УЖИВО – дан 41: Екстремисти уништавају стране бродове у Маријупољу, гори турски „Азбург“

vojska

На броду се налази 12 украјинских грађана

Специјална војна операција Русије у Украјини. Украјинске снаге настављају да гранатирају градове Донбаса. До сада је скоро пола милиона избеглица прешло из Украјине у Русију. У среду је Русија отворила хуманитарне руте у пет праваца, док ће данас бити отворен коридор за евакуацију грађана из Маријупоља у Запорожје.

13.31Мадрид протерује око 25 руских дипломата, саопштило је Министарство иностраних послова Шпаније.

12.44Украјинске снаге у луци Маријупоља уништавају стране бродове, дим се види на турском броду „Азбург“, саопштила је народна милиција Доњецке Народне Републике.

На броду се налази 12 украјинских грађана.

„Команда Азова, у сарадњи са специјалистима 83. Центра за информативно-психолошке операције Оружаних снага Украјине, наставља са пуштањем лажних вести како би се војске Русије и Доњецке Народне Републике које учествују у специјалној војној операцији оптужиле за злочине“, наводи се у извештају.

11.27ЛНР: Украјинске снаге су дигле у ваздух цистерну, претпоставља се са хлороводоничном киселином у погону фабрике „Зарја“ у Рубежном

Како су навели у Луганској Народној Републици, експлозија украјинске војске може довести до многобројних жртава међу цивилима.

10.47 – Владимир Зеленски изјавио је да његов сусрет са председником Русије Владимиром Путином можда и не буде одржан, јављају украјински медији.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да се председници Русије и Украјине позитивно односе према идеји о сусрету.

09.50 Руска војска пресрела је разговор украјинских екстремиста о тактичком прегруписавању снага у Донбасу, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Стручњаци за комуникације Оружаних снага Русије су током извођења специјалне војне операције пресрели преговоре команде украјинских екстремиста о плану да сакрију прегруписавање јединица ради извођења напада на позиције народне милиције ДНР и Оружаних снага Украјине“, навели су у ресору.

Како би открили канал комуникације, руски стручњаци су користили мобилну станицу за контролу безбедности.

Садржај разговора су предали команди ради извођења напада на противника.

07.58 – У Русију је из Украјине до сада стигло око 615.000 избеглица, јављају руски медији.

07.29 – ДНР: Украјинске снаге су гранатирале јутрос подручје Доњецка, испаливши четири пројектила калибра 120 милиметара.

07.13 Чеченски лидер Рамзан Кадиров саопштио је да се 267 украјинских маринаца предало руским војницима у Маријупољу.

У питање је 503. Батаљон 36. Посебне бригаде Ратне морнарице Украјине.

Оружане снаге Украјине гранатирале Доњецк, једно дијете повријеђено

Једно дијете је повријеђено у гранатирању стамбених објеката од стране украјинских трупа у Лењинском округу Доњецка, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.

„ВФУ (оружане формације Украјине – прим. аут.) пуцале су на мирне куће у Доњецку. Услед ноћног гранатирања Лењинског округа Доњецка оштећени су стамбени објекти дуж улице Муравјова. Рањено је дијете. Детаљи се прецизирају“, наводи се у саопштењу објављеном на Телеграм каналу Штаба.

Како је на свом Телеграм каналу саопштило представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре, украјински војници су у 2.34 пуцали на Лењински округ, испаливши 10 ракета из БМ-21 Град.

Кадиров: Више од 250 украјинских маринаца предало у Мариупољу

Више од 260 украјинских маринаца предало се руским војним снагама у Мариупољу, рекао је чеченски лидер Рамзан Кадиров.

Двеста шездесет седам маринаца из 503. батаљона (који је распоређен у 36. поморски пешадијски пук) предало се данас (у понедељак – прим. аут.) у Мариупољу руским оружаним снагама. Ово је веома исправан и свестан избор!“ – написао је Кадиров на свом Телеграм каналу.

Увијек сам се обраћао украјинској војсци са предлогом да се преда и да заједно са руском војском успостави ред у земљи зарад мирног живота многострадалног украјинског народа. Овај позив је чуло 267 људи. Њихове породице више не морају да брину о њима. Потпуно су безбиједни.

Апелујем на оне који још размишљају. Не боримо се против цивила. Боримо се са бандитима, нацистима, азовцима и шејтанима, који неће донети ништа добро ни Русима ни Украјинцима – поручио је Кадиров, преносе РИА Новости.

Извор:
ИН4С