Да ли и нас ово чека? Канада планира да повеже вакциналне пасоше са личним картама

Digital-life

Федерални панел у Канади расправљао је о могућности коришћења дигиталних ИД-а (лична карта) за праћење статуса вакцинације. Панел је такође разговарао о томе да Канада постане глобални лидер у дигиталној идентификацији.
Канадска школа јавних служби (ЦСПС) одржала је догађај 1. фебруара како би разговарала о томе како би се дигитални ИД-ови могли користити за праћење статуса вакцинације у будућим пандемијама. Догађај под називом „Нова економска стратегија: дигитални идентитет као нова политика“, модерирао је виши помоћник заменика министра за иновације, науку и економски развој, Францис Билодеау.

Билодеау је питао учеснике панела: „Како би нам дигитални идентитет и одговарајућа дигитална инфраструктура могли помоћи да се носимо са будућим ситуацијама или будућим пандемијама?“

Џони Бренан, председница канадског савета за дигиталну идентификацију и аутентификацију, одговорила је: „Мислим да је идентитет важан за пандемију – сваки пут када будете морали да верификујете некога, или када бисте такође морали да пратите ланац снабдевања и да управљате како уопште да допремимо вакцине до људи? Колико људи нам је потребно да бисмо то урадили? Да ли су је већ примили или не? Да ли треба да добију другу дозу?”
Бренан је додала да би садржај дигиталних ИД-а требало проширити на статус вакцинације.

„У смислу да ово учинимо стварнијим, можда за неке од људи унутар владе, рекла бих да заиста морамо затворити провалију онога што идентитет јесте и шта идентитет чини. Када говоримо о идентификацији некога како бисмо му дали вакцину и урадили то праћење које треба да се уради да би се вакцина испоручила и знали где и како да је дистрибуирају, то је проблем идентитета. Знајући да је вакцина заправо дошла од компаније, то је питање идентитета”.
Дискусија се дотакла и у претварање Канаде у глобалног лидера у дигиталној идентификацији.

„Мислим да је време савршено да то урадимо, али за то је у ствари потребна храброст“, рекла је Деббие Гамбле, директорка Инноватион Лабс и Неw Вентурес у Интерац-у. „Потребна је политичка воља да се разни играчи из јавног и приватног сектора сложе. И заједно, уверена сам да током низа година заиста можемо да почнемо да постајемо лидери на тржишту”.

Канадско удружење банкара такође се залаже за успостављање федералног система дигиталне идентификације.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА