Путин: Блокирати „Азовстаљ“ да мува не пролети

putin sojgu

Руске снаге и јединице Народне милиције ДНР ослободиле су Мариупољ, до 2.000 милитаната и даље је блокирано на територији фабрике „Азовстаљ“, рекао је министар одбране Сергеј Шојгу у извештају председнику Владимиру Путину.

„Ситуација у граду је мирна, омогућава нам да почнемо да успостављамо ред, враћамо становништво и успостављамо миран живот. Што се тиче оних који су побегли у погон `Азовстаљ` и који су тамо по целом периметру блокирани, потребно нам је око три четири дана да се и овај посао заврши“, рекао је министар одбране, преносе РИА Новости.

Као одговор, председник је наредио да се одустане од напада на индустријску зону.

„Морамо размишљати о очувању живота и здравља наших војника и официра. Нема потребе да улазимо у те катакомбе и пузимо под земљу дуж тих индустријских објеката. Блокирајте ту индустријску зону да мува не пролетели. Још једном предложити свима који још нису положили оружје да то ураде. Руска страна им гарантује животе и достојанствен третман у складу са релевантним међународним правним актима“, рекао је Путин.

Он је нагласио да ће сви рањени добити медицинску помоћ.

„Завршетак борбених дејстава за ослобођење Маријупоља је успех. Честитам вам“, додао је председник, затраживши од министра одбране да пренесе речи захвалности припадницима војске и поднесе предлоге за одликовања.

Више од 1.400 милитаната је положило оружје у Мариупољу, рекао је Шојгу, додајући да је више од 142.000 цивила евакуисано из града.

Шојгу је напоменуо да је режим у Кијеву за осам година Мариупољ, велики индустријски центар и транспортно чвориште, претворио у моћно утврђено подручје и у рај за екстремисте.

„Град је заправо постао престоница батаљона `Азов`. Тамо је довежена велика количина тешког наоружања, војне опреме, ракетних система способних да `дођу` до Таганрога и Ростова на Дону“, истакао је Шојгу.

Извор:
ВОСТОК