову, као и генералне конзулате Естоније и Литваније у Санкт Петербургу – Министарство спољних послова Русије.

12:16

Оружане снаге Украјине могу да ударе на Кримски мост чим им се пружи таква прилика, рекао је украјинском радију НВ Алексиј Данилов, секретар Савета за националну безбедност и одбрану земље.

„Да смо имали прилику, урадили бисмо то. Ако постоји прилика да то урадимо, ми ћемо то свакако урадити “, рекао је Данилов.

 

12:14

„Нико није напустио Азовстал.” Шојгу је известио Путина о „ослобођењу“ Мариупоља

Руски министар одбране Сергеј Шојгу известио је 21. априла руског председника Владимира Путина о ослобађању… https://www.gazeta.ru/army/2022/04/21/14761442.shtml

11:30

Летонски парламент усвојио је закон о одузимању држављанства због подршке ратним злочинима, преноси Делфи .

„Нова верзија закона предвиђа да летонско држављанство може одузети лице које је пружило значајну финансијску, материјалну, пропагандну, технолошку или другу подршку лицима, државама или другим субјектима који су починили таква дела као што су злочини против мира, геноцид, злочини против човечности, ратни злочини који угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност демократију или уставни поредак. Такође, лица која су учествовала у таквим радњама могу бити лишена држављанства“ , наводи се у материјалу.

Истовремено, двојним држављанством се може одузети држављанство, а „држављани ће остати они присталице ратних злочина који имају само летонско држављанство“.

Истовремено, летонски Сеимас је прогласио руску војну операцију у Украјини „геноцидом“ и позвао на санкције против Руске Федерације. У фебруару је руски председник Владимир Путин оно што се дешава у Донбасу назвао „геноцидом“.

11:20

Русија има сва потребна финансијска средства, земљи не прети никакво неизвршење обавеза, изјавила је шефица Централне банке Руске Федерације Елвира Набиулина.

11:15

Аустрија престала да увози и прерађује нафту из Русије – компанија за нафту и гас ОМВ.

11:06

Руско-украјински разговори су праћени агресивном реториком Кијева – саопштава Министарство спољних послова Русије.

10:55

Нови брифинг Министарства одбране РФ:

◾ Оружане снаге Руске Федерације и ЛНР преузеле су пуну контролу над градом Кременнаја, који су украјински националисти претворили у утврђено подручје. Ово је стратешки важна тачка на линији фронта у Донбасу.

◾ Авијација Ваздушно-космичких снага Русије погодила је преко ноћи 20 подручја концентрације људства и украјинске војне технике, ракетне трупе и артиљерију – 1001 војни објекат.

◾ Руска ПВО оборила је 13 украјинских дронова, као и једну ракету Точка-У.

10:33

Евакуација из Мариупоља биће настављена данас, саопштила је потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук.

Биће организовани евакуациони возови из Херсонске области.

Означена места за прикупљање:

Село Високопоље – ул. Ослободилаца, 112 (код сеоског већа);

Село Нововознесенскоие – ул. Школска, 28Б (код сеоског већа);

Село Мирољубовка – ул. Шевченко, 82 (код школе).

10:21

Путин је потврдио да је свима који су се предали у Мариупољу загарантован живот и пристојан третман.

10:03

Мариупољ узет под контролу и ослобођен – Шојгу у разговору са Путином Више од 2.000 милитаната је сада блокирано у Азовсталу, 1.478 се већ предало, додао је руски министар одбране.

10:00

Гаспром наставља као и обично да испоручује руски гас за транзит у Европу преко територије Украјине, изјавио је званични представник холдинга Сергеј Купријанов.

9:49

Специјална војна операција Руске Федерације у Украјини биће окончана када се отклоне претње НАТО-а. Ово је у четвртак, 21. априла, саопштио Алексеј Полишчук, директор Другог одељења за ЗНД Министарства спољних послова Русије.

9:34

Трупе Народне милиције ЛНР стигле су до границе Харковске области и „очистиле пут за Харков“, рекао је начелник МУП-а републике Игор Корнет.

9:21

Државни секретар у Министарству спољних послова Француске сматра да би ембарго на увоз нафте из Русије требало да буде уведен у наредним недељама.

9:09

Прес служба Министарства одбране Руске Федерације објавила је снимак пружања медицинске помоћи заробљеним украјинским војницима од стране руских војних лекара.

8:56

Број избеглица које су у Русију стигле из ДНР, ЛНР и Украјине премашио је 915 хиљада људи – извор ТАСС.

8:36

Министарство одбране Руске Федерације показало је снимак рада прорачуна МЛРС „Смерч“.

8:33

Процтер & Гамбле, произвођач кућне хемије и средстава за хигијену (прашкови за прање веша Ариел, Тиде, Ленор, детерџент за прање судова Фаири, пелене Памперс, улошци и тампони Алваис, бријачи и пене Гиллетте, шампони Хеад & Схоулдерс, Пантене, Бленд-а пасте за зубе -) напустиће руско тржиште. Ово је пренео Ројтерс позивајући се на представнике компаније.

Одлука би могла бити донета у вези са увођењем санкција Русији, као и финансијским ограничењима и проблемима у снабдевању.

8:31

Представништво ДНР у ЈЦЦЦ: На територији болнице број 4 у Мариупољу пронађено је 26 мртвих цивила, који су били жртве гранатирања од стране Азова.

8:17

Град Рубижноје је практично очишћен, у току је операција „чишћења” периферије, рекао је представник ЛНР у контакт групи Родион Мирошник.

 

8:14

Шеф Чеченије Рамзан Кадиров рекао је да ће фабрику Азовстал руска војска заузети у четвртак, 21. априла.

Према речима шефа Чеченије, објекат ће бити узет под пуну контролу „данас пре ручка, или после ручка“.

Кадиров је 19. априла рекао да ће „Бандера у Мариупољу бити докрајчен данас и да ће Азовстал бити потпуно одузет“.

8:13

Добро јутро драги читаоци. Настављамо да пратимо ток руске војне специјалне операције у Украјини.

Извор:
ГАЗЕТА РУ