Русија отворила коридоре за евакуацију цивила из Украјине

izbeglice

Русија је отворила коридоре за евакуацију цивила и страних држављана из Украјине у пет праваца, док је Украјина одобрила два и предложила девет додатних рута, изјавио је данас начелник руског Командног центра за националну одбрану Михаил Мизинцев.

„Русија је данас од 10 часова отворила коридоре за евакуацију цивила и страних држављана у правцима из Кијева, Чернигова, Сумија, Харкова и Мариупоља”, рекао је Мизинцев, преноси агенција ТАС.

Он казао да је Украјина одобрила само два хуманитарна коридора које је предложила Русија, а да ниједан од њих није водио ка Русији.

„Кијев је најавио отварање девет додатних коридора ка Запорожју и Полтави”, рекао је Мизинцев и додао да је Русија пристала на те предлоге.

Поручио је да на свим рутама, укључујући и оне које је најавила Украјина, руске оружане снаге настављају да се придржавају режима прекида ватре.

Током дана у Русију је више од 19.200 људи, укључујући око 4.000 деце, евакуисано из опасних региона у Украјини и из самопроглашених Луганске и Доњецке Народне Републике, изјавио је данас начелник руског Командног центра за националну одбрану Михаил Мизинцев.

„Током дана, чак 19.247 људи, укључујући 4.078 деце, евакуисано је из опасних зона у различитим украјинским регионима, а из Луганске и Доњецке Народне Републике у Русију без учешћа званичних власти”, рекао је Мизинцев, преноси ТАС.

Према његовим речима, од почетка специјалне војне операције евакуисано је укупно 488.930 људи, укључујући 101.423 деце.

Такође је рекао да су руске снаге без учешћа кијевских власти током протеклог дана евакуисале више од 3.100 људи из Маријупоља.

„Из Маријупоља је 29. марта евакуисано чак 3.135 људи без икаквог учешћа украјинске стране. Укупно 108.802 људи је спасено од тоталног безакоња које су у граду изазвали украјински националисти”, казао је Мизинцев.

Осим тога, како је рекао, украјински неонацисти држе за таоце више од 4,5 милиона људи, укључујући више од 6.515 странаца из 19 земаља, у Кијеву, Харкову, Чернигову, Суми, Мариупољу и још 20 великих градова.

Пентагон је саопштио да је Русија почела да помера веома мали број војника са положаја око Кијева, оцењујући да је то више била промена положаја него повлачење.

„Верујемо да је ово репозиционирање, а не право повлачење, и да сви треба да будемо спремни на велику офанзиву на друге области Украјине. То не значи да је претња Кијеву готова.“, рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби на конференцији за новинаре.

Русија не жели да излаже Кијев великом војном ризику, изјавио је шеф руске делегације на преговорима с Украјином Владимир Медински.

По његовим речима, предлози Украјине који су предати руској делегацији у Истанбулу су доказ да Кијев жели компромис.

„Када смо видели овај корак, формулирали смо два велика реципрочна корака с наше стране. Први се односи на поступну војну деескалацију у два правца – Кијев и Чернихив. Ово није прекид ватре, веć наша жеља да поступно дођемо до деескалације сукоба барем у овим правцима, нагласио је.

Извор:
ПОЛИТИКА