Руска специјална операција у Украјини. 43. Дан

tenk ukrain

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

12:33

Главни подаци са Песковљевог брифинга:

▪нове санкције против Руске Федерације настављају политику Запада, Русија ће сигурно одговорити;

▪„Напумпавање Украјине оружјем у разним форматима не доприноси успеху у руско-украјинским преговорима. И, наравно, пре ће имати негативан ефекат”;

Путин ће 7. априла одржати оперативни састанак са сталним чланицама Савета безбедности РФ.

12:28

Представник Народне милиције ДНР Едуард Басурин рекао је да је много блокираних страних бродова остало у луци Мариупољ.

12:25

Градоначелник Мариупоља – о ситуацији у граду:

▪У Мариупољу нема струје, не раде пумпне станице и канализација;

▪Око 50-60 хиљада становника Мариупоља је у подрумима;

▪Мариупољ је напустило око 200 хиљада становника, остало је најмање 300 хиљада;

▪Око 15-20% стамбеног фонда у Мариупољу се не може обновити;

▪У Мариупољу се ради грађевинско вјештачење које ће показати временски оквир за обнову града.

Локални становници у близини уништене куће у Мариупољу, април 2022

Иља Питалев/РИА Новости

12:18

Снаге ДПР-а преузеле су контролу над 160 насеља , саопштио је штаб Територијалне одбране.

12:13

Лукашенко је рекао да ће се у блиској будућности поново састати са Путином.

„У блиској будућности ћемо се састати са председником Русије. Волео бих да знам који су то проблеми које морамо да решавамо на нивоу председника“, рекао је Лукашенко.

12:08

Генерално тужилаштво Украјине одузело је око 18 хиљада железничких вагона Руске Федерације и Белорусије. Канцеларија главног тужиоца земље саопштила је да се решава питање  одузимања ухапшених аутомобила у државни приход.

11:49

Европски брендови накита почели су да одбијају да купују дијаманте руске производње, упркос чињеници да се санкције не примењују на руске сировине и залихе нису ограничене, пише Комерсант.

11:43

Главна ствар из изјава шефа Спољне обавештајне службе Сергеја Наришкина:

▪САД свој главни задатак виде у што већем одуговлачењу сукоба у Украјини како би он био што скупљи за Москву и Кијев и користили „најподлијим методама“;

▪истовремено, САД покушавају да спрече да се ескалација ситуације у Украјини прошири даље на запад;

▪НАТО, како наглашавају амерички „стратези“, треба да покуша да Украјину претвори „у неку врсту Авганистана“;

▪Специјална операција Русије у Украјини дефинитивно ће ставити тачку на покушаје да се ова земља претвори у „русофобичну марионетску државу“;

Жестока конфронтације у Украјини указује да је у питању архитектура целокупног светског поретка.

11:27

Ситуација у Украјини има дубоке импликације на европску безбедност и има негативан утицај на цео светски поредак , изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

11:19

Амбасадори ЕУ договориће забрану увоза угља из Русије, она ће ступити на снагу у августу – месец дана касније него што је раније планирано, пренео је Ројтерс.

11:11

Дански министар спољних послова није искључио могућност додатних испорука наоружања Украјини. Он је рекао и да је Данска након догађаја у Бучи понудила да истражи ратне злочине у Украјини и формира групу земаља и организација за прикупљање доказа.

11:07

Шеф Истражног комитета Руске Федерације Александар Бастрикин наложио је покретање кривичног поступка против заменице директора Књижне коморе Украјине Галине Хуцол. Према истражном комитету, Гуцол је јавно позивао на сакаћење и наношење озбиљне штете по здравље заробљених руских војних лица.

 

11:00

Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да је механизам војне подршке Савезној држави у контексту догађаја у Украјини био апсолутно легитиман.

10:57

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да Будимпешта не подржава предлоге за увођење санкција Русији у области енергетике, преноси Ројтерс.

10:53

Шеф Европске комисије је рекао да ЕУ нема јединствену тачку гледишта о плаћању руског гаса .

Урсула фон дер Лајен је напоменула да су „споразуми о снабдевању гасом од велике важности, које опције плаћања пружају, обично у еврима или доларима“.

10:47

У селу Гостомел у Кијевској области уведен је једнонедељни полицијски час – до 14. априла до 6 сати ујутру.

10:39

Министарство одбране Русије објавило је снимак лансирања крстарећих ракета „Калибр“ са фрегате Црноморске флоте на нафтне базе украјинске војске.

10:35

Посланици Јединствене Русије и сенатори поднели су Државној думи предлог закона о  затворској казни до 10 година за спровођење санкција у Руској Федерацији.

10:27

Долар на Московској берзи се тргује јефтиније од 75 рубаља, евро – испод 81 рубље.

10:22

Најважније са новог брифинга Министарства одбране:

▪Трупе ДПР-а потпуно су очистиле насеље Сладкое;

▪Оружане снаге РФ наставиле су са ударима на војну инфраструктуру Украјине;

▪Током ноћи ракете су уништиле четири базе за складиштење горива и мазива у регионима Николајев, Запорожје, Харков и Чугујев;

▪Авиони Ваздушно-космичких снага Русије погодили су 29 војних објеката Украјине. Међу њима: два командна места, радар за осветљавање циљева и навођење противваздушног ракетног система С-300 у рејону Курахова, седам артиљеријских батерија, складиште наоружања, као и 10 упоришта и подручја у којима је концентрисана украјинска војна техника;

▪ПВО системи Руске Федерације оборили су пет дронова у ваздуху у областима насеља Новоселовка Втораја, Червонаја, Новогродовка, Иловаиск, Харцизск;

▪Укупно, од почетка војне операције, уништено је 125 авиона, 93 хеликоптера, 413 дронова,

10:14

Народна милиција ЛНР саопштила је да су украјинске трупе током дана у сукобима са њеним јединицама изгубиле 20 људи и опрему.

10:11

Сједињене Америчке Државе и земље НАТО-а дуго се припремају да пошаљу оружје у Кијев, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући питање ленд-лизма за Украјину.

10:05

Курс долара на Московској берзи пао је испод 79 рубаља први пут од 23. фебруара.

Евро је први пут од 10. фебруара пао испод 85 рубаља.

9:53

Председник Украјине Володимир Зеленски изразио је уверење да ће се састанак наводних земаља гаранта безбедности земље „дефинитивно одржати“.

Конкретно, у њему ће учествовати САД, Британија, Турска, Пољска, Немачка, Француска и Израел. Након тога мораће да дође до састанка са Русијом.

9:50

Дневно је из Мариупоља у Безимено евакуисано 526 људи , саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.

9:42

Народна милиција ДНР саопштила је да је украјинска војска запалила сопствени контролни брод „Донбас“ у луци Мариупољ.

9:40

Украјинске власти ће 7. априла извршити евакуацију цивила дуж 10 хуманитарних коридора , изјавила је потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук.

Од Мариупоља и Енергодара до Запорожја можете ићи приватним превозом. А из Бердјанска, Мелитопоља и Токмака, можете доћи до Запорожја и приватним превозом и аутобусима. Из Лисичанска, Северодоњецка, Попасне, Рубижноје и села Горское, Луганска област, биће извршена евакуација у град Бахмут.

9:36

Министарство одбране саопштило је да су руски маринци и припадници народне милиције ДНР евакуисали више од 100 цивила из градске болнице у Мариупољу.

9:29

Представник Народне милиције ДНР Едуард Басурин рекао је да су главне борбе у централном делу Мариупоља завршене . Према његовим речима, борбе су се преселиле на градску луку и на територију фабрике Азовстал.

Он је навео и да се у Маријупољу може налазити око 3000 украјинских војника.

9:27

Британска министарка спољних послова Лиз Трус рекла је да су „дани Оснивачког акта Русија-НАТО прошли“ и да је потребно поново изградити међународну безбедносну архитектуру.

9:24

Светски програм УН за храну планира да испоручи више од 300 тона хране у Мариупољ 8. aприла.

9:21

У гранатирању Оружаних снага Украјине од 17. фебруара убијено је 12 цивила ЛНР, а 18 повређено, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

9:18

Министарство одбране објавило је снимак рада ремонтно-рестаураторске јединице током војне операције.

Војна лица обављају послове на замени техничких течности, поправци и одржавању компоненти мењача, регулацији система, компоненти и склопова војне опреме.

9:13

Представници Пентагона одржавају консултације са Кијевом о потребама украјинске стране за горивом , саопштило је Министарство одбране САД.

9:10

Уједињено Краљевство развија планове за слање борбених оклопних возила у Украјину , као и групе своје војске у једну од суседних земаља на обуку о руковању опремом, пише Тхе Тимес.

Британске власти могу у Украјину послати или неколико оклопних борбених возила Мастифф или оклопних извиђачких и патролних возила Шакал .

9:07

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел рекао је да се нада одобрењу петог пакета санкција Русији 7. априла . Према његовим речима, нафтни ембарго није укључен у пети пакет санкција ЕУ, али ће министри спољних послова ЕУ о томе разговарати 11. априла.

9:05

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба позвао је земље чланице НАТО-а да Кијеву обезбеде оружје.

„Моја агенда је врло једноставна, има само три ставке – оружје, оружје и оружје. Уверени смо да је најбољи начин да сада помогнемо Украјини да јој обезбедимо све што јој је потребно“, рекао је Кулеба. „Ово је моја порука савезницима, веома је једноставна. Позивам све савезнике да оставе по страни своје сумње и невољност и обезбеде Украјини све што јој је потребно.

8:59

Број грађана који су у Русију стигли са територије ДНР, ЛНР и Украјине порастао је за скоро  20 хиљада дневно, њихов укупан број је већ премашио 650 хиљада људи , преноси ТАСС.

8:54

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сматра да земље алијансе не треба да праве разлику између испоруке одбрамбеног и офанзивног наоружања Украјини.

8:51

САД и ЕУ су на министарском састанку у Бриселу разговарале о начинима повећања притиска на Русију и плановима за пружање додатне војне помоћи Украјини .

8:45

Јое Биден потписао је декрет о  забрани пружања одређених услуга појединцима у Русији . Амерички председник је такође забранио нова улагања у руску економију.

8:43

Амерички конгресмени усвојили су нацрт закона о истрази ратних злочина у Украјини.

Документ захтева од америчког председника да „поднесе Конгресу извештај о напорима владе Сједињених Држава да прикупи, анализира и ускладишти доказе и информације у вези са ратним злочинима и било којим другим злочинима” почињеним у Украјини.

8:40

Чешки Сенат није дозволио добровољцима да учествују у сукобу у Украјини.

8:32

Амбасадор Русије Олег Степанов позван је у канадско Министарство спољних послова због ситуације у Бучи. Он је напоменуо да је дијалог који је вођен „у атмосфери био професионалан и коректан разговор”.

8:30

Искључивање Русије из Савета за људска права могло би да буде погубно за УН , рекао је први заменик сталног представника Руске Федерације при Светској организацији Дмитриј Пољански.

Према његовим речима, западне земље су „у опасности да униште темељ садашњег мултилатералног система који је настао после Другог светског рата и спасе свет од Трећег светског рата“.

Генерална скупштина УН данас ће разматрати питање искључења Русије из ХРЦ-а. За искључење Руске Федерације биће потребне две трећине гласова чланова Генералне скупштине, коју чине 193 земље света.

8:25

Украјински амбасадор у Немачкој рекао је да Кијев није тражио тајност по питању испоруке наоружања.

Андриј Мелник је нагласио да тренутно „нема отвореног дијалога о томе шта је Украјини потребно“ . Раније је шеф немачког министарства одбране правдао неспремност да се обелодане подаци о набавци наоружања захтевима украјинске стране.

8:22

Амбасадор Русије у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов назвао је америчке санкције против Сбербанке и Алфа банке директним ударом на обичне грађане Русије.

8:17

Бела кућа је објавила намеру да на крају „уклони статус Русије као водећег снабдевача енергетским ресурсима“ и „лиши Русију свих прихода које прима од нафте и гаса “.

Истовремено, Вашингтон је приметио да се одбијање куповине руских енергената не може догодити брзо.

8:20

Министарство одбране објавило је снимак кретања војне технике на понтонском прелазу преко реке Северски Донец.

Извор:
ГАЗЕТА РУ