АНБ, Управа полиције и МВП да реагују на лудачке испаде украјинског конзула Шматова: Пријети новинару ИН4С-а и вријеђа грађане ЦГ!

Igor-Damjanovic-Shmatov

“Ако је полусвет попут Шматова научио да у својој земљи да прогони опозицију и руску заједницу, забрањује руски језик и православну цркву – то је нихов проблем. Међутим, у цивилизованом свету дипломате не могу бити тужиоци и полицајци у туђим земљама”, прокоментарисао је за ИН4С скандалозне испаде украјинског конзула у Црној Гори професор међународног права др Дејан Мировић

Поводом скандалозних пријетњи и говора мржње у режији украјинског конзула у Црној Гори, Михаила Шматова, у којима јавно позива злогласну Службу безбједности Украјине да се «позабави» и «казни» Игора Дамјановића, нашег ратног дописника из Русије и Украјине, јуче се огласило Удружење новинара Црне Горе.

Поред пријетњи нашем дописнику конзул Шматов је упутио и колективне увреде на рачун грађана Црне Горе, истичућу да у земљи која му је указала гостопримство:«живи много гована».

Схизофрени испади украјинског конзула представљају брутално кршење свих дипломатских норми и улазе дубоко у зону кривичне одговорности.

Стога, наш портал се јуче обратио за коментар Министарству вањских послова, Управи полиције и Агенцији за националну безбједност (АНБ), као и професору међународног права др Дејану Мировићу.

За разлику од надлежних инстутуција које до јутрос нису одговориле наша питања, професор Дејан Мировић је за ИН4С истакао да “Украјински дипломате, како у Црној Гори, тако и у Србији, ових дана демонстрирају не само у историји незабележен примитивизам, већ и очигледно непознавање основних дипломатских правила и обичаја. Чини ми се да је Украјина на Балкан за своје дипломате делегирала људе, који нису читали Бечку конвенцију, посебно члан 3. у којем се набрајају функције дипломатске мисије. Члан 3. им не даје право да се мешају у унутрашње ствари земље домаћина, а још мање им даје право да захтевају прогон држављана земље домаћина и то до стране иностраних безбедонсних служби.”

Професор Мировић напомиње да је Александар Александрович, украјински амбасадор у Београду “упозорио Србију да у њој наводно постоји пета колона, тачније тако описује 15.000 који су били на митингу у Београду 2 марта”, али да је у хистерији која се ових дана емитује из украјинских дипломатских представништава најдаље отишао “украјински конзул у Подгорици извесни Шматов, који позива, уз уличарске увреде на јавни прогон угледног црногорског новинара Игора Дамјановића.”

Наш саговорник сматра да се „Оваквим такозваним дипломатама, у складу са чланом 9. Бечке конвенције, под хитно мора отказати гостомпримство у земљи акредитације. Једино то може охладити њихове усијане главе и и жељу да преузму улогу тужиоца у земљама које су им пружиле гостомпримство.”

Дејан Мировић закључује:

“Ако је полусвет попут Шматова научио да у својој земљи да прогони опозицију и руску заједницу, забрањује руски језик и православну цркву – то је нихов проблем. Међутим, у цивилизованом свету дипломате не могу бити тужиоци и полицајци у туђим земљама”.

Поводом пријетњи конзула Шматова обратили смо се за коментар Игору Дамјановићу, који се тренутно налази у Донбасу. Он је истакао да “третнутно има преча посла него да се подробније бави беспризиорним дјеловањем конзула Шматова” и нагласио “да је украјинска дипломатска гарнитура у Црној Гори најбоља илустрација каква се ментално поремећена клика у Кијеву дохватила власти након државног удара 2014. године.”

У свом Фејсбук посту конзул Шматов је Дамјановићу замјерио зато што га је назвао “штандартенфиреом” на наше питање због чега је употријебио такву формулацију, Дамјановић је одговорио:

“Па како да га назовем другачије, када је као лого Телеграм групе коју је основао, “Спротив Украјинцив Чорногорији“ поставио лого неонацистичког Десног сектора”.

Додатним истраживањем Телеграм групе коју је наш колега поменуо, ИН4С је дошао у посјед скриншотова у којима Шматов и његови истомишљеници шире најпримитивнију националну мржњу, нетрпељивост, цртају мету држављанима Русије са сталним боравком у Црној Гори, али и црногорским држављанима, који су на друштвеним мрежама истакли руске заставе.

Садржај скандалозне преписке у поменутој Телеграм групи био је разлог зашто смо коментар тражили и Управи полиције Црне Горе.

Извор:
ИН4С