Руска специјална операција у Украјини. 35. дан

lansiranje

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

13:20

Повећање америчког контингента у Европи узроковано је потребом да се „обузда“ Русија и не крши одредбе Оснивачког акта Русија-НАТО, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

 

13:13

Министарство просвете РФ саопштило је да је анализирало преко 300 украјинских школских уџбеника и наставних средстава. Према речима шефа министарства Сергеја Кравцова, публикације искривљују историју, „усмеравајући децу на мржњу према Русији“.

 

 

13:04

Најважније вести са брифинга Дмитрија Пескова:

 

▪Москва не може да констатује озбиљне помаке у преговорима између Руске Федерације и Украјине, предстоји још много посла. Медински ће данас дати додатна појашњења о руско-украјинским преговорима у Истанбулу;

 

▪ позиве да се у Украјини иде до краја, прес-секретар је овако прокоментарисао: „Стаљинград није на календару и не би требало да буде, нема места за емоције“;

 

▪Још нема напретка у хуманитарној операцији у Мариупољу;

 

▪ Песков је признао могућност да се разради Володинова идеја о проширењу листе робе коју Русија извози за рубље;

Председнички прес-секретар сматра да је престиж долара последњих година „прилично пољуљан”, а у таквој ситуацији алтернатива је проширење употребе националних валута. Према његовим речима, руска влада ради на проширењу употребе националних валута са другим земљама;

 

▪Поводом преласка на плаћање руског гаса у рубљама, он је рекао да нови механизми неће почети да раде од 31. марта, јер је то дуготрајан процес.

 

12:54

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, на састанку са министром спољних послова Пакистана Шахом Мехмудом Курешијем, најавио је покушаје Запада да замени Авганистан Украјином као центром светске политике .

 

12:45

Едуард Басурин, представник Народне милиције ДНР, сматра да је немогуће водити мировне преговоре са Украјином.

 

12:34

Више од 4 милиона избеглица из Украјине стигло је у суседне земље , саопштила је Канцеларија Високог комесаријата УН за избеглице.

 

Близу

сто%

12:32

Централна банка Руске Федерације и Резервна банка Индије стварају регулаторни оквир и механизам за међусобна поравнања у случају санкција против Русије , пише Тхе Ецономиц Тимес.

 

 

12:18

Украјинске власти планирају да повећају порез за компаније које нису напустиле Русију за 1,5 пута, рекао је Данило Хетманцев, посланик из фракције странке Слуга народа.

Према његовим речима, реч је о 100 великих компанија.

 

12:07

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да Украјина сама мора да одлучи да ли ће постати кандидат за чланство у алијанси или ће се придржавати неутралног статуса.

 

Близу

сто%

12:03

У марту су белоруски истражитељи отворили 44 кривична предмета о почињењу злочина над Белорусима у Украјини , саопштило је тужилаштво Белорусије.

 

12:01

Украјински амбасадор у Турској Василиј Боднар прозвао је Запад због одбијања да прими земљу у НАТО.

Према његовим речима, „земље гаранти Будимпештанског меморандума су се заправо криле, иако су сви говорили да „ми помажемо“.

 

 

11:53

Министарство одбране Русије објавило је снимак уништене позиције ПВО система С-300 Оружаних снага Украјине.

Координате лансирних позиција противваздушних ракетних система утврђене су помоћу електронске обавештајне службе.

 

11:49

Британска министарка спољних послова Лиз Трус намерава да данас у парламенту представи нови предлог закона о санкцијама руским бизнисменима.

 

11:40

Русија је платила скоро 14 милиона рубаља становницима Украјине као материјалну помоћ , преноси ТАСС, позивајући се на извор у агенцијама за спровођење закона.

 

11:36

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је на уздржаност у процени резултата преговора руске и украјинске делегације у Истанбулу.

„Будимо опрезни у процени неких заузетих ставова “, рекао је Столтенберг у интервјуу за Ле Монд. Он сматра да је Русија потценила могућности украјинског отпора, преценивши сопствене снаге. „Ово објашњава њену обавезу да ревидира своје планове у складу са развојем сукоба “, рекао је генерални секретар.

 

11:30

Велика Британија ће увести ограничења на преглед летелица бизнисмена који су потпали под санкције.

 

11:23

Иван Приходко, градоначелник Горловке у ДНР, рекао је да ће залихе воде у граду бити довољне за још три недеље .

 

11:19

Централна изборна комисија Русије прикупила је средства за  лечење 42 деце која су повређена током гранатирања у Донбасу, изјавила је председница ЦИК-а Ела Памфилова.

 

11:10

Руска амбасада захтевала је од немачких власти да пронађу и казне одговорне за скрнављење меморијала у Берлину.

 

11:01

Генерални директор ИАЕА стигао је у Јужноукрајинску нуклеарну електрану да пружи техничку помоћ како би се осигурала безбедност украјинских нуклеарних објеката.

 

10:53

Руско Министарство одбране је изјаву Зеленског о ударима Оружаних снага Русије на град Уман, који „посећују десетине хиљада ходочасника из Израела“, назвало „циничном лажом“ Зеленског.

Одељење је поновило да током војне операције Оружане снаге Русије не ударају по цивилним циљевима. Министарство одбране наводи да се објекат јеврејског богослужења у Уману намерно користи у војне сврхе како би се „провоцирао сукоб и политички притисак јеврејских верских организација на Русију“.

 

10:47

Главне вести са брифинга руског Министарства одбране:

 

▪ Високопрецизне ракете са ваздушним лансирањем уништиле су велика складишта горива у Староконстантиновском и Хмељничком округу, одакле се снабдевало горивом за оклопна возила украјинских трупа у Донбасу;

▪ Искандери су уништили два велика складишта ракетног и артиљеријског наоружања у Каменки у Доњецкој области;

▪ Су-24 украјинског ратног ваздухопловства оборен је код Тумена у области Ривне током ваздушне борбе;

▪ Руска ПВО је за дан уништила 10 украјинских дронова у областима Изјума, Нове Каховке, Доњецка, Николајева, Бердјанска, Горловке, Луганска и Рубижне;

▪За један дан 64 војна објекта Украјине погођена су од стране авијацијских и ракетних снага;

▪ Од почетка операције 124 украјинска авиона и 77 хеликоптера, 214 противваздушних ракетних система, 321 беспилотна летелица, 1.752 тенка и других борбених оклопних возила, 184 вишецевна ракетна бацача, 734 топова и минобацача пољске артиљерије, као и 1. јединица,640 јединица, уништена су специјална војна возила .

 

10:43

Оружане снаге Украјине су 30. марта гађале из артиљерије великог калибра Кировски округ на југозападу Доњецка, саопштило је представништво ДНР у ЗСО.

Услед гранатирања делимично су се срушила два спрата стамбене зграде , рекао је начелник градске управе Алексеј Кулемзин.

 

10:35

Британске власти нису добиле званичан захтев Украјине за безбедносне гаранције, али су спремне да промовишу дугорочни мир у земљи , рекао је Сајмон Гас, председник британског Заједничког обавештајног комитета.

 

10:33

Заменица украјинског премијера Ирина Верешчук најавила је планове за евакуацију дуж три хуманитарна коридора и позвала да мисија УН уђе у зону искључења око нуклеарне електране у Чернобиљу.

 

10:27

Шеф Истражног комитета Руске Федерације Александар Бастрикин дао је инструкције да се отвори случај о чињеници гранатирања стамбене зграде у Доњецку.

Након гранатирања једна особа је погинула, четири су повређене у урушавању горњих спратова.

 

10:22

Сирија је спремна да прошири сарадњу са републикама Донбаса и проучава питање њиховог званичног признања , рекао је сиријски амбасадор у Москви.

 

10:19

Војни лекари Руске гарде спасили су двојицу украјинских школараца који су повређени у Херсонској области, саопштила је прес-служба Руске гарде.

 

10:08

Дмитриј Медведев је рекао да се санкције Русији већ бумеринг враћају Западу.

„Глобална инфлација је у порасту. Изгледа да у Европи почиње рецесија која би могла да се прошири на цео свет. Растуће космичке брзине подстичу цене. Постаје јасно да се неће све државе успешно носити са таквом рецесијом“, рекао је Медведев.

Напуштање долара и евра као светских резервних валута није тако добра перспектива, долази ера регионалних валута, рекао је Медведев.

Светске силе ће бити принуђене да преговарају о новом финансијском поретку , сигуран је заменик председника Савета безбедности РФ.

 

10:00

Кабинет градоначелника Кијева је, након изјаве Русије о смањењу војних активности на кијевском правцу, саопштио да за један дан није било гранатирања украјинске престонице.

 

9:57

Током протеклог дана, више од 630 људи евакуисано је из Мариупоља у прихватни центар за избеглице у селу Безименоје у ДНР, саопштио је Штаб територијалне одбране републике.

 

9:49

У Немачкој су рекли да земља неће кршити уговоре и плаћати гас у рубљама. Немачка је активирала режим хитног раног упозорења „у случају престанка испоруке“ гаса из Русије.

 

9:39

Сергеј Лавров је информисао кинеског министра спољних послова Ванга Јиа о току специјалне операције у Украјини и динамици преговарачког процеса са Кијевом. Руско Министарство спољних послова саопштило је да су Лавров и Ванг Ји приметили контрапродуктивну природу санкција против Руске Федерације.

 

9:33

Лист Тајмс, позивајући се на изворе, известио је да је британски премијер Борис Џонсон рекао влади да жели да испоручи у Украјину „смртоносније“ оружје.

 

9:25

Истражни комитет Русије отворио је кривичне случајеве о гранатирању територија ДНР и ЛНР 28-29. марта , при чему је убијено укупно 10 људи.

 

9:08

Министарство одбране Русије приказало је снимак посада мултифункционалних дронова Орлан-10 које обављају борбене задатке током војне операције. Изводе извиђачке летове на тактичку дубину у интересу трупа ради даље координације и координације дејстава разних врста војне технике на појединим подручјима терена.

 

9:00

ДНР је саопштила да су две особе погинуле у Горловки од последица гранатирања Оружаних снага Украјине.

 

8:54

Председник Државне думе Вјачеслав Володин предложио је проширење листе робе која се извози за рубље, где је то корисно за Русију. То се посебно односи на житарице, ђубрива, уље, метале, дрво.

 

8:46

Министарство одбране Русије објавило је снимак уништавања беспилотне летелице „УЈ-22 Аирборне” Оружаних снага Украјине од стране посаде ракетно-топског комплекса „Панцир”.

 

8:40

Председник Украјине Володимир Зеленски намерава да се обрати посланицима аустралијског парламента 31. марта путем видео линка.

 

8:32

Аеродроми у Анапи, Белгороду, Брјанску, Вороњежу, Геленџику, Краснодару, Курску, Липецку, Ростову на Дону, Симферопољу и Елисти биће затворени до 7. априла.

 

8:30

Србија је изразила спремност да постане посредник у дијалогу Русије и Украјине.

 

8:27

ЛНР је саопштио да су Оружане снаге Украјине испалиле ракету комплекса Точка-У на Луганск.

 

8:23

Москва сматра да су изјаве заменице америчког државног секретара Венди Шерман о одговорности руског руководства за прехрамбену кризу у Украјини и широм света делом америчког информационог рата , изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да се утицај ситуације око Украјине „осећа у целом свету“. „Због руске агресије имамо проблема са снабдевањем храном, јер је у питању извоз пољопривредних производа“, рекао је шеф Стејт департмента и истакао да „ово посебно важи за просо“.

 

8:10

Велика Британија је спремна да игра улогу у  обезбеђивању безбедносних гаранција Украјини ако добије одговарајући захтев од Кијева, рекла је стална представница те земље при УН Барбара Вудворд.

 

8:09

Потписивање споразума о безбедносним гаранцијама за Украјину могуће је тек након повратка руских трупа на своје положаје од 23. фебруара 2022. године, рекао је стални представник Украјине Сергеј Кислица на састанку Савета безбедности УН.

 

8:07

Руски стални представник при УН Василиј Небензја рекао је да једностране санкције које је Запад увео Русији доводе до  глобалне економске кризе историјских размера.

 

8:05

Здраво драги читаоци. Газета.Ру наставља да објављује онлајн најновије вести о томе шта се дешава у Украјини и Русији.

Извор:
ГАЗЕТА РУ