ТАКТИКЕ ПРЕДАТОРА И ОТМИЧАРА, И КАКО СЕ ОДБРАНИТИ

otmica

Шта је отмица? Отмица је кривично дело, и подразумева одвођење особе без њеног пристанка, а често и држање у заточеништву.

Породичне отмице су такође отмице, без обзира што је отмичар неко кога дете познаје

Отмице могу породичне или криминалне, а када су породичне, могу се предвидети. Неколико знакова указује да може доћи до одвођења детета од стране једног од родитеља, или неког из породице:

  • Претња отмицом или покушаји одвођења детета
  • Планирање одласка/селидбе, попут продаје куће или прибављања документације.
  • Ако особа иза себе има проблеме у браку, свађе са супружником око детета и старатељства
  • Проблеми са насиљем, да ли над дететом или партнером, или оба

Криминалне отмице се у Србији не дешавају често

Без обзира што се криминалне отмице у Србији дешавају једном или два пута годишње, важно да скренемо пажњу да се оне ипак дешавају, и да свако може бити жртва, иако статистика указује да се углавном таргетирају девојчице између 10 и 14 година.

Према истраживању америчког Центра за несталу и злостављану децу, 83% деце која су побегла од отмичара учинило је нешто проактивно: нису се обазирали на речи отмичара, викали су, шутирали отмичара или су почели да трче у супротном правцу. То значи да је најбоља ствар коју дете може да уради ако неко покуша да га отме јесте да предузме акцију уместо да буде пасивно или пристојно.

Како би се отмица спречила, потребно је са дететом радити на разумевању ове опасности. У наставку текста су неколико сценарија који су се у прошлости показали као успешни, и који су омогућили отмичарима да одведу дете. Прочитајте их, упознајте се, а потом едукујте и ваше дете.

Што више деца вежбају, то ће бити боље припремљена у реалној ситуацији.

Трик: Понуда

Како изгледа: Отмичар детету нуди нешто чиме ће га намамити, слаткиш, играчку или вожњу његовим аутом.

Како се одбранити: Објасните деци да одбијају поклоне уколико се прво не консултују са вама. Вежбајте ово када неко од ваших познаника понуди поклон детету, посматрајте његову реакцију, и усмерите га како да реагује.

Трик: Животиња

Како изгледа: Отмичар детету покаже штене или неку интересантну животињу, и позива га да је заједно мазе и хране.

Како се одбранити: Нагласите детету да не треба да храни и мази туђе животиње. Поготово не уколико га та особа зове до свог возила или стана, како би видело животињу.

Трик: Опасност

Како изгледа: Отмичар прилази детету, каже да је у опасности, и да мора да га одведе на сигурно.

Како се одбранити: Упутите дете да никада, нигде, ни са ким, не иде без дозволе одрасле особе. Нека дете научи да каже: „Не могу да идем са тобом док не проверим са својом мамом/татом/учитељицом” и да након тога оде.

Трик: Породични пријатељ

Како изгледа: Отмичар каже да су родитељи јако заузети, да је он њихов колега са посла, па су га послали да оде по дете.

Како се одбранити: Пре свега са школом и обдаништем договорите да дете не пуштају кући ни са ким ко није његов родитељ. Затим деци објасните да ћете му јавити ако по њега долази неко другил, а не ви.

Трик: Помоћ

Како изгледа: Отмичар заустави дете, а потом га задржи питајући га за одређену улицу или продавницу.

Како се одбранити: Кажите детету да одрасли треба да траже помоћ од других одраслих, а не од деце. Нека дете увежба да каже „Жао ми је, ја не могу да вам помогнем“. Такође напомените детету да стоји на удаљености од најмање једне до две руке ако комуницира са непознатим одраслим особама.

Трик: Моделинг

Како изгледа: Отмичар приђе детету, похвали његове патике, фризуру или лице и каже му да би требало да се бави манекенством. Тражи од детета податке, где живи, ко су му родитељи, па га или позове одмах у возило, или посети детете код куће када је само.

Како се одбранити: Научите децу да ће агенција за кастинг покушати да разговара и ступи у контакт са родитељем или старатељем, а не са дететом. Такође, објасните детету да никоме не даје своје податке без да се прво о томе консултује са вама.

Извор:
ИФН