Послато Путиново писмо које ће изазвати нови међународни сукоб?

putin

Јерусалим — Председник Русије затражио у писму премијеру Израела Нафталију Бенету да Црква Александар Невски у јерусалимском Старом граду одмах пређе у руско власништво.

Путину је то обећао, наводно, Бенетов претходник, бивши израелски премијер Бењамин Нетањаху. Али Путиново инсистирање на власништву могло би да подстакне не само дипломатски сукоб између Израела и Русије, већ и критике међународне заједнице, наводе данас израелски медији.

У недељу је амбасадора Израела у Москви Александра Бен Цвија позвало Министарство спољних послова Русије да објасни недавне изјаве шефа дипломатије Јаира Лапида, после гласања у УН за суспендовање Русије у Савету за људска права.

Како је оценило руско министарство: „Био је то лоше прикривен покушај да се искористи ситуција у Украјини како би се скренула пажња међународне заједнице са једног од најстаријих нерешених сукоба, израелско-палестинског“.

Црква Александар Невски, позната и као катедрала Светог тројства, вредна је имовина Руске православне цркве у Јерусалиму и налази се у средишту хришћанског кварта.

О том светом месту писало се 2019. године када је Израелка Наама Исахар била у затвору у Москви због поседовања канабиса на руској територији.

Како би је ослободио, Нетањаху је обећао Путину Цркву Александар Невски, која је дефакто у власништву Русије од 1890. године, а раније је Отоманска империја полагала права на богомољу.

Признато је тада да црква припада Руској империји, због тога је Москва је 2017. године тражила да Израел призна власништво Русије.

Нетањаху је 2020. одлучио да спор око власништва доспе у категорију „света места“ и да се зато не може решити у суду.

После тога је регистровано да је Влада Русије власник, али је Бенетова администрација ту одлуку вратила у Врховни суд, који се још није коначно изјаснио.

Године 2021. основана је комисија да се одлучи о власништву, али се још није састала.

Нестрпљење Русије је избило на видело и о писму који је Путин послао Бенету јавности је скренуо пажњу бивши премијер Русије Сергеј Степашин, председавајући удружења задуженог за руску имовину на Блиском истоку.

Степашин је током посете Израелу критиковао Израел за застој у спору око цркве због рата у Украјини.

„Сада се боримо да вратимо комплекс и то је врло тешко, скоро смо тамо, радили смо пет година, нашли смо све историјске документе, али догодила се ситуација у Украјином и Израел се понаша као што се често понаша, игра се с обе стране, игра пинг понг са свима“, рекао је руски званичник.

Коментатор Алекс Танзер тврди да су рат у Украијини и санкције Запада претвориле спор око цркве од малог у међународни, те да би трансфер цркве у руске руке могао да доведе до дипломатских последица по Израел.

Извор:
Б92