Руска специјална операција у Украјини. 36. Дан

vojska

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

 

12:38

Међународни комитет Црвеног крста најавио је спремност да омогући безбедну евакуацију цивила из Мариупоља , под условом да се стране договоре о рутама, времену и трајању ове операције.

 

12:34

Истражни комитет РФ отворио је још један случај о новом гранатирању насеља у ДНР.

 

12:32

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је да је имао телефонски разговор са француским шефом дипломатије.

„У разговору са Жан-Ивом Ле Дријаном, захвалио сам Француској на хуманитарној и финансијској подршци Украјини. Разговарали смо о припреми петог пакета санкција ЕУ против Русије“, рекао је Кулеба.

 

12:30

Шеф канцеларије Владимира Зеленског Андриј Јермак рекао је да Украјина нема времена да чека ефекат санкција које је Запад увео Русији.

„Постоје санкције које дуго функционишу – али ми немамо времена. Постоје санкције које је неко калкулисао и смислио начине да их заобиђе. Постоје, нажалост, санкције које су уведене, лепо изгледају, али уопште не функционишу “, рекао је Јермак.

 

12:28

Комисија за биолабораторије у Украјини припремиће предлоге за  унапређење конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја , рекао је сенатор Константин Косачов.

 

12:20

Брат градоначелника Кијева Владимира Кличка допутовао је у Берлин на политичке разговоре о помоћи Украјини, објавио је лист Билд.

 

12:17

Данска грађевинска компанија Аарслефф  и произвођач прозора ВЕЛУКС  најавили су повлачење са руског тржишта. Арслеф наглашава да након завршетка продаје имовине више не намерава да остане у Русији .

 

12:10

Европска банка за обнову и развој предвидела је пад привредног раста у Русији од 10 одсто у 2022. години због специјалне операције у Украјини.

„Очекује се да ће се санкције Русији наставити у догледној будућности, што ће, након оштрог пада БДП-а од 10 одсто у 2022. години, довести руску економију у стагнацију 2023. године. То ће имати негативан утицај на низ суседних земаља у источној Европи, Кавказу и централној Азији “, напомиње ЕБРД.

 

11:53

Министарство унутрашњих послова Чешке саопштило је да су власти те земље од 24. фебруара издале 248.804 специјалне визе избеглицама из Украјине, које им омогућавају да добију азил у тој републици.

 

11:47

⚡Аустралија ће послати још 18,7 милиона долара за куповину оружја, хране и лекова за Украјину.

 

11:45

Немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт већ неколико недеља одлаже процес одобравања испоруке оружја Кијеву, упркос чињеници да је одбрамбена индустрија земље понудила да попуни празнине у Бундесверу у наоружању ако се Украјини пружи војна помоћ, Извјештавају новине Велт, позивајући се на сопствене изворе.

 

11:40

Гувернер Брјанске области Александар Богомаз састао се са тулским падобранцима – члановима НВО. Одржана је церемонија уручења државних признања падобранцима који су исказали храброст и херојство током војне операције.

 

11:36

Индија и Русија су завршиле рад на алтернативној платформи за трансакције, која се сматра заменом за СВИФТ , наводи Ецономиц Тимес, позивајући се на изворе.

Очекује се да ће нови систем бити постављен у року од недељу дана и да ће моћи да обезбеди „несметан пренос увозних или извозних докумената за трансакције у рупијама и рубљама“.

 

11:24

Володимир Зеленски је затражио од Аустралије да  Кијеву испоручи аустралијске оклопне транспортере Бусхмастер.

 

11:20

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев рекао је да се Пољска нада значајном порасту своје улоге у Европи на рачун Украјине и изјављује своју подршку, али су власти те земље у тешком положају .

 

11:03

Русија је добила сигнал из Турске о могућности организовања новог састанка министара спољних послова Сергеја Лаврова и Дмитрија Кулебе , рекао је заменик министра спољних послова Руске Федерације.

Он је додао да Русија никада не одбија контакте са Украјином, али преговори „треба да буду смислени“.

 

10:59

Командант Источног војног округа, херој Русије, генерал-пуковник Александар Чајко уручио је државна признања војним лицима која су исказала храброст и храброст током специјалне војне операције. Он је захвалио особљу на компетентном поступању, међусобној помоћи, непоколебљивости и професионалности.

 

10:55

Влада не планира да уведе регулацију цена хране , рекла је заменица премијера Викторија Абрамченко.

 

10:33

Володимир Зеленски је у обраћању аустралијском парламенту позвао на повећање санкција Русији .

„Потребне су нам нове санкције Русији, снажне санкције док не престане да уцењује друге земље својим нуклеарним пројектилима“, рекао је Зеленски.

Ниједан руски брод, рекао је он, не би требало да буде пуштен у међународне луке, било какав посао са Русијом треба прекинути.

 

10:25

Председник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов рекао је да ће република наставити да помаже руској војној операцији у Украјини.

„Морамо разумети да постоји само једна специјална војна операција за свакога ко себе сматра Русом. Русија је наша историјска домовина, ово је и наша операција, ми смо уједињени“, рекао је он.

 

10:20

Главне вести са новог брифинга Министарства одбране Руске Федерације:

 

▪Оружане снаге РФ преузеле су пуну контролу над Золотајом Нивом, прешле реку Кашлагач и учврстиле се на повољној линији. Промоција по дану је била 6 км;

 

▪Јединице ЛПР, након што су завршиле чишћење Житловке, кренуле су напред 5 км и боре се на периферији Кременне;

 

▪Увече 30. марта, крстареће ракете су уништиле велике базе горива у Дњепропетровску, Лисичанску, Чугујеву и Новомосковску;

 

▪За ноћ су авионима погођена 52 војна објекта Украјине. Међу њима: четири командна места, један противваздушни ракетни систем С-300 јужно од насеља ИЗЈУМ и један Бук-М1 у рејону Курахова, два вишецевна ракетна система, једно складиште муниције и ракетног и артиљеријског наоружања, два складишта горива. и мазива и 38 упоришта и подручја концентрације војне опреме;

 

▪Руски ПВО системи оборили су 18 украјинских дронова у ваздуху за дан;

 

▪Укупно, од почетка војне операције, 124 авиона и 77 хеликоптера, 216 противваздушних ракетних система, 341 дрон, 1815 тенкова и других оклопних борбених возила, 195 вишецевних ракетних бацача, 762 пољска артиљерија и минобацача, као и 1689 јединица специјалних војних возила.

 

10:13

Јеменски побуњенички покрет Хути рекао је да је спреман да купује пшеницу од Русије, плаћајући у рубљама.

 

10:10

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да не види пуну примену резултата истанбулских преговора између Русије и Украјине.

 

10:04

Курс евра на Московској берзи је први пут од 21. фебруара пао испод 88 рубаља.

 

10:01

ДПР је саопштила да је из Мариупоља у Безимено евакуисано 615 људи дневно , од којих су 114 деца.

 

9:44

ММФ је саопштио да би санкције против Руске Федерације могле да ослабе утицај долара у глобалном финансијском систему .

„То већ видимо док неке земље преиспитују валуту у којој су плаћене за трговину“, рекла је Гита Гопинатх, први заменик генералног директора ММФ-а.

 

9:35

Украјинска и руска страна, уз посредовање Међународног комитета Црвеног крста, договориле су хуманитарни коридор за евакуацију становника Мариупоља , изјавила је потпредседница Владе Украјине Ирина Верешчук.

Према њеним речима, у евакуацији ће бити укључено 45 аутобуса, неки од њих су већ кренули у правцу Мариупоља.

Такође, рекао је Верешчук, 31. марта ће радити хуманитарни коридори Мелитопољ-Запорожје и Енергодар-Запорожје .

 

9:28

Шеф Истражног комитета наложио је да се испитају чињенице претњи цивилима у Харкову.

 

9:22

Продаја алкохола у Кијеву од 11.00 до 16.00 биће дозвољена од 1. априла. Од 1. марта град је забранио продају алкохолних пића.

 

9:08

Представник Народне милиције ДНР Едуард Басурин назвао је питање да је ДНР део Украјине ирелевантним .

 

9:02

Министарство одбране објавило је снимак разарања утврђених положаја Оружаних снага Украјине нападима хеликоптера војне авијације Ка-52.

Посаде војне авијације извеле су у паровима лансирања вођених и вођених ракета са малих висина, уништавајући камуфлирано командно место и упориште Оружаних снага Украјине, саопштило је министарство.

 

8:46

Стан Владимира Зеленског на Криму биће национализован, јављају РИА Новости, позивајући се на извор у кримској влади.

 

8:45

Представник народне милиције ДНР Едуард Басурин рекао је да украјинским снагама безбедности неће бити дат коридор да напусте Мариупољ . Према његовим речима, већ им је нуђено да напусте град, али су они одбили, неће им се више пружити таква шанса.

 

8:40

Украјина је затражила од Пољске да затвори границе са Белорусијом , а такође је затражила од Летоније, Литваније и Естоније да затворе границе са Белорусијом и Русијом.

 

8:36

Председник Украјине Володимир Зеленски издао је указ о  успостављању војних управа у осам градова Донбаса.

Украјинске војне управе су формиране у градовима Авдијевка, Угледар, Мариинка, Торецк (Џержинск), Светлодарск, Славјанск, Дружковка и Очеретино.

 

8:29

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров сматра да је главни узрок кризе у Украјини текућа политика САД и НАТО-а, који су кршећи своје обавезе „пумпали оружјем ову земљу“.

 

8:25

Аустралија је увела царине од 35 одсто на сву робу увезену из Русије и Белорусије , рекао је аустралијски премијер Скот Морисон.

 

8:23

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да би Бела кућа могла да постане гарант безбедности Украјине, али мир у овој земљи није део планова САД.

„Поставши гарант безбедности Украјине, Бела кућа би преузела на себе обавезу да одржава мир у овој земљи. Али то није део планова америчких либералних демократа “, написала је она.

 

8:22

Агенција С&П искључује обвезнице Русије и Белорусије из 11 индекса.

 

8:18

Број избеглица из ДНР, ЛНР и Украјине у Русију премашио је пола милиона: више од 529 хиљада људи је већ прешло границу.

 

8:15

Амерички Стејт департмент намерно увећава број руских војних жртава у Украјини у неуспешном покушају да изазове незадовољство јавности у Русији, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Он је саветовао да се за поуздане информације о томе шта се дешава у Украјини обратите Министарству одбране Русије.

 

8:10

Америчке и европске дипломате одржале су први састанак Дијалога на високом нивоу о Русији и разговарале о новим корацима за изолацију руске економије, саопштио је амерички Стејт департмент.

Америчко министарство иностраних послова саопштило је да су се дипломате сложиле да позивају Кину да „не подржава руску специјалну операцију у Украјини и да не помаже Москви да заобиђе санкције Запада “. И одлучили смо да се окупимо на новом састанку на високом нивоу крајем године.

Представници САД и ЕУ такође су најавили намеру да траже повећање броја земаља које уводе санкције Русији.

 

8:05

Здраво драги читаоци. Газета.Ру наставља да објављује онлајн најновије вести о томе шта се дешава у Украјини и Русији.

Извор:
ГАЗЕТА РУ