Руска специјална операција у Украјини. 47. Дан

tenk

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

12:11

Норвешка ће продужити боравак својих додатних снага у Литванији , које су тамо раније упућене да буду део контингента НАТО, јавила је влада те земље – ТАСС.

12:07

У Естонији је ступила на снагу забрана рада „Јандекс Таксија” – РИА Новости.

12:04

Уништавање оклопних возила Оружаних снага Украјине на ватреном положају у индустријској згради.(видео)

12:03

Немачка министарка спољних послова Аналена Бурбок сматра да је Кијеву потребно тешко наоружање и да сада није време за изговоре по том питању . Она је то изјавила на састанку шефова спољних послова земаља чланица ЕУ у Луксембургу.

12:00

Летонија се залаже за санкције широм ЕУ против руских ТВ канала , јавило је Министарство спољних послова те земље – ТАСС.

11:55

Велики дистрибутер и увозник алкохола у Русији Ладога саопштила је да поново снижава цене увозних производа, овога пута за 10 одсто – РИА Новости.

11:53

Председник Украјине Володимир Зеленски затражио је од Јужне Кореје војну помоћ – ТАСС.

11:43

Борелове речи о војном решењу у Украјини су опасне и неодговорне, изјавио је потпредседник Савета Федерације Константин Косачов – ТАСС.

11:41

Обим НВФ-а у марту је порастао за 117,2 милијарде рубаља и од 1. априла 2022. године износио је више од 13 трилиона рубаља, пренело је Министарство финансија РФ – ТАСС.

11:38

Чешка ће подржати максимално пооштравање антируских санкција ЕУ , изјавио је републички министар спољних послова Јан Липавски – ТАСС.

11:09

Шефови дипломатија ЕУ разговараће о могућности увођења санкција руском нафтном сектору због ситуације око Украјине, рекао је шпански шеф дипломатије – ТАСС.

10:57

Министар спољних послова Луксембурга упозорио је на последице по ЕУ у случају бојкота гаса из Русије – ТАСС.

10:55

85% наших суграђана верује у успех замене увоза. Сваки пети верује да ће домаћи произвођачи моћи у потпуности да замене производе одусталих предузећа (20%), 48% ће моћи да уради већину роба и услуга, а 17% ће то моћи да уради за мањину. Алтернативно мишљење дели 9% испитаника.

10:54

Више од половине Руса верује да ће одлазак страних компанија из Русије на овај или онај начин утицати на њихове животе : 12% је рекло да ће имати снажан утицај, 23% рекло је да ће имати умерен утицај, скоро исти проценат верује да то ће утицати на њих, али слабо (21%). 39% Руса је уверено да одлазак западних компанија неће утицати на њихове животе.

Грађани су навели промене до којих може доћи у њиховим животима или животима њихових породица услед обуставе делатности страних компанија: раст цена (14%), нижи животни стандард (6%), незапосленост (5%) , тзв. неприступачност и несташица робе (4% и 3%) и појединих категорија производа (ауто делови – 6%, електроника – 4%, лекови – 3%).

41 одсто не очекује промене након повлачења западних компанија са руског тржишта.

10:53

Руси који жале због одласка страних предузећа чешће су називали одређене брендове (ИКЕА – 6%, МцДоналд’с – 5%, Аппле – 3%, Ренаулт, Процтер & Гамбле и Х&М – по 2%), као и врсту делатности компаније (аутомобилска индустрија – 6 %, фармацеутска индустрија, произвођачи електронике, авио-превозници – по 2 %).

10:52

ВТсИОМ је представио резултате студије о односу Руса према суспензији страних компанија у Русији.

Половина Руса (50%) реаговала је равнодушно на обуставу активности страних компанија у Русији у позадини руске специјалне војне операције у Украјини. Пре свега, равнодушни су остали грађани који нису очекивали промене у животу због повлачења западних брендова са руског тржишта (68%). Неће бити разочарани ни они који су уверени у спремност домаћих произвођача да замене производе одусталих (56% према 16% међу скептицима).

10:49

Гаспром наставља редовно снабдевање гасом за транзит у Европу преко Украјине – ТАСС.

10:47

Министар спољних послова Немачке: Украјини треба тешко наоружање, треба да покаже креативност – РИА Новости.

10:46

На састанку лидера Русије и Аустрије неће бити новинара, а након резултата неће бити ни конференције за новинаре , рекао је шеф аустријског министарства спољних послова – РИА Новости.

10:45

Кина је позвала све стране да остану мирне и избегавају неосноване оптужбе до окончања истраге о удару на Краматорск, пренело је Министарство спољних послова – ТАСС.

10:41

Министар спољних послова Литваније: Земље ЕУ почеле су рад на шестом пакету санкција Русији са „нафтном опцијом“ – РИА Новости.

10:35

Шведска телекомуникациона компанија Ериксон обуставља активности у Русији на неодређено време – РИА Новости.

10:34

Деонице Росбанке +39% на вест о њеној куповини од стране Интерроса – али са веома малим обимом трговања, преноси РИА Новости.

10:33

Сједињене Државе покушавају да минимизирају утицај антируских санкција на Казахстан, рекао је први заменик републичког министра спољних послова за ТАСС.

10:30

Владимир Путин је поручио да се државни програм развоја Крима и Севастопоља продужи до 2027. године – ТАСС.

10:28

Русија ће испунити своје обавезе према ИСС, чак и ако буде донета одлука о прекиду сарадње после 2024. године, рекао је Рогозин за РИА Новости.

10:26

Европа је зарад борбе против Русије брзо заборавила на „непроменљиве вредности“ у екологији, рекао је Медведев – ТАСС.

10:23

Путин је захтевао да се задржи укупан износ апропријација за формирање удобног окружења за живот на Криму – ТАСС.

10:08

Борел је, након посете Украјини, рекао новинарима да „сада можете путовати у Кијев колико год желите“ – ТАСС.

10:07

Путин је наложио Промсвјазбанци да обезбеди отварање својих филијала на Криму и у Севастопољу до 1. октобра – РИА Новости.

10:06

Индекс Московске берзе на отварању трговања расте за 0,13%, РТС је у паду од 0,46%, показују подаци о трговању – ТАСС.

10:02

Потпредседник Савета Федерације Константин Косачов рекао је да је једини недостатак изласка из Савета Европе губитак механизма Европског суда за људска права за Русе , преносе РИА Новости.

10:00

Оружане снаге Украјине су у протекла три дана испалиле око 900 граната на ДНР, рекао је Басурин – ТАСС.

09:50

Министарство индустрије и трговине одредиће брендове за увоз у Руску Федерацију без дозволе носиоца ауторских права, речено је у министарству листу Известија.

09:48

Борел је потврдио жељу ЕУ да силом тражи решење сукоба у Украјини и прошири војну помоћ – ТАСС.

09:45

Борел: Министри спољних послова ЕУ данас ће разговарати о даљим корацима у вези са ситуацијом у Украјини, укључујући санкције Русији – РИА Новости.

09:44

Украјинска војска гранатирала је територију ДНР 26 пута дневно, пренео је ТАСС у републици.

09:40

У селу Новоајдар девет кућа је уништено након ракетног удара Оружаних снага Украјине, јавила је ЛНР – ТАСС.

09:31

Росбанка ће наставити своје активности и развој у Руској Федерацији и задржати статус привилегованог партнера Сосијете женерал, наводи се у саопштењу компаније – ТАСС.

09:17

Заменик Државне думе Султан Хамзајев најавио је потребу да се значајно ограничи могућност путовања руских државних службеника у иностранство , преносе РИА Новости.

„Сматрам да у овом кључном периоду нико не би требало да спроводи ни „најпланиранија” путовања, ако се не ради о државним задацима. Никад нисам мислио да ово треба додатно појашњење. Државни службеници данас треба да буду уз свој народ, да се баве унутрашњим питањима“, сматра Хамзаев.

09:10

Санкције ЕУ против Олега Дерипаске неће утицати на рад Ен + Групе и Русала, саопштила је компанија – ТАСС.

09:07

Басурин тврди да је лука у Мариупољу слободна 80 одсто .

09:06

Железничка индустрија Руске Федерације моћи ће у потпуности да пређе на руску опрему до 2024. године, саопштило је Министарство индустрије и трговине – ТАСС.

09:04

Министарство одбране Руске Федерације објавило је снимак рада посада оперативно-тактичких ракетних система Искандер током специјалне операције заштите Донбаса.

08:48

Нови Зеланд ће у Европу послати транспортни авион Ц-130 Херкулес, као и 50 војних лица која ће бити укључена у  транспорт и дистрибуцију војне помоћи Украјини , а Кијеву ће издвојити 8,8 милиона долара помоћи у разним областима, рекао је премијер Џасинда Ардер – ТАСС.

08:45

Запад је спреман да поднесе значајне економске жртве како би сачувао своје „предности“, укидање санкција у логици садашње конфронтације није за очекивати, рекао је за РИА Новости сенатор Константин Косачов.

По речима сенатора, потребан нам је сценарио за излазак из кризе, који свака страна не би сматрала поразом – до тада неће бити дијалога.

08:37

Министарство одбране Русије објавило је снимак рада тенковских посада Западног војног округа током ослобађања насеља Топољское Харковске области током специјалне војне операције.

08:23

Број корисника ВПН услуга од јануара 2022. до почетка априла повећан је за 53,5 пута . ОпенВПН и ВиреГуард постали су лидери међу апликацијама по популарности, саопштила је прес служба мобилног оператера Иота.

08:21

Бундесвер припрема специјални лет за  транспорт рањених Украјинаца у Немачку , преноси ДПА.

08:20

Руски министар финансија Антон Силуанов рекао је да је Русија спремна да се брани на суду ако Запад покуша да плати своје еврообвезнице .

08:15

Светска банка предвиђа да ће се руска економија , која је „погођена санкцијама без преседана“ западних земаља, смањити за 11,2 одсто 2022. године .

08:10

Очекује се да ће 11. априла аустријски канцелар Карл Нехамер разговарати са руским председником Владимиром Путином у Москви. Тема састанка биће ситуација у Украјини.

Према Нехамеру, Беч је војно неутралан, али има јасан став о акцијама руске стране у Украјини . Он је такође указао на потребу за хуманитарним коридорима, прекидом ватре и потпуном истрагом ратних злочина.

08:05

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да Сједињене Државе и даље не подржавају идеју да се совјетски борбени авиони пребаце у Украјину преко Немачке, преноси НБЦ.

Саливен је рекао да ће то бити њихова сопствена одлука, ако земља у источној Европи изрази жељу да пошаље МиГ-29 или друге авионе совјетске производње у Кијев.

08:00

Здраво, Газета.Ру је на мрежи о догађајима 47. дана специјалне војне операције Руске Федерације у Украјини.

Извор:
ГАЗЕТА РУ