РАТ У УКРАЈИНИ: Ванредно стање у округу Климовски због украјинског гранатирања; Зеленски – „Народ одлучио да се бори“

mariupolj

СПЕЦИЈАЛНА операција руске војске у Украјини данас је ушла у 51. дан. Украјинске снаге од раног јутра гранатирају Донбас. Руско Министарство за ванредне ситуације испоручило је више од 700 тона хуманитарне помоћи грађанима Донбаса и Украјине.

Ново гранатирање ДНР

Украјинска војска је у последња 24 сата 31 пут пуцала у правцу ДНР, испаливши при томе 186 пројектила и друге врсте муниције. Једна особа је погинула, а три су рањене, саопштило је представништво ДНР у заједничком центру за координацију и контролу режима прекида ватре.

Зеленски: „Народ одлучио да се бори“

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да украјински народ треба да буде поносан што је, како је навео, „преживео 50 дана под руским нападом“ и донео „најважнију одлуку – да се бори“.

Зеленски је у видео обраћању рекао да Украјинци треба да буду поносни што су „преживели 50 дана под руским нападом“ када им је Русија, како је навео, „давала највише пет“, преноси АП.

Додао је да су му тада чак и пријатељски настројени светски лидери предлагали да напусти Украјину, али да, како је навео, „нису знали колико су Украјинци храбри, колико цене слободу и могућност да живе онако како желе“.

Експлозије у Кијеву

Снажне експлозије чуле су се у Кијеву рано јутрос, а сирене за ваздушну опасност оглашавале су се широм земље.

Нема непосредних извештаја о штети након експлозија пријављених у Кијеву, Херсону на југу Украјине, источном граду Харкову и Ивано-Франковску на западу земље, а украјински медији известили су о нестанцима струје у појединим деловима Кијева, преноси Ројтерс.

Сирене које упозоравају на ваздушне нападе огласиле су се у свим регионима Украјине нешто после поноћи, и наставиле да се оглашавају у источним регионима Луганска и Запорожја, чак и након што су оне у другим деловима утихнуле, јавили су украјински медији.

Фадејев: „УН и ОЕБС не реагују на русофобију“

УН, ОЕБС и друге међународне организације не реагују довољно на чињенице русофобије, Руси су се нашли „у положају прогоњеног народа“, рекао је Валериј Фадејев, шеф Савета за људска права при председнику Русије.

Гранатиран Климовски

У округу Климовски у региону Брјанск проглашено је ванредно стање, након што је осам људи задобило повреде, а више од 100 домова је оштећено током украјинског гранатирања, пренео је ТАС С синоћ саопштење из канцеларије окалног шефа округа.

– Проглашава се ванредно стање у округу Климовски до даљег. Све наредне одлуке ће се доносити на локалном нивоу – наводи се у саопштењу.

Извор:
НОВОСТИ