Хајка на Србе

CG-krivokapicПодгорица – Одмах пошто су саопштени добитници Тринаестојулске награде, из дела црногорске политичке и књижевне сцене кренула је хајка на лауреате, и то само због једног јединог разлога, а за неке довољног. Наиме, двојица добитника награде су Срби. Није се улазило ни у њихове научне и књижевне вредности и друштвене заслуге, већ се оштрица критика усмјерила према њима само због њиховог националног опредељења.

Дакле, успоставља се правило да књижевне и било које друге награде у Црној Гори могу добити само они који су на референдуму гласали за независну Црну Гору, што се граничи са фашизмом. Намјерно се пренебрегава и чињеница да устанак 13. јула 1941. није био подигнут да би се успоставила независна Црна Гора, већ супротно, да би се стало на пут сепаратистичким снагама које су дан раније, под патронатом фашиста, прогласиле такозвану независну Црну Гору.

Први је поводом награда “излетео” премијер Ђукановић, који је чак саопштио како награде не треба тако често додељивати, а у његовој причи може се видети и благи заокрет партијске линије коју је 1997. са просрпских позиција пребацио на изразито антисрпске, отварајући најдубљу поделу у Црној Гори, која је ишла и кроз саме породице.

Очигледно му је тај заокрет неопходан да би сачувао неограничену власт. Мила Ђукановића, наиме, никада није превише занимало ни црногорство, ни српство, ни југословенство, него “суви” лични интерес и увијек је био само окренут очувању власти и моћи.

Наравно, у причу се укључио и председник Скупштине Ранко Кривокапић, који је отишао и корак даље, па чак и пријети одузимањем награда. Ови његови екстремистички испади, уследили су када Црна Гора улази у период најтеже економске кризе, када се грађани суочавају са сиромаштвом, када власт не зна шта ће са КАП-ом и другим предузећима која су уништили Ђукановић, Кривокапић и њихови партнери, и када је ДПС суочена са тешким оптужбама за аферу “снимак”.

Јован Вучуровић / Блиц