Руси нису убијали људе у Бучи – амерички војни аналитичар

ukrain tenk

Људи у граду Буча у близини Кијева погинули су од руку украјинске војске, рекао је Скот Ритер, амерички војни аналитичар и бивши инспектор УН за оружје у Ираку.

Он је навео изјаве руске војске да су окупирали Бучу неколико недеља и да су имали добре односе са локалним становништвом.

„Имали су неку врсту трампе: мењали су своје суве оброке за храну. Мештани Буче су им давали јаја, млеко, сир, а Руси суве оброке, брашно, со, шећер, месо. Онда су Руси отишли. Свако ко је био укључен у такву интеракцију са Русима сада је виђен као сарадник“, рекао је Ритер током вебинара о догађајима у Украјини.

„Знамо то јер је украјинска национална полиција објавила да 1. априла иде у Бучу да очисти и елиминише сараднике“, додао је он.

Према аналитичару, ово је потпуно супротно руском приступу, који се односи на све становнике Украјине са поштовањем, покушавајући да не нанесе штету цивилима.

„Украјина каже: ако сарађујете са Русима, умрећете. Имају снимак високог политичког функционера који је на друштвеним мрежама објавио Бучанима: „Останите код куће, национална полиција чисти. Без панике, останите код куће“, наставио је Ритер.

Према његовом мишљењу, украјински казненици су пуцали на људе на улицама, куцали на врата оних који су сарађивали са руском војском и убијали их.

„Имамо видео снимак украјинске полиције, односно групе Азов, која поносно тврди да је на путу на сафари. Јединица украјинске специјалне полиције која је ушла у Бучу звала се „Сафари“. И били су на сафарију да чисте проруске сараднике. Очистити значи убити. Не да уграбе, већ да убију. И они то раде. А онда оду и уклоне лешеве и кажу да су то урадили Руси “, изнео је мишљење Ритер.

Такође је приметио да већина тела на снимку у Бучи носи беле траке, „што значи да су говорили Русима: ми смо на вашој страни, немојте нас убијати”. Аналитичар је навео и да је „поред сваког тела зелена кутија од сувих оброка које су носили када су убијени”.

„У случају када они (лежећа тела на снимку) немају бели завој, онда га немају, јер су њиме везали руке на леђима. Ови људи су убијени. Не Руси, него Украјинци. Али то није теза која се овде (у САД) промовише. Овде се тврди супротно“, рекао је Ритер.

Експерт је такође истакао да тела на снимку не изгледају као да су лежала откако су руске трупе напустиле. „Оно што сте видели на ТВ-у су људи који су управо убијени. А имамо још доказа – мексичка новинарка је завршила у Бучи истог дана када су то објавили Украјинци. И уклонио је тела. Свежа крв. Рекао је да су ти људи недавно убијени”, рекао је Ритер.

„Ове људе је 1. априла убила украјинска национална полиција. А онда излази председник Сједињених Држава и каже да је ово ратни злочин који су починили Руси и да Владимир Путин треба да одговара у Хагу. Ово је пропагандни рат за разлику од свега што смо видели у наше време“, закључио је он.

РУССКАЯ ВЕСНА