Путин јасан: Од данас „непријатељске земље“ руски гас плаћају у рубљама

putin cevovod

Декрет се односи на 48 држава „које чине непријатељске радње према Русији, руским правним и физичким лицима“

Руски предсједник Владимир Путин потписао је јуче Указ „О посебном поступку за испуњавање обавеза страних купаца према руским добављачима природног гаса“, који подразумијева да непријатељске земље руски гас плаћају у рубљама.

Декрет се односи на 48 држава „које чине непријатељске радње према Русији, руским правним и физичким лицима“.

Одлука ступа на снагу данас.

Руски предсједник је ову одлуку најавио прошле недјеље, као одговор Русије на санкције Западних земаља. Међутим, портпарол Кремља Дмитриј Песков тада је рекао да још увијек није прецизирано када ће одлука ступити на снагу. Као почетак плаћања у рубљама прво је спомињан 31. март, што је на крају одложено.

Иако су многи покушавали да процијене када и да ли ће уопште Русија ову намјеру спровести у дјело, Путин је јуче преломио и потписао указ којим ће Русија и званично захтијевати плаћање гаса у домаћој валути, због чега ће земље увознице морати да отворе рачун у руској банци.

У случају да нека земља одбије плаћање у рубљама, сматраће се да није извршила своје обавезе, што води поништењу постојећих уговора.

Из указа који је потписао Владимир Путин произилази да ће се ова одлука односити само на испоруке гаса које се врше гасоводом. „Гаспромбанка“ је овлашћена банка у којој ће купци отварати посебне рачуне у рубљама.

Европа у паници

Њемачки министар економије и вицеканцелар Роберт Хабек саопштио је недавно да ће у тој земљи бити на снази ниво раног упозорења за испоруке гаса, због одлуке Москве да се гас плаћа у рубљама.

„Тренутно нема несташица у снабдијевању. Ипак, морамо повећати мјере предострожности како бисмо били спремни у случају ескалације од стране Русије“, објаснио је Хабек.

Министар економије је позвао компаније и појединце да покушају да смање потрошњу енергије што је више могуће, јер Њемачка покушава да се одвикне од зависности од руског гаса.

Иста мјера уведена је и у сусједној Аустрији.

Извор:
ИН4С