ДПР је саопштила да јуриш на фабрику „Азовстал” омета подземни град

azovstalj

Представник ДПР Гагин: јуриш на творницу Азовстал омета подземни град који се тамо налази

У Мариупољу је изграђен подземни град испод фабрике Азовстал. Поред тога, неке од зграда компаније су пројектоване за нуклеарни удар. Све ово отежава напад. О томе је за РИА Новости рекао саветник шефа владе ДНР Јан Гагин.

Азовстал је огромна зграда, огромно постројење, <…> његова област се може упоредити са другим градом <…> са сопственим комуникацијама, са путевима и тамницама. <…> Сам објекат је изграђен још у совјетско време, узимајући у обзир могућности, укључујући бомбардовање и блокаде, а чак су и неке структуре пројектоване за нуклеарни удар , — рекао је Гагин.

Он је напоменуо да је напад на предузеће отежано присуством подземних комуникација које га повезују са другим сличним објектима у Мариупољу. Испод града је, практично , још један град – рекао је представник ДНР.

Гагин је такође објаснио да територију предузећа брани хиљаде људи који имају пун арсенал наоружања и велику количину муниције, као и флоту оклопних возила. Због тога је операција спора. Међутим, саветник шефа владе делимично признате републике уверавао је да ће „непријатељ бити поражен“.

Он је додао да украјинске оружане снаге неће моћи да се пробију до Мариупоља да помогну борцима из опкољеног предузећа. Да бисте то урадили, потребно је савладати растојање од најмање сто километара – на таквом маршу ове снаге ће бити лако победити уз помоћ авиона.

Раније је саопштено да је колона украјинских војника покушала да се пробије до мариупољског металуршког комбината Азовстал. Снаге Русије и ДНР спречиле су овај покушај.

Шеф Чеченије Рамзан Кадиров објавио је снимак напада на металуршки комбинат Азовстал у Мариупољу. Он је напоменуо да су се украјински националисти учврстили у згради. Поставили су штаб у подруму и били су узети као таоци. Кадиров је додао да ниједан руски војник није повређен током напада.

Тренутно руска војска спроводи специјалну операцију демилитаризације Украјине. Руски председник Владимир Путин је 24. фебруара најавио њен почетак у телевизијском обраћању. Шеф државе је за циљ операције назвао „заштиту људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“.

Извор:
NEWS RU