Да ли је ово сан или … „Србија се искрено радује уласку Хрватске у ЕУ“

HRVATSKA EU PROSLAVAЗАГРЕБ, 30. јуна 2013. – Српски министар спољних послова Иван Мркић изјавио је у недељу у Загребу да се Србија искрено радује уласку Хрватске у ЕУ.

„Србија је данас готово потпуно окружена Европском унијом. Сасвим смо сигурни да ћемо и убудуће заједно радити на томе да Србија и цео регион удју у Унију“, рекао је Мркић, а преноси агенција Хина.

Прва потпредседница Владе Хрватске и шефица дипломатије Весна Пусић угостила је у недељу у Загребу на свечаном ручку поводом уласка Хрватске у ЕУ министре спољних послова из региона и поручила им да све земље региона имају европску перспективу.

Шеф дипломатије Косова Енвер Хоџај рекао је новинарима да је ово велики дан за Хрватску која је „изврстан пример за цео регион како реформисати и модернизовати друштво и како након година реформа свака земља може да постане чланица ЕУ“.

Он је оценио да се ЕУ у 2013. може поносити хрватским чланством и дијалогом Србије и Косова.

Црногорски министар Игор Лукшић изразио је очекивање да ће и друге земље региона у идућим годинама напредовати према ЕУ.

Македонски министар Никола Попоски такодје је честитао Хрватској и оценио да је њен улазак у Унију успех за цео регион.

У Хрватској у недељу увече почиње прослава уласка у ЕУ, а на централној свечаости у Загребу биће око 170 страних гостију, медју којима и председници свих држава региона.

БЕТА