Мађарска неће испоручивати оружје Украјини

peter sijarto

Мађарска неће испоручивати оружје Украјини, јер жели да избегне инциденте у близини својих граница сличне оним у близини Лавова, када су руске трупе уништиле контигент страног наоружања послатог украјинској војсци, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

„Најважнија ствар за нас је безбедност Мађарске и ми ћемо учинити све што је могуће да спречимо увлачење наше земље у рат”, саопштио је Сијарто на заједничкој конференцији за новинаре са својим турским колегом Мевлутом Чавушоглуом у Анкари, преноси ТАСС наводи Танјуг.

Он је поновио да је мађарска влада одбила да испоручи оружје Украјини и није дозволила транспорт оружја украјинској војсци преко њене територије и ту одлуку оценио као добру, поготово у светлу недавног догађаја у Лавову.

Не желимо сличне догађаје у областима у близини мађарско-украјинске границе насељеним етничким Мађарима, навео је министар спољних послова.

Министарство одбране Русије је 18. априла известило да су руске трупе, користећи високопрецизне ракете, извршиле удар у близини Лавова и уништиле логистички центар украјинске војске и велике пошиљке страног оружја које су стигле у Украјину током неколико дана из САД-а и европских земаља, подсећа руска агенција.

Извор:
ПОЛИТИКА