Војна операција у Украјини. Дан 50

vojnik

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

 13:42

Могуће је да портрети погинулих током специјалне операције у Украјини могу бити укључени у акцију Бесмртни пук – ТАСС.

Раније је саопштено да се разматра могућност одржавања догађаја у директном формату. Због пандемије корона вируса одржан је онлајн.

13:40

Руски премијер Михаил Мишустин уверио је да ће Кабинет министара авио-компанијама издвојити 19,5 милијарди рубаља за рефундацију новца за отказане летове.

 

13:48

ФСБ је саопштио да је контролни пункт Нови Јурковичи у региону Брјанска гранатиран са територије Украјине. Оштећена два аутомобила са избеглицама. Према ЕДДС-у, дошло је до два приспећа граната.

Граничари су констатовали да нема жртава, а пункт наставља да ради.

Телеграм канал Схот објављује снимак очевидца: (видео)

13:36

О томе како функционишу противтенковски ракетни системи Штурм-С и Фагот – у форми руског Министарства одбране: (видео)

 13:27

У области Брјанска гранатиран је гранични пункт из Украјине – ТАСС.

13:20

Против Гугла су поднета два управна протокола због неуклањања незаконитих информација из 2. и 4. чл. 13.41 Административни законик Руске Федерације – Роскомнадзор.

Администрација видео хостинга Јутјуба није уклонила материјале: „У блиској будућности ови протоколи ће бити достављени суду на разматрање и утврђивање износа казни.

13:16

У Одеси је приведен шеф мариупољске фракције „Опозициона платформа – За живот”. Он је осумњичен за помагање Русији – Државни истражни биро Украјине.

Раније је председник Врховне раде сугерисао да у украјинском парламенту неће бити такве фракције.

13:13

Злонамерна активност се спроводи са америчке територије. Русија се стално бори против таквих напада – Песков.

 

13:09

Песков је напоменуо да ће након испуњења Путинових инструкција по питању јачања граница Русије у случају могућег размештања нуклеарног наоружања на Балтику, бити одржан одвојен састанак. Али док министар одбране Сергеј Шојгу не пружи председнику идеје о овом питању, биће потребно време.

Раније је Дмитриј Медведев, говорећи о могућем уласку Шведске и Финске у НАТО, приметио да би у овом случају границе морале бити ојачане: „Озбиљно ојачати груписање копнених снага и противваздушне одбране, распоредити значајне поморске снаге у Заливу Финска.”

12:57

Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков рекао је да је Владимир Путин преко Министарства одбране Руске Федерације обавештен о ситуацији са крстарицом „Москва“ Црноморске флоте.

Раније је саопштено да је избио пожар на ракетној крстарици Москва због детониране муниције.

12:50

Федерална агенција за туризам саопштила је да су до сада цене смештаја у туристичким објектима у Русији повећане од 3 до 5 одсто. Њихов раст се предвиђа у границама инфлације.

12:47

Државни истражни биро Украјине запленио је имовину Медведчука и његове супруге Оксане Марченко:

Укупно је заплењено 154 предмета покретне и непокретне имовине:

◾ 26 аутомобила
◾ 30 земљишних парцела
◾ 23 куће
◾ 32 стана
◾ удела у одобреном капиталу у 25 компанија (чији су стварни власници Медведчук или Марченко).

12:36

У јануару-фебруару ове године производња злата у Русији порасла је за 2,13%, на 38,9 тона – Министарство финансија.

12:34

Поред отказаног 25. Светског енергетског конгреса, биће одложен и Међународни економски форум у Јалти, заказан за април, написао је шеф Крима Сергеј Аксјонов на свом Телеграм каналу.

„Одржавање Међународног економског форума на Јалти, заказано од 20. до 22. априла, одлаже се за четврти квартал ове године због нестабилне међународне ситуације.

12:20

Видео је запањујућом брзином постао виралан на друштвеним мрежама. На њему се може чути како украјински војници захтевају да развију заставу, један од њих је почео да је гази.

Снимак се изненада завршава, судбина јунака снимка је непозната.

12:15

Доњи дом јапанског парламента одобрио је привремено повећање царина на увоз низа роба из Русије, пошто та земља намерава да искључи статус државе са третманом најповлашћенијих нација.

Према РИА Новостима, Јапан ће повећати царине на руске производе као што су, на пример, месо ракова (са 4% на 6%), морски јеж (са 7% на 10%), лосос (са 3,5% на 5%). ). Али при увозу ЛНГ или угља, царинске тарифе ће остати исте, јер су биле нуле и пре него што је Русија укључена у режим најповлашћенијих нација.

Повећање тарифе биће уведено до краја марта 2023. године.

11:52

Ове године 25. Светски енергетски конгрес, који је био заказан за октобар, неће бити одржан у Санкт Петербургу – ТАСС позива се на поруку Светског енергетског савета.

11:47

Анкара сматра да ситуација у Украјини указује на нови хладни рат – Чавушоглу.

11:45

У Кијев су допутовали председници Сената Чешке и Пољске Милош Вистрчил и Томаш Гродски. Заједно са другим представницима ових земаља путовали су у Украјину возом.

Успут је Вистрцил објавио на Твитеру са фотографијом и натписом: „Постоје позиви који се не могу одбити“.

 

11:40

Шеф турског министарства спољних послова потврдио је да ће се 18. маја састати са америчким колегом Ентонијем Блинкеном.

11:38

Аустријски канцелар Карл Нехамер рекао је да је руски председник Владимир Путин, током састанка са њим у Москви 11. априла, уверио да је „безбедност снабдевања гасом осигурана, да ће Русија испоручивати количине наведене у споразуму и да можете наставити да плаћате у еврима “.

11:34

Анкара намерава да следи антируске санкције ако их одобре УН, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

11:25

У блиској будућности, шеф Турске Реџеп Тајип Ердоган намерава да телефонира својим колегама из Русије и Украјине – рекао је шеф турског министарства спољних послова.

11:20

Крајем следеће године појавиће се потпуно увозна верзија авиона ССЈ100 са руским мотором, обећао је Денис Мантуров, министар индустрије и трговине РФ.

11:02

Јутарњи брифинг Министарства одбране Руске Федерације:

  • У ноћи 14. априла уништено је 12 украјинских војних објеката, укључујући два складишта ракетног и артиљеријског наоружања, борбени авион МиГ-29, хеликоптер Ми-8 и беспилотну летелицу.
  • Током дана, трупе су ликвидирале 48 војних објеката Украјине.
  • Погођено је 770 објеката, укључујући 9 командних места, 101 упориште, 548 подручја гомилања људства и ватрене моћи Оружаних снага Украјине, 110 артиљеријских ватрених положаја, противваздушни ракетни систем С-300 и складиште муниције.

◾131летелица
◾ 104 хеликоптера
◾ 245 противваздушних ракетних система
◾ 448 беспилотних летелица
◾ 2179 тенкова и других оклопних борбених возила
◾ 248 вишецевних ракетних бацача

◾ војна специјална возила

◾ војна артиљеријска 844

Током операције у Мариупољу, „још 134 украјинска војника, укључујући 14 официра, добровољно су положили оружје и предали се преко ноћи“. Током дана добровољно се предало више од 1,1 хиљада запослених у Оружаним снагама Украјине.

10:54

Лавров сматра да је Твитер неразумно увео санкције публикацијама руског МИП-а.

Министар спољних послова је сигуран да се можете ослонити само на домаће онлајн платформе.

10:52

Шеф Истражног комитета Александар Бастрикин дао је инструкције да се испита гранатирање избеглица од стране Оружаних снага Украјине у области Харков.

10:48

Говорећи о односима са Москвом, фински министар одбране Кајконен је рекао да „Финска деценијама има релативно добре односе са Русијом и да је дијалог био потребан“.

Али садашње руске акције „разочарале су Финце“, који сада „морају да се прилагоде променама у безбедности“.

Он такође сматра да се на Арктику „може повећати ризик од сукоба”: „Интересовање за овај регион је порасло последњих година.

10:41

Фински министар одбране Анти Каиконен рекао је да ће парламент после Ускрса почети да расправља о уласку земље у НАТО – ТАСС, позивајући се на његов интервју италијанском листу Ла Република.

Коначна одлука би могла да буде донета до краја маја“ , додао је он.

10:32

Кина ће предузети акцију због притиска на кинеске компаније у вези са санкцијама Русији – ТАСС, позивајући се на Министарство трговине Кине.

10:30

Кулминација антируског курса Вашингтона била је подршка Кијева, сматра руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

 

10:27

Ако Шведска и Финска уђу у НАТО, онда ће Русија „имати више званично регистрованих противника“, рекао је Дмитриј Медведев, заменик председника руског Савета безбедности.

10:23

Један од највећих произвођача злата у Русији, Петропавловск, разматра продају имовине у земљи.

 

10:12

Индекс Московске берзе је на отварању руске берзе порастао за 0,1%, индекс РТС-а за 0,13%.

10:10

Постоји ризик да Украјина направи провокацију како би увукла Минск у непријатељство на својој територији – државни секретар Савета безбедности Белорусије.

10:08

У Украјини је заплењена имовина лидера украјинске партије „Опозициона платформа – За живот” Виктора Медведчука и његове супруге – станови, куће, аутомобили и земљишне парцеле, саопштава Државни истражни биро.

10:05

У међувремену, више од 417.000 избеглица из Украјине прешло је границу са Молдавијом.

9:53

Шефови Пољске, Летоније, Литваније и Естоније разговарали су о снабдевању Украјином наоружањем – заменик министра спољних послова Пољске Павел Јаблонски у етеру радио станице РМФ.

 

9:50

Раније је актуелни председник Француске и један од кандидата у другом кругу избора за шефа републике Емануел Макрон, Русе и Украјинце назвао братским народима. Он није оценио акције Русије у Украјини као геноцид.

„Данас бих био опрезан са терминима, јер то су братски народи… Ово што се дешава је лудило, ово је повратак рату у Европи. Али у исто време гледам на чињенице.”

9:45

Санкције које су западне земље недавно увеле Русији и Белорусији „нису могле да не утичу на земље чланице ЕАЕУ због дубоке међусобне повезаности привреда у оквиру јединственог тржишта“, рекао је Михаил Евдокимов, директор Првог одељења земаља ЗНД руског Министарства спољних послова, у интервјуу за РИА Новости.

„Главни фокус Петорице је на мерама за ублажавање негативних последица западних санкција, да се тржиште ЕАЕУ обезбеди неопходним добрима, како индустријским тако и пољопривредним. Политика супституције увоза у овом контексту има највећи ефекат.”

9:39

ДПР је саопштила да су током дана Оружане снаге Украјине 26 пута пуцале на територију републике, један цивил је погинуо.

9:20

Монотипе је блокирао фонтове Тимес Нев Роман, Ариал, Вердана, Тахома за руске кориснике.

9:18

Русија и Кина пре 2024. могу да доведу обим трговине на 200 милијарди долара годишње – Генерални конзулат Руске Федерације у Харбину.

9:17

Ујутру 14. априла у Русију је стигло 790 хиљада избеглица са територије ДНР, ЛНР и Украјине, од чега 18,6 хиљада – само током протеклог дана – ТАСС, позивајући се на агенције за спровођење закона.

Међу доласцима има Руса, држављана ДНР и ЛНР, Украјине и других земаља.

„На територији Украјине исплаћена је једнократна материјална помоћ у износу од 10 хиљада рубаља за више од 4,7 хиљада људи. Укупно су извршена плаћања у износу од 47 милиона рубаља “, рекао је извор.

 

9:13

Хипотекарне стопе на нове зграде и секундарне стамбене објекте у ВТБ-у су пале за 5,5%. Минимална стопа је 16,9% – РИА Новости.

9:09

Министарство одбране Русије показало је како су хеликоптери Ка-52 уништили камуфлирани ватрени положај украјинских војника.

8:59

Центар за развој напредних технологија саопштио је да су Руси у марту потрошили 2,6 пута више на лекове него у истом периоду годину дана раније. Трошкови су износили 134 милијарде рубаља – ТАСС.

8:56

У пограничним областима Белгородске области деца могу похађати школе на даљину. Да бисте то урадили, потребна вам је изјава родитеља – гувернера Вјачеслава Гладкова.

Раније су власти неколико руских региона на граници са Украјином увеле висок ниво терористичке претње због непријатељстава у суседној земљи.

8:50

1350 људи – толико маринаца Оружаних снага Украјине предало се у Мариупољу војсци Руске Федерације и ДНР – Штабу Републичке територијалне одбране.

8:48

У марту су цене пластичних производа и полимерних грађевинских материјала порасле за 10%, пише Комерсант. Како наводи издање, у појединим сегментима роба је поскупела за 50 одсто, иако су раније цене основних полимера (сировина) биле замрзнуте. Ово се објашњава разним разлозима, укључујући и страх прерађивача пластике да би се ситуација могла погоршати. Саговорници издања су изразили мишљење да би власти земље могле бити заинтересоване за подизање цена.

8:41

Омбудсман ДНР Дарија Морозова рекла је да је било случајева да цивилима није било дозвољено да напусте борбе.

8:23

Бела кућа је саопштила да реторика америчког председника Џоа Бајдена не значи да његова администрација не подржава преговоре Москве и Кијева.

8:21

Сједињене Америчке Државе настављају да инсистирају на укључивању расправе о ситуацији око Украјине у дневни ред предстојећег самита Г20 , потврдила је секретарка за штампу Беле куће Џен Псаки.

8:15

Избио је пожар на ракетној крстарици Москва.

Од детонације муниције тешко је оштећена крстарица Црноморске флоте „Москва“, саопштило је Министарство одбране. Посада је потпуно евакуисана.

8:13

Аустралија је увела санкције Гаспрому, Трансњефту и још 12 руских компанија.

Такође, под санкције су потпали Камаз, ПО Севмаш, Роселектроника холдинг, ПЈСЦ Ростелеком и РусХидро.

8:10

Здраво драги читаоци. Газета.Ру наставља да прати ток војне специјалне операције Руске Федерације у Украјини.

Извор:
ГАЗЕТА РУ