Руска специјална операција у Украјини. 33. дан

tenkovi

 

12:41

Централна банка Украјине: 99,2% средстава потрошено са банковног рачуна отвореног 24. фебруара за потребе украјинских трупа – РИА Новости.

 

12:40

Председник Истражног комитета Руске Федерације Александар Бастрикин наложио је да се, у оквиру кривичног поступка, испитају околности мучења и убиства жене у Мариупољу, саопштила је прес-служба Истражног комитета.

Тело жене са траговима тортуре пронађено је у подруму једне школе у граду.

 

12:39

Амбасаде Украјине у различитим земљама су на својим сајтовима поставиле предлоге за услуге регистрације плаћеника које ће бити послате у Украјину, што дискредитује статус дипломатске мисије, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров – ТАСС.

 

12:38

Фабрика Фолксвагена у Братислави поново је затворена због недостатка електронских компоненти од добављача из Украјине, јавила је словачка комерцијална новинска агенција СИТА-ТАСС.

 

12:37

Прес секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков:

▪ Руско-украјински преговори вероватно неће почети данас у Истанбулу, то би могло да се деси сутра;

 

▪ Размена заробљеника између Руске Федерације и Украјине није тема преговора делегација Москве и Кијева;

 

▪ Кремљ је видео монструозне снимке на којима наводно украјински војници муче руске војнике, Истражни комитет истражује и даће правну оцену;

 

▪ Неће бити састанка Путина и Зеленског после састанка делегација у Истанбулу – још не можемо да констатујемо значајан напредак или помаке;

 

▪ Нова Бајденова изјава о Путину је алармантна, наставићемо да пратимо и пажљиво снимамо такве изјаве;

 

▪ О плаћању руског гаса у рубљама: сада се разрађују сви модалитети – и тада ће бити одређени јасни временски оквири, али гас дефинитивно нећемо испоручивати бесплатно;

 

▪ Он је гласине о развоју закона о „пребегима“ и излазним визама у Русији назвао потпуном бесмислицом и фикцијом;

 

▪ Руска Федерација се не плаши да објави интервју Зеленског који је дао дописницима бројних руских медија, али Роскомнадзор мора да провери да ли је материјал у складу са законодавством земље.

 

12:14

Шпанија ће 29. марта одобрити помоћ, бенефиције и кредите у износу од 16 милијарди евра.Одлука се односи на ублажавање последица ситуације око Украјине – ТАСС.

 

12:08

Пошта Русије најавила је  обуставу пријема писама и пакета у Шведску – ТАСС.

 

12:06

Путин никада није одбио састанак са Зеленским, али је важно да буде добро припремљен, сада би састанак ради размене мишљења био контрапродуктиван, рекао је Лавров – РИА Новости.

Према његовим речима, састанак председника биће потребан чим буде јасно о исходу свих кључних питања за Руску Федерацију.

 

12:04

Руска Федерација је заинтересована за успех следеће рунде руско-украјинских преговора, рекао је Лавров за ТАСС.

 

11:53

Руски војници допремили су више од 20 тона хуманитарне помоћи у насеље Димер у Кијевској области.

 

 

11:46

Бродови ратних морнарица земаља НАТО-а испоручили су Естонији додатно наоружање и војну опрему, наводи се на сајту британског Министарства одбране.

 

11:43

Сједињене Државе ће повећати производњу нафте како би задовољиле домаћу и глобалну потражњу , рекао је виши саветник америчког Стејт департмента за енергетску безбедност Амос Хокстин – ТАСС.

 

11:42

Руска Федерација види притисак који ЕУ врши на балканске земље да се придруже санкцијама Москви , рекао је Лавров – ТАСС.

 

11:40

Шеф Министарства индустрије и трговине Денис Мантуров рекао је да ниједна страна компанија до сада није одбила да испоручи лекове Русији.

 

11:38

Председник кримског парламента Владимир Константинов најавио је спремност да помогне у обнављању Донбаса – РИА Новости.

 

11:36

Власти низа немачких савезних држава одлучиле су да забране лого са латиничним словом З, који је постао симбол подршке операцији руских оружаних снага у Украјини – ТАСС позива лист Билд.

 

11:30

Британске компаније из јавног сектора ће ревидирати уговоре склопљене са руским и белоруским фирмама, саопштила је влада Велике Британије – ТАСС.

 

11:29

Чешке власти су од 24. фебруара издале 236.585 специјалних виза избеглицама из Украјине, које им омогућавају да добију азил у тој републици – ТАСС.

 

11:28

Немачка савезна полиција је од почетка руске специјалне војне операције у Украјини званично регистровала 272.338 украјинских избеглица у земљи, али ће њихов стварни број вероватно бити много већи, јавило је немачко Министарство унутрашњих послова за ТАСС.

 

11:26

Руси могу да наставе да користе Фејсбук (компанија која поседује Мета је препозната као екстремистичка организација) и Инстаграм (компанија која поседује Мета је призната као екстремистичка организација) упркос забрани Мета (призната као екстремистичка организација) као екстремиста организације, наводи се у образложеном делу одлуке руског суда објављеном данас – РИА Невс”.

 

11:25

Шеф Доњецке Народне Републике Денис Пушилин је, према указу шефа републике, у зону одговорности општинских власти ДНР уврстио још 40 насеља узетих под контролу, укључујући и град Вухледар – ТАСС.

Према документу, села Маловидноје, Бахчевик, Дружноје, Обилиноје и село Запорожје трајно су ушла у зону утицаја и одговорности Телмановског округа. Такође, села Кировское, Приволноје, села Полковое и Веселоје су привремено била потчињена управи овог округа.

 

11:20

Басурин: Предграђе Мариупоља је потпуно под контролом ДНР, настављају се борбе у центру града – РИА Новости.

 

11:16

Тржишта нафте неће моћи без нафте из Русије, рекао је министар енергетике и инфраструктуре УАЕ Сухаил ал-Мазруи на Глобалном енергетском форуму који је отворен у Дубаију.

 

11:13

Чавушоглу и Кулеба разговарали су телефоном о предстојећим разговорима између Русије и Украјине у Истанбулу , рекао је за ТАСС извор у турском министарству спољних послова.

Раније су делегације Русије и Украјине одлучиле да следећу рунду преговора очи у очи одрже од 29. до 30. марта.

 

11:06

Кабинет министара продужио је до 1. маја привремену забрану извоза амонијум нитрата, забрана се не односи на ЛНР, ДНР, Абхазију и Јужну Осетију – ТАСС.

 

11:04

Национални авио-превозник Шри Ланке, СриЛанкан Аирлинес, обуставио је летове за руску престоницу од 28. марта , наводи се у саопштењу компаније које је објавио лист Цеилон Тодаи – ТАСС.

 

10:58

У просеку, залихе производа брендова који су одлучили да ограниче испоруку својих производа у Русију, укључујући Аппле и Самсунг, довољни су за два до три месеца, кажу трговци .

10:56

Потпредседница Владе Украјине Ирина Верешчук написала је на свом Телеграм каналу да хуманитарни кордони неће бити отворени у понедељак.

 

10:55

Бајденове изјаве о Путину дате су на емоцијама и не одражавају званични курс Беле куће , рекао је саветник америчког Стејт департмента – ТАСС.

 

10:54

Екипе ПВО ДНР обориле су три ракете Точка-У у последња 24 сата, рекао је заменик начелника Одељења Народне милиције ДНР Едуард Басурин – ТАСС.

Поред тога, према његовим речима, украјинске јединице су током протеклог дана испалиле више од 100 граната и мина из вишецевних ракетних система БМ-21 Град, топовске артиљерије и минобацача.

 

10:43

Јутарњи брифинг Министарства одбране Руске Федерације.

 

10:41

Снимак са аеродрома Мариупољ преузет под контролу Оружаних снага Русије.

 

10:37

Мобилни оператери су јавили да због несташице опреме на лето могу да почну сметње у мобилним комуникацијама .

 

10:36

Четрдесет и један цивил, међу којима петоро деце, задобили су повреде различите тежине у последицама гранатирања територија које контролише ДНР у протекла 24 сата од стране Оружаних снага Украјине, саопштило је представништво републике у СЦКК.

 

10:34

Бивши пољски министар спољних послова Чапутович (2018-2020) сматра да је Бајден у говору у Варшави објавио нови хладни рат – РИА Новости.

 

10:23

Више од 11,5 хиљада евакуисаних становника Доњецке и Луганске народне републике прешло је протеклог дана руску границу у Ростовској области , саопштила је прес-служба Управе за границу Федералне службе безбедности Русије у Ростовској области – ТАСС

 

10:20

Министарство одбране Турске саопштило је да је откривена још једна мина у Црном мору – близу границе са Бугарском – РИА Новости.

Тим за подводну одбрану Министарства одбране Турске спроводи операцију неутралисања мине.

 

10:16

Легализација паралелног увоза допринеће расту предузетничке активности, ширењу руског тржишта робе и смањењу цена продатих производа, рекао је шеф ФАС-ТАСС.

 

10:12

Холандски Хеинекен рекао је за РИА Новости да напушта Русију, преносећи свој руски бизнис на новог власника .

10:10

Званични представник Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков:

▪ Група трупа Оружаних снага Русије ушла је 2 километра дубоко у одбрану 95. десантно-јуришне бригаде украјинских оружаних снага и стигла до јужне периферије Новоселивке.

 

▪ Јединице Луганске Народне Републике напредовале су 5 километара, преузеле контролу над насељима Ивановка, Новосадовое и стигле до линије Новољублино, Терни.

▪ Системи авијације и ПВО Ваздушно-космичких снага Русије оборили су у току дана четири авиона Су-24 украјинског ратног ваздухопловства изнад Черниговске области, од којих два у рејону Репке, а још два у рејону Городња.

 

▪ Један украјински ловац Су-27 оборен је код Краматорска, у области Доњецка.

 

▪ Током дана уништено је 19 украјинских беспилотних летелица у областима насеља Капитоновка, Пришиб, Андрејевка, Балаклеја, Булгаково, Безимјаное, Городња, Згуровка, Красногорловка, Мандрикино, Мариупољ, Термаховка, Толкачи, Јаковљевка, Чернобајевка.

 

▪ У рејону аеродрома Чернобајевка у Херсонској области оборено је у ваздуху пет пројектила украјинског вишецевног ракетног система СМЕРЧ.

▪ Током дана 27. марта, оперативно-тактичка авијација и ракетне снаге погодиле су 36 војних објеката Украјине. Међу њима: два командна места, два противваздушна ракетна система, један вишецевни ракетни бацач, три складишта муниције и два складишта горива и мазива и 23 концентрационе зоне украјинске војне опреме.

 

Близу

сто

Прес служба Министарства одбране Руске Федерације / РИА Новости

 

10:03

Путин до 31. марта чека извештај Кабинета министара, Централне банке и Гаспрома о промени валуте плаћања гаса непријатељским земљама – ТАСС.

 

10:02

Министарство одбране објавило је снимак рада прорачуна ПВО система БУК-М3 и радара Небо-СВ.

 

9:30

Италијански Ени није у могућности да плаћа руски гас у рубљама, будуће испоруке су под сумњом, преноси челник компаније – ТАСС.

 

9:28

Током дана из Мариупоља је у ДНР евакуисана 681 особа, укључујући 142 деце – штаб територијалне одбране Доњецке Народне Републике.

 

9:18

Басурин је рекао да украјинској војсци понестаје муниције – стиже мање граната – РИА Новости.

 

9:12

Америчка корпорација Епл снизила је прогнозу за производњу паметних телефона иПхоне СЕ и слушалица АирПодс у вези са ситуацијом око Украјине и увођењем санкција Руској Федерацији због специјалне војне операције – ТАСС, позивајући се на јапански лист Никкеи.

 

9:08

Канадски ланци супермаркета почели су да скидају руску робу са рафова након увођења антируских санкција.

 

9:03

Министарство одбране Русије објавило је снимак хеликоптера који прате хуманитарне конвоје.

 

9:01

Залихе канцеларијског папира у Руској Федерацији ће се стабилизовати до средине априла , потражња је потпуно затворена од стране домаћих произвођача, несташице неће бити, речено је РИА Новостима у Министарству индустрије и трговине.

 

8:31

Број избеглица које су у Русију стигле из Украјине и Донбаса премашио је 472.000 људи , рекао је извор ТАСС-а.

 

8:27

Роспотребнадзор прати радијациону ситуацију у Русији у вези са пожарима у зони искључења Чернобилске нуклеарне електране, ситуација је стабилна , саопштио је ресор – РИА Новости

 

8:26

Министарство одбране Руске Федерације приказало је марш Ваздушно-десантних снага у Кијевској области.

 

8:25

Министарство одбране Руске Федерације приказало је снимак рада сигналиста Ваздушно-десантних снага у Кијевској области.

 

 

 

8:23

Немачка би могла постати независна од увоза угља и нафте из Русије већ ове године, рекао је Шолц. Истовремено, земље ЕУ сада зависе од руских снабдевања енергентима, оштро одбијање истих ће изазвати „значајну економску кризу“, додао је он – РИА Новости.

 

8:22

Шеф Европског савета Мишел сматра да је Русија починила „ратне злочине” у Украјини, али је неопходно одржати дијалог са Путином , „хтели то или не” – РИА Новости.

 

8:21

Јапански закон не дозвољава конфискацију златних и девизних резерви страних централних банака, које се чувају у Банци Јапана, укључујући Централну банку Руске Федерације, изјавио је јапански министар финансија Шуњичи Сузуки – ТАСС.

Раније је Токио обуставио пословање са Централном банком Руске Федерације, што заправо значи замрзавање њених резерви у Банци Јапана. Имовина Централне банке Руске Федерације у јапанским јенима процењена је на око 33 милијарде долара.

 

8:20

Скоро 900 људи примило је паушалне исплате од 10 хиљада рубаља од Руске Федерације на територији Украјине, узетој под контролу Русије, саопштила је прес-служба руског Министарства за ванредне ситуације – ТАСС.

 

8:19

Јапан намерава да ревидира закон о девизама како би спречио било какве рупе у режиму санкција Русији, укључујући и област криптовалута, изјавио је премијер Фумио Кишида – ТАСС.

 

8:18

Министарство здравља почело је да прикупља податке о лековима који се не производе у Русији и пријатељским земљама и обратило се својим главним слободним стручњацима са захтевом да разговарају о могућим опцијама за аналоге ових лекова са регионима – ТАСС позивајући се на Ведомости.

 

8:17

Џо Бајден је рекао да није позивао на промену режима у Русији – ТАСС, цитирајући Ројтерс.

Раније је, током посете Варшави, Бајден, говорећи о руском председнику Владимиру Путину, рекао да „тај човек не може да остане на власти“.

 

8:16

Делегација Крима испоручила је у Доњецк пакете са храном, медицинску опрему и 300 ваучера у здравствене кампове полуострва за децу Донбаса, рекао је председник Државног савета Републике Владимир Константинов на свом Телеграм каналу.

Према његовим речима, делегација Крима је донела и 40 тона хуманитарног терета за локално становништво, које су прикупили становници полуострва.

 

8:15

Добро јутро, драги читаоци. Газета.Ру наставља да објављује онлајн најновије вести о томе шта се дешава у Украјини и Русији. Почиње 33. дан војне специјалне операције Руске Федерације. Останите са нама.

Извор:
ГАЗЕТА РУ