Руска специјална операција у Украјини. 44. Дан

helikopter rus

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

13:45

У Доњецку је донета одлука о прекиду деловања Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а на територији Доњецке Народне Републике – Министарства спољних послова ДНР.

Шеф Министарства спољних послова ДНР је рекао да је 1 радник ОЕБС-а приведен од стране републичких полицијских службеника, а један број запослених у мисији је био ангажован у незаконитим радњама.

12:30

Британски Форин офис увео је додатне санкције против Руске Федерације.

На листи су Марија Воронцова, Катерина Тихонова и Екатерина Винокурова.

12:20

ЕУ је потпуно забранила трансакције и замрзнула имовину „четири кључне руске банке“, имена још нису објављена.

12:10

Штаб Територијалне одбране ДНР на свом Телеграм каналу објављује фотографију фрагмента ракете која је погодила Краматорск. То је резултирало „огромним цивилним жртвама“, наводи агенција.

На фрагменту је јасно видљив натпис „ЗА ДЕЦУ“.

12:03

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер позвао је на сазивање суда за ратне злочине против Путина и Лаврова – магазин Шпигл.

12:00

Министри одбране Турске, Велике Британије и Италије разговараће данас у Истанбулу о ситуацији у Украјини.

11:45

Банка Русије одлучила је да смањи кључну стопу за 300 базних поена на 17,00% годишње — РИА Новости.

11:40

Кадиров: Мариупољ је 97 одсто ослобођен.

11:30

ДПР извештава да су украјинске трупе извршиле напад ракетом Точка-У на Краматорск, а олупина је пала у близини станице.

 

11:22

Светске цене хране достигле су апсолутни рекорд усред дешавања око Украјине – Организација УН за храну и пољопривреду.

 

11:09

Оружане снаге на територији ДНР током протеклог дана су погинуле 73 особе, још 11 украјинских војника је добровољно положило оружје – Басурин.

10:50

Јапан прогласио осам руских дипломата персонама нон грата.

Москва ће одговорити на одлуку Токија да протера осам руских дипломата из земље, саопштило је руско Министарство спољних послова.

10:40

АФУ пуцала на управу и обданиште града Јасиноватаја у ДНР — Басурин

10:20

Јутарњи брифинг представника Министарства одбране Конашенкова:

 

▪ Високопрецизне ракете борбених авиона у Доњецкој области уништиле су наоружање и војну опрему украјинских резервиста које су стигле у Донбас. Ударци су задати станицама Славјанск, Покровск и Барвенково.

 

▪ Ракете обалског ракетног система Бастион уништиле су Центар за прикупљање и обуку страних плаћеника код Одесе.

 

▪ Руска ПВО оборила је два украјинска војна хеликоптера Ми-8 и Ми-24 у ваздуху код Старе Збурјевке, као и пет беспилотних летелица.

 

▪ У протекла 24 сата 81 украјински војни објекат је погођен авијацијом и пројектилима Ваздушно-космичких снага Русије. Међу њима: два командна места, лансер за ракетни систем ПВО „Оса“, три лансера за вишецевне бацаче ракета, као и 9 упоришта и 59 концентрационих зона за украјинску војну опрему.

10:15

САД су увеле санкције против АЛРОСА-е и Уједињене бродоградње.

Подружнице УСЦ и осам чланова управног одбора такође су потпали под санкције блокирања америчког Трезора. Међу њима су председник Управног одбора Георгиј Полтавченко и генерални директор УСК Алексеј Рахманов.

 

10:11

Грађани ДНР, ЛНР и Украјине могу да обављају радну делатност у Москви без патената и дозвола за рад – саопштила је прес-служба Главне управе Министарства унутрашњих послова за Москву.

10:10

Премијер Украјине Денис Шмихал: Кијев ће национализовати сву руску имовину у Украјини да би надокнадио губитке од руске специјалне операције.

Украјина се такође нада да ће добити средства из руске имовине замрзнуте у иностранству . Говоримо о стотинама милијарди долара.

9:30

Следеће уручење награда учесницима специјалне операције.

9:20

Макрон сматра да се сукоб у Украјини неће завршити наредних недеља и позива на хуманитарну помоћ становништву.

9:15

Припадници Оружаних снага РФ евакуисали су више од 300 цивила из насеља Александровка и Станислав у Херсонској области – Министарство одбране Русије.

9:05

Руска војска испоручила је више од 60 тона хуманитарне помоћи становницима Изјума у Харковској области.

8:58

ЕПАМ Системс Инц. одлучила да прекине своје активности у Русији у позадини војне специјалне операције у Украјини, завршиће овај процес у року од 3 месеца.

Амерички ИТ аутсорсер ЕПАМ, који је креирао Аркадиј Добкин, родом из Белорусије. 5. априла је престао да ради са руским клијентима.

Добкин је напоменуо да запослени у компанији широм света чине све што је могуће да подрже украјинско особље компаније и њихове породице.

ЕПАМ се бави развојем прилагођеног софтвера.

8:30

Плаћање за руски гас у рубљама сматраће се заобилажењем санкција, изјавила је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Према њеним речима, и плаћање у руској валути носи ризик за европске компаније.

8:16

у Централној војној клиничкој болници. А.А. Вишњевском је за Газета.Ру речено како се спасавају животи руских војника и официра рањених током специјалне операције. Много се променило од Великог отаџбинског рата.

8:00

Добро јутро драги читаоци. Настављамо да директно преносимо војне операције у Украјини. Данас се навршава 44. дан од почетка специјалне операције Руске Федерације.

Извор:
ГАЗЕТА РУ