Канада на корак од увођења добровољне СМРТИ за особе са менталним болестима

KANADA kovceg

Канада ради на томе да утврди коме, треба понудити смрт уз помоћ лекара као резултат менталне болести. Другим речима, то је самоубиство уз помоћ лекара.

Смрт уз помоћ доктора углавном је изражена код људи који имају терминалне болести попут рака, објавио је The National Post прошле седмице. Прелазак на смрт уз помоћ доктора због менталних болести отвара читав низ нових питања.

Холандски психијатар др. Sisco van Veen напомиње да се код рака може видети нешто унутар тела, али „у психијатрији, заиста све што имате је прича пацијента, и оно што видите својим очима и оно што чујете и оно што породица каже.”

Менталним поремећајима недостаје „прогностичка предвидљивост“, што може учинити утврђивање патње готово немогућим.

Како се Канада приближава легализацији смрти уз помоћ лекара за особе с менталним болестима чији је психички бол постао неподношљив за њих, предстоје “тешки разговори”, рекао је Veen за National Post.

У марту 2023. Канада ће постати једна од само неколико нација које дозвољавају медицинску помоћ при умирању, или MAID, за менталне болести попут депресије, биполарног поремећаја, поремећаја личности, шизофреније, PTSP-а.

Др. Grainne Neilson, бивши председник Канадског психијатријског удружења и форензички психијатар из Халифакса, рекао је: „Мислим да ће бити много неизвесности о томе како ово применити у марту 2023. Надам се да ће психијатри бити опрезни како би били сигурни да се MAID не би користио ван правилника.”

Аргумент који се развија око MAID-а за менталну болест је снажан. Многи у области менталног здравља мисле да ментална болест никада није непоправљива и да увек постоји нада за излечење. Други кажу “још увек постоји дубоки недостатак разумевања и страха од менталне болести, те да отпор одражава дугу историју патернализма и неспремности да се прихвати да патња која може доћи од менталне болести може бити једнако мучна као и патња од физичког бола.”

Извор:
НУЛТА ТАЧКА