Војна операција у Украјини. Дан 49.

vojnik i pas

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

13:15

Премијер Шведске намерава да поднесе захтев за чланство у НАТО крајем јуна.

12:59

Министарство просвете Руске Федерације припрема споразуме који ће омогућити премештај деце без родитеља која су стигла из ДНР, ЛНР и Украјине у руске породице.

12:52

Француски председник Емануел Макрон назвао је Русе и Украјинце „братским народима“ и није оценио акције Русије у Украјини као геноцид.

„Данас бих био опрезан са терминима, јер су то братски народи… Руси и Украјинци су братски народи. Ово што се дешава је лудило, то је повратак рату у Европи. Али истовремено гледам на чињенице“, одговорио је он на питање новинара да ли ће реч „геноцид“ употребити да оцени украјински сукоб.

12:20

Турска је послала бродове за евакуацију људи из Мариупоља, очекује се позитиван напредак по овом питању у блиској будућности – ТАСС позивајући се на турско Министарство одбране.

11:51

Први потпредседник Владе Белоусов је подржао предлог закона о Јединственој Русији о спољном управљању страним компанијама које напуштају Русију: алат је потребан, али се мора пажљиво користити.

11:15

Министарство одбране Руске Федерације објавило је снимак удара Калибра на војну инфраструктуру Украјине.

11:05

Истражни комитет Руске Федерације отворио је случајеве о чињеницама тортуре и мучења руских ратних заробљеника у Украјини.

10:07

Брифинг Министарства одбране Руске Федерације:

▪ Ракетним ударима из ваздуха и мора уништена су два велика складишта ракетног и артиљеријског наоружања украјинских трупа. Такође, на војном аеродрому Миргород уништена су четири украјинска хеликоптера – два Ми-24 и два Ми-8;

▪ Авијација Ваздушно-космичких снага Русије погодила је 46 војних објеката Украјине;

▪Руски ПВО системи оборили су две беспилотне летелице у ваздуху изнад Афанасјевке (Миколајевска област);

▪ Ракетне трупе и артиљерија погодиле су 693 непријатељска циља, од чега: 676 концентрација људства и технике, 11 командних места, 5 логистичких депоа.

10:04

Министарство одбране саопштило је да је заробљено 1026 украјинских маринаца из 36. бригаде. Међу онима који су се предали су 162 официра Оружаних снага Украјине, 47 војника су жене.

Још 151 рањени украјински маринац збринут је на лицу места.

9:37

У протеклих месец и по дана, САД су Кијеву испоручиле оружје у вредности од 1,65 милијарди долара, саопштило је руско Министарство спољних послова.

 

9:30

1009 украјинских војника предало се снагама ДНР у Мариупољу, саопштио је штаб Територијалне одбране републике.

9:11

Макрон је рекао да „чини све напоре да оконча сукоб у Украјини и врати мир тамо“.

9:00

Плаћање картицама кинеског платног система УнионПаи издате у Руској Федерацији блокирано је у страним онлајн продавницама, преноси Коммерсант. Менаџмент УнионПаи-а би могао да утиче на ситуацију, али не жели да се меша.

8:35

Амерички председник Џо Бајден рекао је да политику руског председника Владимира Путина према Украјини сматра „геноцидом“.

Амерички председник је такође уверен да су после уласка руских трупа у Украјину цене бензина и хране порасле у целом свету. Он је обећао да ће учинити све да успори раст цена.

„Да, назвао сам то геноцидом, јер постаје све јасније да Путин једноставно покушава да збрише саму идеју о постојању Украјинаца са лица земље“, рекао је Бајден.

8:31

Зеленски је понудио Кремљу да размени заробљене украјинске војнике за Виктора Медведчука.

„Веома је симболично да је господин Медведчук приведен управо на Дан космонаутике. Крио се 48 дана. И коначно сам одлучио да покушам да побегнем ван наше државе. Па за овог „космонаута“ у лошем смислу те речи – фамозно „Ајмо!“ није ишло. Сматрам да је посебно цинично од њега да користи војну камуфлажу. Покушао сам да се маскирам. Ево таквог „ратника“. Ево таквог „патриоте“.

Па, ако је сам Медведчук изабрао војну униформу, он потпада под ратна правила. Предлажем Руској Федерацији да замени овог вашег момка за наше момке и девојке у руском заточеништву. Зато је важно да наше агенције за спровођење закона и војска такође размотре ову могућност“, рекао је украјински председник.

8:30

Русија је спремна да продаје нафту и нафтне деривате пријатељским земљама у било ком ценовном рангу, изјавио је министар енергетике Николај Шулгинов.

Коментаришући могући ниво цена због могуће забране куповине руске нафте листу Известија, Шулгинов је приметио да је то сада тешко прогнозирати. Он је понашање западних политичара назвао „неконструктивним“.

8:20

Председници Пољске, Летоније, Литваније и Естоније до Кијева возом.

Са украјинским председником Зеленским разговараће о приступању Украјине ЕУ, јачању источног крила НАТО-а и санкцијама Русији.

8:00

Добро јутро драги читаоци. Газета.Ру наставља да прати ток војне специјалне операције Руске Федерације у Украјини.

Извор:
ГАЗЕТА РУ