Војна операција Руске Федерације у Украјини. 48. дан

vojska rat

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

11:40

Путин: Нема сумње да ће циљеви и задаци операције у Украјини бити испуњени. Сукоб са „антируским снагама које су расле у Украјини био је неизбежан, било је питање времена“, рекао је Путин.

Русија се неће изоловати и немогуће је изоловати, додао је председник Руске Федерације.

11:27

У Шебекинском округу Белгородске области, на граници са Украјином, оштећене су железничке шине, рекао је регионални гувернер Вјачеслав Гладков. Одвојком је ишао шински аутобус, вагон.

Узроци инцидента су непознати. Без штете. Истражитељи ТФР-а започели су истрагу, саопштила је прес служба Западног међурегионалног истражног одељења Истражног комитета за саобраћај.

11:22

Питање нафтног ембарга против Руске Федерације прети да подели Европску унију око ситуације око Украјине – шпански лист Ел Паис.

11:01

Министарство одбране Руске Федерације објавило је снимак рафале крстарећих ракета Калибар.

10:57

Губици Оружаних снага Украјине за дан износили су 68 људи, саопштио је заменик начелника Одељења народне милиције ДНР Едуард Басурин.

10:49

Снаге ДНР нису употребиле хемијско оружје у Мариупољу за јуриш на утврђења у индустријској зони града – Басурин, представник Народне милиције ДНР.

10:30

Предлог закона о забрани руске музике у Украјини на радију, у кафићима и јавном превозу поднет је Врховној ради.

10:20

У Русији може почети несташица грађевинског материјала,пише Комерсант. Разлози за то су проблеми са логистиком, погоршана епидемиолошка ситуација у Кини, као и нове санкције ЕУ Русији.

Трговачке мреже грађевинских материјала и алата ускоро чека несташица водовода, грађевинске хемије, алата и инжењерске опреме. Планирају да замене део места о трошку домаћих произвођача, али се и домаћи привредници жале на недостатак увозних сировина.

Најрањивије категорије су водовод и софистицирани електрични алати. Кинеска роба због логистике биће неколико пута скупља.

10:05

Најновији брифинг Министарства одбране РФ:

◾ Група украјинских војника до 100 људи на оклопним возилима покушала је да се пробије борбом са територије металуршког комбината по имену. Иљича у Мариупољу. Покушај пробоја осујећен је ваздушним и артиљеријским ударима. Уништена су три украјинска тенка, пет борбених возила пешадије, седам возила и до 50 људи. Још 42 украјинска војника су се предала.

◾ Ноћу су високопрецизне ракете ваздушног и морског базирања уништиле складишта муниције и хангаре са авионима у областима Хмељницки и Кијев.

◾ Авијација Ваздушно-космичких снага Русије погодила је 32 војна објекта Украјине. У основи – подручја концентрације оклопних возила Оружаних снага Украјине.

◾ Руска ПВО оборила је две беспилотне летелице у ваздуху у областима Бердјанска и Маријупоља.

10:00

Министарство финансија и Министарство економског развоја процениће ниво руског БДП-а ове године, пад ће бити више од 10 одсто – шеф Рачунске коморе Русије Алексеј Кудрин.

9:26

Украјинске власти планирају да евакуишу цивиле дуж девет договорених хуманитарних коридора – потпредседница владе, министарка за реинтеграцију неконтролисаних територија Ирина Верешчук.

9:10

Финска Нокиа објавила је да се повлачи са руског тржишта.

Почетком марта постало је познато да ће финска компанија престати да испоручује своју опрему Руској Федерацији.

„Ово је сложена ситуација која се убрзано развија и ми настављамо да је процењујемо“, саопштила је прес служба финске компаније која испоручује уређаје за руски телеком.

Уочи медији су објавили да државни оператери неће моћи да користе опрему компанија Ерицссон и Нокиа због петог пакета санкција ЕУ.

9:00

Ограничење летова на аеродроме на југу и централном делу Русије продужено је до 19. априла – Росавијација.

8:45

Фрегата „Адмирал Есен“ уништила је украјински дрон ТБ-2 Баирактар код обале Крима – Министарство одбране Русије.

8:33

Број избеглица које су у Русију стигле из Украјине и Донбаса премашио је 752 хиљаде људи – извор ТАСС.

8:27

Нови, пети пакет антируских санкција ЕУ погодиће само цивилне произвођаче чипова, а не и одбрамбене налоге, на шта је Брисел-Комерсант првобитно рачунао.

У Русији постоје налазишта силикона и производња силицијумских плочица, али су погодне само за технологије посебне намене.

8:00

Добро јутро драги читаоци. Газета.Ру наставља да прати ток војне специјалне операције Руске Федерације у Украјини.

Извор:
ГАЗЕТА РУ