Шала или је народ овај „овца“: „Ова влада је зауставила пропадање Србије“

Vlada-Republike-SrbijeРеконструкцију Владе већ дуже време најављују, али да ли ће је на крају бити? Ко је крив „што је економија катастрофална и што су уништени здравство и образовање“ – претходна или садашња власт? Да ли ће ико сносити одговорност? Ово су само нека од питања којима су се бавили у „Утиску недеље“, осим наравно датума почетка преговора са ЕУ.

Више од 95 одсто министара не треба да остану у овој влади. Никако да нас убеде како ће СНС себе да реконструисе. Економија је катастрофална, уништено је здравство и образовање. Када (Млађан) Динкић баци рукациву у лице (Александру) Вучићу, нико не прихвата ту његову функцију, рекао је шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић.

С друге стране, потпредседник СНС-а Игор Мировић каже да је ова влада 90 одсто проблема наследила од ДС-а, од 2000. године и да је влада Мирка Цветковића уништила Србију.
„Ова влада је зауставила пропадање Србије, мада можда нисмо успели да је подигнемо до онде докле смо хтели. Одоговоран је и Тадић и Цветковић и министри из прошле владе“, категоричан је Мировић.

Шеф посланичке групе УРС Владимир Илић је рекао да о реконструкцији није било ни формалних ни неформалних разговора.
„Спремни смо да разговарамо, други треба да се изјасне о нашим министрима. Ја мислим да министри из моје странке добро раде. Није на нама то, имамо веће партнере, а то је СНС, они це нам рећи“, каже Илић.

Говорећи о Демократској странци он каже да ДС тешко може да прикрије расуло.
„Имају и други проблем, а то је да ЛДП преузми место лидера опозије, то их фрустрира. Проблем је што су се крили иза Динкића и што су тражили изговоре, што Вучић никада не би радио. А ЛДП треба да се запита зашто их нико за 8 година звао у власт“.

„Обрадовић треба да оде и пре реконструкције“

Игор Мировић каже да о томе још било речи, али став СНС о том скандалу око матуре је да постоји нека врста „командне одговорности“.

„Можда он није лично одговоран за крађу тих тестова, али је начин и мере које су се предузимале олако пролазиле поред самог министарства, када је рец о концепцији. То је ствар за критику, а да ли ће и како то сам Обрадовић разумети, остаје да се види. Моја прва реакција била је да је пропуст могао да се предупреди“, рекао је Мировић, који каже да је одговорност директора Службеног гласника, али не у тој мери.
Бојан Ђурић каже да је проблем сувише велики.

„Штета која је нанета ученицима и родитељима је огромна. Послата је порука да је крађом могуће успети. А резултати тестова су катастрофални, није за то директно одговоран Обрадовић, али је он министар већ годинама“, каже Ђурић.

Владимир Илић је рекао да се дефинитивно десио скандал, али је оставка лични чин и
Обрадовића и Љушића.

Борислав Стефановић је казао да министар просвета Жарко Обрадовић треба да оде и да он не треба ни да сачека реконструкцију владе.
„Имамо човека који кад се скандал десио све нас убеђује да нема никакву одговорност. То је увреда за децу и родитеље. Имате распад система, деца намају нормалне системе, а онда саље порука да нико није крив“, навео је Стефановић.

БЕТА