Четрдесет шести дан рата у Украјини: Москва: Уништен штаб националистичког батаљона „Дњепар“ у месту Звоњецко. МО Русије: Јуришни хеликоптери уништили конвој украјинских оклопних возила и ПВО

Конвој Украјина

Четрдесет шести дан рата у Украјини. Руске трупе покушавају да успоставе контролу над центром Маријупоља, саопштио је украјински Генералштаб. Министарство одбране Русије објавило је снимак на којем се види испаљивање четири крстареће ракете „калибар“ са фрегате Црноморске флоте. За данас договорено девет хуманитарних коридора. Агенција УН за избеглице саопштила да је Украјину од почетка рата напустило 4,5 милиона људи.

19:44

Украјина званично прекинула трговинске односе са Русијом

Украјина је забранила комплетан увоз из Русије, која је била један од њених кључних трговинских партнера пре рата са годишњим увозом вредним око шест милијарди долара, и позвала друге земље да испрате ту одлуку и уведу оштрије економске санкције Москви.

„Данас смо званично објавили потпуни прекид трговине робом са државом агресором“, написала је у суботу министарка економије Јулија Свириденко на својој Фејсбук страници, пренео је Ројтерс.

Ниједан производ из Руске Федерације одсад неће моћи да се увезе на територију наше државе, истакла је министарска економије Украјине.

Од почетка руске инвазије на Украјину 24. фебруара, размена добара и услуга између две суседне земље практично није ни постојала, али овај потез чини укидање увоза званичним.

„Буџет непријатеља неће добити ова средства, што ће умањити његов потенцијал за финансирање рата“, навела је Свириденкова.

Овакав корак Украјине може да послужи као пример нашим западним партнерима и стимулише их да пооштре санкције Русији, укључујући спровођење енергетског ембарга и изолацију свих руских банака, нагласила је украјинска министарка.

18:15

Аустријски канцелар Нехамер се сутра састаје са Путином

Аустријски канцелар Kарл Нехамер отпутоваће сутра у Москву где ће се састати са председником Русије Владимиром Путином.

Нехамер је, у изјави новинарима у Бечу, најавио да ће сутра после подне имати састанак са Путином.

Казао је да тим разговором жели да допринесе дијалогу Украјине и Русије.

Током разговора, како је казао, намерава Путину да укаже и „на ратне злочине у Украјини“.

Нехамер је у суботу боравио у Украјини, где се састао са председником те земље Володимиром Зеленским, а обишао је и место Буча у којем је, према наводима украјинских званичника, почињен злочин над цивилима.

Аустријски канцелар је рекао да је иницирао разговор са Путином, још током планирања путовања у Украјину.

Објаснио је да је састанак са Путином у Москви усаглашен са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и председником Савета ЕУ Шарлом Мишелом, као и да је о томе информисао украјинског председника Володимира Зеленског и немачког канцелара Олафа Шолца.

Нехамер је казао да жели да учини све како би се ишло у правцу мира и додао да, иако су шансе да се ишта постигне мале, жели да дâ допринос миру.

16:45

Кијев: Руске снаге ракетирале аеродром у Дњепру; Москва: Уништен штаб националистичког батаљона

Гувернер Дњепропетровске области Валентин Резниченко рекао је да су руске снаге ракетирале аеродрому у граду Дњепру у тој области, пренео је Ројтерс.

Навео је да су у нападу уништени аеродром и инфраструктура у околини, као и да није познато да ли има страдалих.

Из руског министарства одбране саопштено је да да је високо прецизним ракетама уништен штаб и база националистичког батаљона „Дњепар“ у месту Звоњецко у Дњепропетровској области, преноси Известија.

15:41

Русија: У Курској области од сутра жути ниво терористичке претње

Од 11. априла у Курској области биће уведен жути ниво терористичке претње због могућих провокација украјинских националиста, саопштио је гувернер региона Роман Старовојт, преноси Известија.

 

Курска област се налази у западном делу Русије и граничи се са Украјином.

14:14

Подољак: Састанак Путина и Зеленског након битке за Донбас

Саветник украјинског председника Михаило Подољак каже да ће се председник Володимир Зеленски вероватно састати са руским председником Владимиром Путином тек након, како је рекао, очекиване велике битке за Донбас.

„Украјина је спремна за велике битке. Украјина мора победити, посебно у Донбасу. А након тога Украјина ће добити снажнију преговарачку позицију, са које може да диктира одређене услове. Након тога ће се састати председници,“ поручио је Подољак, преноси британски Гардијан.

Додао је да то може да потраје две или три недеље.

13:42

Преговори Словачке и Украјине о куповини самоходних хаубица

Министар одбране Словачке Јарослав Нађрекао је да би та земља могла да прода Украјини неколико самоходних хаубица „зузана“.

Хаубица „зузана 2“, модернизована верзија старог модела са калибром 155 милиметара, има домет од 40 километара до 50 километара, зависно од типа муниције.

13:05

УНХЦР: Украјину напустило 4,5 милиона људи

Агенција УН за избеглице (УНХЦР) саопштила је да је Украјину од почетка рата напустило 4,5 милиона људи.

Око 2,6 милиона грађана Украјине избегло је у Пољску, а више од 686.000 у Румунију, наводи АП.

12:33

Зеленски са Шолцем о новим санкцијама Русији

Украјински председник Володимир Зеленски навео је на Твитеру да је разговарао телефоном са немачким канцеларом Олафом Шолцем о могућности увођења нових санкција Русији, као и о новој одбрамбеној и финансијској помоћи Украјини.

Из његовог кабинета је претходно саопштено да је Зеленски разговарао са украјинским званичницима и да су разматрали предлоге Кијева за шести пакет санкција Европске уније против Русије.

11:39

Русија објавила снимак испаљивања „калибра“ са фрегате

Министарство одбране Русије објавило је снимак на којем се види испаљивање четири крстареће ракете Калибар са фрегате Црноморске флоте.

На снимку који траје 20 секунди, а објавила га је агенција РИА Новости, види се испљивање крстарећих ракета Калибар из Црног мора на копнене циљеве на територији Украјине.

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков саопштио је да су оружане снаге Русије високопрецизним ракетама са мора у насељу Звоњецкое у Дњепетровској области уништиле штаб и базу националистичког батаљона „Дњепар“, где је пре неки дан стигло појачање од страних плаћеника, преноси московски лист Известија.

10:02

На снимци „Максара“ 13 километара дуг руски војни конвој

Компанија „Максар тек“ објавила је сателитске снимке на којима се види 13 километара дуг руски војни конвој, који се 8. априла кретао ка југу кроз град Велки Бурлук на истоку Украјине.

Град се налази источно од Харкова, близу границе Украјине са Русијом.

Снимци приказују оклопна возила, камионе с вученим топовима и пратећу опрему који чине конвој, кажу у америчкој компанији „Максар Тек“ која је снимке доставила светским медијима.

09:52

Русија потврдила размену заробљеника

Руска комесарка за људска права Татјана Москалкова потврдила је да је обављена размена заробљеника између Русије и Украјине.

Москалкова је рекла да су Русији предати војници и четворица запослених у Росатому, Државној корпорацији за атомску енергију.

„Рано јтрос, они су ступили на руско тлo“, навела је Москалкова.

09:09

Договорено девет хуманитарних коридора

Вицепремијерка Украјине Ирине Верешчук рекла је да је за данас договорено девет хуманитарних коридора, укључујући и евакуацију приватним возилима из Маријупоља.

Гувернер Луганска најавио је да ће евакуација бити могућа помоћу девет возова.

Штаб територијалне одбране самопроглашене Луганске народне републике претходно је саопштио да је у последња 24 часа из Маријупоља у град Безимено у Новоазовском округу евакуисано 529 особа, од којих 102 деце.

08:57

Москва: Јуришни хеликоптери уништили конвој оклопних возила

Руско Министарство одбране саопштило је да су руски јуришни хеликоптери уништили конвој украјинских оклопних возила и ПВО.

„Хеликоптери КA-52 уништили су оружје и војну опрему Оружаних снага Украјине“, саопштило је то министарство.

Министарство је објавило и снимак на ком се види како хеликоптери лете на малој висини и испаљују ракете. Нису наведени локација и време напада.

06:55

Кијев: Борбе код Изјума, Руси покушавају да заузму центар Маријупоља

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да руске трупе покушавају да пробију одбрану украјинске војске у близини града Изјума и да успоставе контролу над Маријупољом.

Руске снаге покушавају да побољшају тактички положај својих јединица и на Николајевском правцу, наводи Генералштаб.

Саопштавају и да руска војска наставља да делимично блокира Харков, гранатирајући град из ракетних и топовских артиљеријских система и минобацача.

06:43

Русија: Украјински минобацачи у суботу гађали Курск

Регионални губернатор Роман Старовојт објавио је на Телеграм каналу да је гранични прелаз у руском региону Курск био на минобацачком удару из Украјине, али да није било жртва, нити разарања.

„Вечерас, гранични прелаз у близини Јелизавјетовке у округу Голушково је гранатиран минобацачима из Украјине. Нико није повређен, није било разарања. Место одакле је извршен напад је гађано узвратном ватром, коју су отворили граничари руских оружаних снага“, мнавео је Старовојт, пренео је Тас.

Регион Курск се граничи са регионом Суми у Украјини, а покрива 850 квадратних километара и има популацију од 17.900 становника.

Извор:
НСПМ