Руска специјална операција у Украјини. 37. Дан

vojska

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

12:02

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел изразио је жаљење што су руске власти увеле контрасанкције против лидера ЕУ.

 

11:49

Преговори између Русије и Украјине биће настављени 1. априла путем видео везе , рекао је руски извор за ТАСС.

 

11:41

Кина се противи једностраним санкцијама, јер оне нису начин за решавање проблема, већ само доводе до нових, рекао је за РИА Новости портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан.

 

11:37

Системи противваздушне одбране нису могли да открију кретање украјинских хеликоптера који су извршили ударе на складиште нафте у Белгороду, јер су летели прениско , рекао је Владимир Џабаров, први заменик шефа Међународног комитета Савета Федерације.

 

11:30

Снаге Народне милиције ДНР, уз подршку руске војске и Народне милиције ЛНР, ослободиле су 136 насеља републике, наводи Телеграм канал штаба територијалне одбране ДНР.

 

11:13

Министарство одбране објавило је снимак објективног праћења уништавања система ПВО С-300 Оружаних снага Украјине на лансирним позицијама високопрецизним наоружањем.

 

11:12

Инфраструктура белгородског аеродрома није оштећена након ваздушних удара на градско складиште нафте које су извела два хеликоптера Оружаних снага Украјине, изјавила је за ТАСС портпарол аеродрома Анастасија Голодова.

 

11:02

Специјализована јединица инжињеријске војске Оружаних снага РФ стигла је у ЛНР – Међународни центар за уклањање мина, опремљен роботским комплексом за разминирање Уран-6 , рекао је начелник ЛНР Леонид Пасечник – РИА Новости.

 

10:52

Нацрт закона о кривичној одговорности за незаконит прелазак границе Украјине по ванредном стању достављен је Врховној ради – РИА Новости.

За казну је предвиђена од 3 до 5 година у колонији, за војнике, резервисте и представнике државних органа од 5 до 10 година, ако се користи оружје до 15 година.

 

10:46

Руски банкарски систем је први пут од 24. фебруара ушао у стање структурног вишка ликвидности (износио је 280,4 милијарде рубаља), преноси Централна банка – РИА Новости.

 

10:45

УН треба да проуче и стручно процене материјале које је Русија обезбедила о америчким биолошким лабораторијама у Украјини, саопштило је кинеско Министарство спољних послова – ТАСС.

 

10:44

Русија и Индија настављају да реализују пројекте у енергетици, свемиру и фармацији, рекао је Лавров. Према његовим речима, Руска Федерација цени неједнострано гледање Индије на ситуацију око Украјине – ТАСС.

Он такође намерава да извести Путина о резултатима разговора у Индији

.

10:41

НАТО је требало да буде распуштен након распада СССР-а , саопштило је кинеско Министарство спољних послова – ТАСС.

 

10:40

Пожар на складишту нафте у Белгородској области неће утицати на снабдевање региона горивом и цене , рекао је шеф Министарства енергетике Руске Федерације – ТАСС.

Према његовим речима, бензинске пумпе у Белгородској области биће у потпуности снабдевене бензином из Курске и Вороњешке области.

 

10:39

Петнаест украјинских војника из три бригаде добровољно је положило оружје и прешло на страну ДНР – народне милиције.

 

10:36

Званични представник Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков:

 

▪ Јединице Луганске Народне Републике, настављајући офанзиву, блокирале су северну периферију села Кременнаја и источну периферију Метелкина. Током ноћи уништено је до 40 украјинских војника који су деловали у саставу 57 одвојене моторизоване пешадијске бригаде, једне артиљеријске батерије, два борбена возила пешадије и четири возила различите намене.

 

▪ Високопрецизно ваздушно оруђе уништило је шест војних објеката Украјине, укључујући пет складишта муниције и ракетног и артиљеријског оружја у Богуславском, Крестишћу, Резникову, Великој Новоселки и једно складиште горива и мазива.

 

▪ Системи ПВО Ваздушно-космичких снага Русије оборили су један украјински хеликоптер Ми-8 у ваздуху у близини насеља Љубимовка и 8 украјинских беспилотних летелица у областима Лисичанск, Доњецк, Чернихив, Коросун, Новомихајловское, укључујући један Бајрактар ТБ- 2 » у округу Ваховка.

 

▪ Оперативно-тактичка авијација погодила је 52 војна објекта Украјине. Међу њима: три командна места, три вишецевна ракетна система, противваздушни ракетни систем Бук-М1, радар за осветљавање и навођење противваздушног ракетног система С-300, као и 10 полигона за концентрацију војне опреме и 16 упоришта Оружаних снага Украјине.

 

10:29

Оперативна група руског Министарства за ванредне ситуације, на челу са вршиоцем дужности министра Александром Чупријаном , одлетела је у Белгород, где је избио велики пожар на складишту нафте, пренео је ТАСС.

 

10:28

Министарство одбране је поделило снимак рада војне пољске кухиње.

 

10:11

Министарство одбране Руске Федерације објавило је причу о командантима посада Ка-52, који су након борбене штете успели да спасу своја возила.

 

10:10

Курс долара на отварању трговања девизама на Московској берзи је 80,33 рубља, евра 92,03 рубље, произилази из података трговања.

 

10:00

У зони пожара на складишту нафте у Белгороду нема вишка МПЦ штетних материја, саопштило је Министарство за ванредне ситуације – ТАСС.

 

 

9:55

Гувернер Вјачеслав Гладков рекао је да су на бензинским пумпама у региону почели да се стварају редови, али становници Белгорода не треба да се плаше несташице бензина због пожара, јер има довољно резерви горива.

 

9:53

У гранатирању код Белгорода оштећена је штампарија, особље је евакуисано , преноси компанија – ТАСС.

 

9:52

Због догађаја у Белгороду све службе безбедности у Курској области су стављене у стање високе приправности , рекао је гувернер – РИА Новости.

 

9:51

Развојна група „Еталон“ преузима руско одељење финског ИИТ-а , преноси прес-служба програмера – ТАСС.

 

9:50

Више од 2,4 милиона избеглица стигло је у Пољску из Украјине од 24. фебруара, саопштила је републичка граничарка – ТАСС.

 

9:49

Војно особље Руске Федерације преузело је контролу над територијом од реке Ирпин према Кијеву у укупној дужини од 5 км.

 

9:33

Стање жртава гранатирања куће у Доњецку је тешко, дете је у коми, немогуће га је превести у Русију, саопштило је Министарство здравља ДНР – ТАСС.

 

9:32

Више од 565 људи, укључујући 118 деце , евакуисано је за један дан из Мариупоља у Безименое у ДНР – штабу територијалне одбране републике.

 

9:20

Заменик премијера Пољске, председник Комитета за државну безбедност Јарослав Качињски не види разлог да напусти улогу земље – гаранта безбедности у Украјини, ако на то пристану и друге велике земље, укључујући САД – ТАСС.

 

9:19

Групација за гашење резервоара на складишту нафте у Белгороду повећана је на скоро 200 људи, саопштило је Министарство за ванредне ситуације – ТАСС.

 

9:18

Централна банка Руске Федерације суспендовала је на шест месеци трансфере у иностранство са рачуна нерезидената који не раде у Руској Федерацији – појединаца из земаља које подржавају санкције – ТАСС.

 

9:16

Министарство одбране Руске Федерације приказало је у околини Чернигова оклопна возила заробљена од руске војске из састава Оружаних снага Украјине.

 

9:15

Банка Русије ублажава ограничења за трансфер средстава у иностранство за физичка лица – ТАСС.

Сада можете пренети до 10.000 долара са налога месечно, 5.000 долара без налога .

 

9:14

НАТО се плаши директног сукоба са Русијом, али намерава да се бори „до последњег Украјинца“ – ова политика је нехумана и крајње цинична, изјавио је за РИА Новости портпарол руског Министарства спољних послова Николај Кобринец.

 

9:11

Током дана у ДНР током гранатирања украјинских трупа повређено је 57 цивила, саопштио је штаб Територијалне одбране.

 

9:07

Украјинска страна модернизовала је своје тенкове по моделу НАТО-а , према опреми коју су код Чернихива запленили руски војници, пренело је руско Министарство одбране – ТАСС.

 

9:04

Јапан сматра да је сада неприкладно давати било какве прогнозе о условима за укидање санкција Русији уведених због војне операције у Украјини , изјавио је министар спољних послова Јошимаса Хајаши – ТАСС.

Он такође намерава да отпутује у Пољску у петак на разговоре са високим владиним званичницима и планира да процени тренутну ситуацију са украјинским избеглицама.

 

9:03

Политички дијалог са НАТО-ом у садашњим условима је немогућ, нема смисла ни говорити о условима за обнављање контаката , речено је РИА Новостима у руском Министарству спољних послова.

 

9:02

„Гаспром” је 1. априла наручио „Јамал-Европу” за транзит кроз Пољску – резервисао око 6% предложеног капацитета на додатној аукцији – РИА Новости.

 

9:01

Министарство одбране Руске Федерације објавило је снимак на којем руски дрон високопрецизним оружјем уништава украјинске вишецевне ракетне системе Оружаних снага Украјине.

 

8:56

Службе за хитне случајеве РИА Новости јавиле су да у случају пожара на складишту нафте у Белгороду, постоји опасност да се пожар прошири на 16 резервоара за гориво .

 

8:47

Број грађана који су у Русију стигли са територије Украјине, ДНР и ЛНР премашио је 548 хиљада људи – ТАСС.

 

8:46

Оружане снаге Украјине су током протеклог дана четири пута гранатирале територију Луганске Народне Републике , саопштило је представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

 

8:45

Пожар на складишту нафте у Белгороду.

 

8:44

Видео тренутка ваздушног удара украјинских хеликоптера на складиште нафте у Белгороду.

 

8:43

Аустралија ће послати неколико оклопних транспортера Бусхмастер у Украјину на захтев председника те земље Владимира Зеленског, рекао је аустралијски премијер Скот Морисон, обраћајући се новинарима у Сиднеју – ТАСС.

 

8:42

Лига арапских држава (ЛАС) спремна је да промовише политичко решење између Русије и Украјине и у ту сврху шаље у Москву делегацију министара спољних послова шест арапских земаља на челу са генералним секретаром Арапске лиге Ахмедом Абу ал-Гајтом, Арапска лига За ТАСС је рекао помоћник генералног секретара Хусам Заки.

 

8:41

До пожара у школској згради у Кировском округу у Доњецку дошло је као последица гранатирања града од стране украјинских трупа, саопштио је штаб Територијалне одбране Доњецке Народне Републике.

 

8:40

До 170 људи повећана је групација на резервоарима за гашење на складишту нафте у Белгороду, куће се евакуишу из суседних улица , пренело је Министарство за ванредне ситуације – ТАСС.

 

8:39

Медведев је предложио проширење листе производа који су забрањени за увоз у Русију из непријатељских земаља – РИА Новости.

Према његовим речима, руски производи су сасвим довољни да у потпуности задовоље унутрашње потребе земље, Руска Федерација неће куповати храну од непријатељских земаља.

 

8:38

У Белгороду гори 8 цистерни са горивом запремине по 2.000 „коцкица“, прети да се пожар премести на још 8 , саопштиле су за РИА Новости хитне службе.

 

 

8:37

Володимир Зеленски је скинуо чинове бившег начелника Главне управе унутрашње безбедности СБУ Андреја Наумова и бившег начелника Управе СБУ у Херсонској области Сергија Криворучка, назвавши их издајницима и антихеројима – РИА Новости.

 

 

8:36

Русија неће тражити од Европске уније да укине санкције , земља има границу сигурности, рекао је портпарол руског Министарства спољних послова Николај Кобринец у интервјуу за РИА Новости.

 

8:35

Пожар на складишту нафте у Белгороду настао је као последица ваздушног удара два хеликоптера украјинских војника који су на малој висини ушли у Русију , рекао је гувернер региона – РИА Новости.

Евакуација особља је извршена са територије нафтног складишта у Белгороду, где је избио пожар, нема жртава и повређених, саопштио је Росњефт.

 

8:34

Могуће увођење ембарга на снабдевање руским енергентима нанеће непоправљиву штету немачкој економији, изјавио је први градоначелник Хамбурга Петер Ченчер – ТАСС.

Према његовом мишљењу, немачка влада треба да смањи енергетску зависност од Руске Федерације, а да притом избегне економску катастрофу.

 

8:33

Истражни комитет РФ је од 2014. године већ отворио скоро 600 кривичних предмета о догађајима у Украјини – ТАСС.

Агенција је у одсуству оптужила за геноцид над руским говорним становништвом бившег министра одбране Украјине Валерија Хелетеја, бившег начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине Виктора Муженка и још 20 украјинских војника.

 

8:32

Избио је пожар на складишту нафте у Белгороду .

Гувернер региона Вјачеслав Гладков је на свом Телеграм каналу рекао да су две особе повређене. Пламен је захватио резервоаре горива у складишту нафте у Белгороду, саопштила је прес-служба Министарства за ванредне ситуације.

Ватри је додељен повећани ранг тежине. Ватрогасци предузимају мере како би спречили да се ватра прошири на оближње запаљене цистерне.

 

8:31

Амерички сенатори, позивајући администрацију Вашингтона да тражи одузимање Руске Федерације статуса сталног посматрача у Организацији америчких држава, покушавају да посеју раздор између Русије и земаља Латинске Америке, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј. Антонов – ТАСС.

 

8:30

Кина ће се на предстојећем самиту са ЕУ придржавати своје претходне линије понашања у вези са ситуацијом око Украјине , а такође ће изразити забринутост због ширења НАТО-а у Европи – ТАСС, цитирајући Тхе Васхингтон Пост.

 

8:29

Јапанске власти увеле су санкције четири организације и три појединца из Русије, наводно у вези са кршењем режима санкција против ДНРК – ТАСС.

На листи су Руси Александар Гаевој, Александар Часовников и Роман Алар, као и компаније Аполо, РК Бриз, Зил-М и Парсек.

 

8:28

Токио не намерава да се повуче из пројекта Арктик ЛНГ-2 , у оквиру којег купује енергенте, изјавио је за ТАСС јапански министар економије, трговине и индустрије Коичи Хагиуда.

 

8:27

Нова процедура плаћања за испоруку руског гаса не утиче на испоруку течног природног гаса из Руске Федерације у Јапан , тако да измене не би требало да утичу на снабдевање земље сировинама и на плаћање истог, саопштило је Министарство. Економија, трговина и индустрија Јапана саопштили су – ТАСС.

 

8:25

Шеф Европског парламента Роберта Метсола посетиће Кијев.

„На путу за Кијев“, рекла је она на званичној Твитер страници на енглеском и украјинском језику.

 

8:24

Велика Британија не планира даље повећање броја нуклеарних бојевих глава у позадини догађаја у Украјини, изјавио је заменик секретара за одбрану Уједињеног Краљевства Дејвид Вилијамс – ТАСС.

 

8:23

Број ДДОС напада на руске компаније у марту порастао је за 8 пута у односу на фебруар , објавио је лист Известија, позивајући се на студију Касперски Лаб.

 

8:22

Немачки возачи могли би да уштеде доста енергије ако возе спорије аутопутевима, изјавио је немачки министар за храну и пољопривреду Џем Оздемир – ТАСС.

Тренутно нема подразумеваних ограничења на немачким аутопутевима, осим ако нема додатних знакова.

 

8:21

Амерички Конгрес почиње истрагу о Твитеру и Фејсбуку – ТАСС.

Повод за проверу била је одлука коју је њихово руководство донело у јесен 2020. да ограничи дистрибуцију медијских публикација на својим платформама у вези са преписком Хантера Бајдена, сина тада јединог америчког председничког кандидата Џоа Бајдена.

 

8:20

Здраво драги читаоци. Газета.Ру наставља да објављује онлајн најновије вести о томе шта се дешава у Украјини и Русији.

Извор:
ГАЗЕТА РУ