Макрон и Ле Пен у другом кругу председничких избора

makron

Лидери различито подржавају Макрона и Ле Пенову

ПАРИЗ – Према првим проценама француске агенције Ифоп Фидусиал у првом кругу председничких избора у Француској актуелни председник Француске Емануел Макрон заузео је прво место са 28,6 одсто, а за њим следи Марин Ле Пен са 24,4 одсто гласова.

Према овој излазној анкети кандидати ће ићи у други круг председничких избора који се одржава 24. априла.

Треће место освојио је Жан-Лик Меласншо са 20,2 одсто гласова.

Следе Ерик Земур са 6,8 процената, Валери Пекрес са 4,6 одсто, Јаник Жадо са 4,6 одсто и Жан Ласал са 3,2 одсто, Фабијен Русел са 2,5 одсто гласова, Ан Идалго са 1,9 одсто, Никола Дипон Ењан са 1,9 досто, Филип Путу са 0,7 одсто и Натали Арто са 0,6 одсто гласова.

Лидери различито подржавају Макрона и Ле Пенову

После објављивања првих процена резултата првог круга председничких избора у Француској, према којима је актуелни председник Емануел Макрон заузео прво место са 28,6 одсто, а кандидат десничарског Националног окупљања (РН) Марин Ле Пен 24,4 одсто гласова, поједини кандидати су најавили кога ће подржати у другом кругу.

Ливичарски кандидат и градоначелница Париза од 2014. године, Ан Идалго, која је освојила 1,9 одсто гласова, прва се обратила новинарима и позвала своје бираче да гласају против крајње деснице и свој глас дају Макрону 24. априла, пренео је ТФ1 анфо.

Валери Пекрес, која има подршку Републиканаца, Уније демократа и партија центра, освојила је 4,6 одсто гласова.

Она је изјавила да је забринута и да би пројекат Марин Ле Пен довео земљу до раздора и банкрота.

Пекрес је истакла да Ле Пен дискредитује њена блискост са руским председником Владимиром Путином и да ће стога гласати за Емануела Макрона да би спречила Ле Пен да дође на власт.

Лидер екстремне деснице Ерик Земур који је освојио 6,8 досто гласова рекао је да ће позвати своје присталице да подрже Марин Ле Пен у другом кругу председничких избора у Француској 24. априла.

Извор:
ПОЛИТИКА