Руска специјална операција у Украјини. 34. дан

melitopolj

Онлајн пренос 34. дана војне специјалне операције у Украјини

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

11:29

У Истанбулу су почели преговори руске и украјинске делегације, рекао је извор за РИА Новости.

 

11:28

Обезбеђивање безбедности хуманитарних коридора у Украјини могло би да буде поверено међународним снагама УН , рекла је за ТАСС у етру националног радија ЛРТ Аста Скаисгирите, саветница председника Литваније.

 

11:27

Ослобођено је 135 насеља у ДНР, рекао је Пушилин – ТАСС.

 

11:19

Десет привремених пунктова додатно је распоређено у регионима Русије за прихват избеглица из ДНР и ЛНР у протеклих седам дана, укупно 355 пунктова ради у 34 субјекта земље , рекао је за РИА Новости представник хитне помоћи.

 

11:18

Већина становника ослобођених региона Украјине, а не само Херсонске области која се граничи са Кримом, спремна је да добије руске пасоше, изјавио је за ТАСС шеф Крима Сергеј Аксенов.

 

11:17

Криза око Украјине није довела до претње по безбедност хране у Европи , али такав ризик постоји за Блиски исток и северну Африку, рекао је европски комесар за пољопривреду Јануш Војчеховски за ТАСС, цитирајући лист Ел Паис.

 

11:16

Председник Украјине Володимир Зеленски потписао је закон о кривичној одговорности за откривање података о кретању наоружања и јединица Оружаних снага Украјине током ванредног стања, наводи Телеграм канал Врховне раде.

 

11:15

Аксјонов је навео имена званичника у Кијеву који имају имовину на Криму – међу којима су Зеленски, шефови бироа за борбу против корупције, Уставног суда и Централне банке – РИА Новости.

 

11:08

ДПР је известила да је током 40 дана ескалације 67 цивила погинуло, а 742 повређена – РИА Новости.

 

10:56

Глобална енергетска криза указује на  потребу да се убрза прелазак на обновљиве изворе енергије , рекао је генерални секретар УН – ТАСС.

 

10:48

Амбасадори три балтичке републике позвани су у руско Министарство спољних послова до 12.00 по московском времену у вези са одлуком о протеривању њихових дипломата на принципу реципроцитета, рекао је извор РИА Новости.

 

10:44

Хонгконшка авио -компанија Цатхаи Пацифиц планира да обавља сталне летове на релацији Њујорк – Хонг Конг, заобилазећи руски ваздушни простор, који ће постати најдужа ваздушна рута на свету – ТАСС, цитирајући Блумберг.

 

10:43

Европске власти не искључују да би број избеглица које су напустиле Украјину у наредним месецима могао да достигне 8-10 милиона – ТАСС, позивајући се на лист Ел Паис.

 

10:41

Разговори Мединског и Аракамије почели су у Истанбулу у формату тете-а-тете , рекао је извор за РИА Новости.

 

10:40

Абрамович поздравља Ердогана пре руско-украјинских преговора.

 

10:37

Министарство одбране Русије објавило је снимак уништавања оклопних возила Оружаних снага Украјине.

 

10:28

Центар Мариупоља је у потпуности под контролом снага ДНР , саопштило је Министарство информисања Доњецке Народне Републике – ТАСС.

 

10:26

Председник Истражног комитета Руске Федерације Александар Бастрикин наложио је да се испитају околности примене насиља над свештеником Православне цркве у Украјини .

 

10:20

Јутарњи брифинг Министарства одбране Русије.

 

10:18

Министарство спољних послова ЛНР објавило је ослобађање више од 90% територије републике .

 

10:16

Министарство финансија Русије у потпуности је испунило своје обавезе за исплату купона на еврообвезнице у износу од 102 милиона долара са роком доспећа 2035. године, преноси ТАСС.

 

10:15

Припадници Националне гарде Украјине привели су милитанта Територијалне одбране Украјине, који поседује драгоцене информације , и запленили скровишта са оружјем – ТАСС.

 

10:14

Званични представник Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков:

▪ 28. марта увече, крстареће ракете високе прецизности са ваздушним лансирањем уништиле су велику базу горива у близини села Клеван, Ровењска област. Из базе се снабдевало горивом за украјинску војну опрему у предграђе Кијева.

▪ Противваздушна одбрана Ваздушно-космичких снага Русије уништила је током ноћи 3 украјинске беспилотне летелице у рејону насеља Чернобајевка.

▪ Оперативно-тактичка авијација је током ноћи погодила 68 војних објеката Украјине. Међу њима: три командна места, четири противваздушна ракетна система, укључујући три Бук-М1 и један Оса, једна радарска станица, пет вишецевних ракетних бацача, два складишта муниције, три складишта горива и мазива и 19 подручја концентрације украјинске војске опреме и упоришта.

 

 

10:11

Шеф највеће опозиционе партије у финском парламенту и једне од најпопуларнијих партија у земљи, Прави Финци, Рика Пура, рекла је да подржава идеју о чланству земље у НАТО-у – РИА Новости.

 

10:08

Турска је спремна да организује састанак председника две земље Владимира Путина и Владимира Зеленског , рекао је турски лидер Реџеп Тајип Ердоган обраћајући се члановима руске и украјинске делегације – ТАСС.

 

10:06

Вицепремијер Украјине саопштио је да су у уторак договорена три хуманитарна коридора .

 

10:05

Ердоган се обраћа руској и украјинској делегацији.

 

10:04

Заменик премијера Украјине Верешчук говорио је о раду хуманитарних коридора 29. марта.

 

10:03

ИТ-специјалисти млађи од 27 година са високим образовањем и годину дана искуства моћи ће да поднесу захтев за одлагање из војске, пренео је ТАСС у Кабинету Руске Федерације.

 

9:57

Украјина престаје да признаје белоруско осигурање од аутоодговорности , такозване зелене карте, јавила је Белоруска асоцијација међународних друмских превозника – ТАСС.

 

9:50

Дигитал Платформс развија аналогни Гоогле Плаи под називом НасхСторе , његово покретање је заказано за 9. мај, рекао је за РИА Новости директор пројекта Зиков.

 

9:48

На крову куће код истанбулске палате, где ће се водити преговори Русије и Украјине, дежурају снајперисти.

 

9:45

Ердоган је поздравио учеснике руске и украјинске делегације пред почетак преговора у Истанбулу – ТАСС.

Према његовим речима, неопходно је успоставити прекид ватре. Он је додао да је Турска спремна да пружи сву неопходну подршку за поједностављење рада преговарачких делегација Руске Федерације и Украјине.

 

9:44

Руска делегација стигла је у палату Долмабахче у Истанбулу на преговоре са Украјином – РИА Новости.

 

9:40

Ердоган је стигао на преговоре Русије и Украјине у Истанбулу.

 

9:26

Украјинска страна стигла је у палату Долмабахче у Истанбулу на преговоре са Руском Федерацијом – ТАСС.

 

9:25

Из Мариупоља у ДНР током дана евакуисано је 629 људи, укључујући 131 дете, јавиле су РИА Новости у седишту републике.

 

9:21

Преко 15.000 избеглица из ЛНР и ДНР прешло је за један дан контролне пунктове на граници са Русијом, саопштава Управа за границу Федералне службе безбедности Руске Федерације за Ростовску област.

 

9:12

Роман Абрамович борави у Истанбулу, где ће се одржати руско-украјински разговори , јавља дописник ТАСС-а.

 

9:11

Међународна биатлонска унија суспендовала је чланство Руске биатлонске уније у организацији – ТАСС.

 

9:02

Руска Федерација се нада да ће у преговорима са Украјином у Истанбулу бити постигнут први прекретнички, значајан резултат , рекао је извор ТАСС-а.

 

9:00

Министарство одбране Јапана ће од сада у својим документима на званичном сајту писати име Кијева на украјински начин, рекао је шеф ресора Нобуо Киши.

 

8:58

Министарство одбране Русије објавило је снимак уништавања украјинских оклопних возила хеликоптерима Ваздушно-космичких снага Русије.

 

8:54

Командант Централног војног округа уручио је награде војницима Черниговске области.

 

8:50

Број избеглица које су стигле у Русију са територије Украјине и Донбаса порастао је на скоро 490 хиљада људи , рекао је извор ТАСС-а.

 

8:37

Сенатори две партије САД припремили су предлог закона према коме се предлаже да се средства добијена од конфискације имовине Руске Федерације пошаљу у помоћ Украјини – ТАСС уз позивање на портал Аксиос.

 

8:36

Први лет са хуманитарном помоћи за становнике Украјине, у организацији Аустралије и УК, биће упућен 29. марта – ТАСС.

Министарка иностраних послова Аустралије Марис Пејн рекла је у понедељак увече да ће са њим бити послати хигијенски прибори, лампе на соларни погон, кухињски прибор и неке друге основне потрепштине.

 

8:35

Андреј Клишас, шеф Комитета Савета Федерације за уставно законодавство и изградњу државе, написао је на свом Телеграм каналу да сматра да је могућност истраге чињеница о мучењу ратних заробљеника у Украјини неперспективном у УН , овај злочин ће бити истражен. од стране Истражног комитета Руске Федерације.

 

8:34

Нико у Русији чак ни не разматра идеју употребе нуклеарног оружја у Украјини , рекао је Дмитриј Песков, секретар за штампу председника Руске Федерације, у етеру америчке телевизијске компаније ПБС.

 

8:33

Новинари у Истанбулу чекају долазак руске и украјинске делегације.

 

8:32

Руска војска евакуисала је држављане Турске и Украјине из Херсонске области.

 

8:30

Јапанске власти ће тражити од компанија да не пристану да плаћају руски ЛНГ у рубљама у случају добијања таквих захтева, рекао је генерални секретар Кабинета министара – РИА Новости.

Према његовим речима, још нема обавештења да ће постојећи уговори потпасти под услов да се конвертују у рубље.

 

8:29

Макрон планира да поново разговара са Путином у уторак, рекла је портпаролка француског министарства спољних послова за РИА Новости.

Према њеним речима, француски председник намерава да разговара о евакуацији становника из Мариупоља .

 

8:28

Пентагон је објавио ажурирану верзију стратегије националне одбране. Према документу, Русија представља „акутну претњу“ за САД, показују догађаји око Украјине – РИА Новости.

 

8:27

Сједињене Америчке Државе не воде политику која има за циљ свргавање Владимира Путина са председника Русије , рекао је амерички лидер Џо Бајден одговарајући на питања новинара у Белој кући – ТАСС.

 

8:26

Аустралија је увела први пакет аутономних санкција против 39 руских држављана осумњичених за кривична дела у вези са корупцијом, као и против оних који су, према наводима аустралијских власти, „умешани у смрт“ адвоката Сергеја Магнитског – ТАСС.

 

8:25

Јапан ће од 5. априла забранити извоз луксузне робе у Русију , укључујући скупе аутомобиле – ТАСС.

 

8:24

У кабинету председника Украјине биће формирана група експерата која ће проценити ефекат антируских санкција, рекао је украјински лидер Володимир Зеленски на свом Телеграм каналу.

 

Русија неће бесплатно снабдевати Европу гасом, изјавио је портпарол председника Руске Федерације Дмитриј Песков у етеру америчке телевизијске компаније ПБС.

„Не знам шта ће се десити када одбију ову прилику. Чим сазнамо за коначну одлуку, истражићемо шта се може учинити. Међутим, ми дефинитивно не намеравамо да се бавимо добротворним радом у вези с тим, да бесплатно шаљемо гас у западну Европу“, рекао је он, коментаришући изјаве западних земаља да неће плаћати испоруку плавог горива у рубљама.

 

8:22

Премијер Канаде Џастин Трудо и председник Украјине Володимир Зеленски су током телефонског разговора разговарали о питањима пружања подршке Кијеву и пооштравања санкција Москви , саопштила је прес-служба шефа канадске владе.

 

8:21

УН позивају Украјину и Русију да истраже инциденте наводног мучења заробљеног војног особља у Украјини у вези са видео-снимцима таквих инцидената који су се појавили на интернету, рекла је Матилда Богнер, шеф посматрачке мисије УН-а за људска права у Украјини – ТАСС .

 

8:20

Добро јутро, драги читаоци. Газета.Ру наставља да објављује онлајн најновије вести о томе шта се дешава у Украјини и Русији. Почиње 34. дан војне специјалне операције Руске Федерације. Останите са нама.

Извор:
ГАЗЕТА РУ