Руска специјална операција у Украјини. 42. Дан

vojska rat

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

12:45

Страни кредитори моћи ће да конвертују рубље добијене на руске еврообвезнице у девизе чим Русији буде враћен приступ замрзнутим девизним резервама – Министарство финансија Руске Федерације.

12:30

Наредбу за повлачење руских трупа из Кијевске области дао је лично Владимир Путин – Песков

12:20

Мађарска разматра питање плаћања руског гаса у рубљама – Министарство спољних послова земље.

11:36

Руска Федерација је заинтересована да Зеленски пристане на услове изнесене на преговорима, преко њих Москва жели да стави тачку на војну операцију – Дмитриј Песков, прес-секретар председника Руске Федерације.

11:34

Песков о повлачењу Оружаних снага Русије из Кијевске области: ово је гест добре воље за стварање услова за преговоре, током којих су могуће озбиљне одлуке.

11:27

Песков је демантовао извештаје да руске власти желе да убију Зеленског: „То није тачно“.

10:53

„Гаспром“ ће редовно снабдевати руским гасом за транзит у Европу преко територије Украјине – рекао је представник корпорације Сергеј Купријанов.

10:50

Руска војска употребила је још две ракете Оникс против копнених циљева у Украјини – Министарство одбране Русије.

10:43

ЕУ ће размотрити питање укључивања Грефа, Дерипаске, Шулгина, Ротенберга и Керимова на листу санкција – лист Фајненшел тајмс.

10:30

ЕУ не жели да Украјина изгуби, па ће наставити да је наоружава – високи представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борел.

10:15

Врховна рада регистровала је нацрт резолуције којом се руска војна специјална операција проглашава геноцидом над украјинским народом.

Два дана раније Државној думи је достављен нацрт изјаве о признању руског геноцида у Украјини.

10:01

Најновији брифинг Министарства одбране РФ:

▪ Високопрецизне ваздушне и земаљске ракете уништиле су пет база за складиштење горива и мазива у областима Радехова, Казатина, Просјанаје, Николајева и Новомосковска. Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, војна техника Оружаних снага Украјине у Донбасу, као и код Харкова и Николајева, снабдевала се горивом из ових база за гориво и мазива.

▪ Авиони Ваздушно-космичких снага погодили су током ноћи 24 украјинска војна циља. Међу њима: противваздушни ракетни систем Оса-АКМ, пет складишта за логистику, као и 11 упоришта и подручја концентрације војне технике украјинских трупа.

▪ Руски ПВО системи оборили су четири дрона у ваздуху код Бердјанска, Горњака, Уванског и Чернобајевке.

9:59

Москва ради на мерама одмазде за нови пакет санкција ЕУ – заменик руског министра спољних послова Александар Грушко.

9:50

Дански произвођач ветротурбина Вестас напушта руско тржиште због ситуације у Украјини. Одлуку преноси лист Дагбладет Борсен.

 

9:20

У Суџанском округу Курске области јуче су гранатирани положаји руске граничне службе ФСБ.

Према изјави гувернера Романа Старовоита, украјинске ватрене тачке су потиснуте узвратном ватром граничара, са руске стране није било жртава и штете.

9:07

Из Мариупоља у ДНР током дана евакуисане су 572 особе, међу којима 110 деце, саопштено је из штаба територијалне одбране републике.

9:01

Привремено ограничење летова ка аеродромима на југу Русије продужено је до 13. априла — Розавијација

8:57

Банка Русије саопштила је о  немогућности коришћења криптовалута за заобилажење санкција, посебно код великих плаћања – РИА Новости.

 

8:15

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова: Запад је последњих деценија почео да користи проглашење руских дипломата персона нон грата као информативни и политички напад.

Москва ће дати одговарајући одговор на сваки непријатељски потез против Русије, додала је она.

8:10

„Паклене“ санкције САД против Русије нису дале резултате, ове одлуке штете самим Американцима, изјавио је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

Долар се више не може сматрати поузданом валутом за складиштење средстава, „почео је крај његовог монопола“, додао је парламентарац.

8:07

Аутомобил се забио у ограду руске амбасаде у Букурешту. Ауто се запалио, а возач је погинуо. Околности утврђује кривична полиција Румуније.

8:05

Добро јутро драги читаоци. Газета.Ру заједно са вама прати ток ратних дејстава у Украјини.

Извор:
ГАЗЕТА РУ