УЖИВО – дан 32: Амерички разарач у пољској луци, састанак руске и украјинске делегације ће бити у Истанбулу

ukrajina-rusija

Оружане снаге Русије уништиле су у Лавову погоне радиоремонтне фабрике, где је вршена поправка и модернизација система „Тор“ и С-125, као и велику базу горива у том граду, као и код Кијева, којим су се снабдевале украјинске снаге, саопштио је портпарол руског Министарства одбране, генерал-мајор Игор Конашенков

Започео је 32. дан руске специјалне операције у Украјини. Савет безбедности УН није усвојио резолуцију Русије којом се позива на прекид ватре у Украјини ради евакуације цивила. За усвајање документа гласале су Русија и Кина.

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу разговарао је телефоном са руским колегом Сергејем Лавровом о ситуацији у Украјини, саопштила је прес-служба турског спољнополитичког ресора.

ДНР: У гранатирању украјинске војске територије Доњецке Народне Републике повређене су 34 особе, међу којима је троје деце

У пољску луку Гдањск упловио је амерички разарач „Форест Шерман“, јавља ТВН.
„Како су објаснили чланови посаде, циљ посете је да покажу америчко присуство у региону. У исто време желе и да се ближе упознају да нашом културом и историјом“, јавила је телевизија.
Како се наводи, разарач ће остати у Пољској до краја марта.

Волноваха је потпуно ослобођена док се у у југозапаном делу Маријупоља где су стационирани остаци јединица украјинских нациста тренутно води тешка улична борба, каже Данил Безсонов, министар информисања ДНР.

На питање какве су процене, колико још дуго би украјинске снаге могле да пружају отпор у Маријупољу, у ексклузивном разговору за Спутњик Данил Безсонов каже да су у питању дани.

„Они су притиснути уз море и практично побеђени“.

Из Маринке напад на урбани део

Када је реч о даљим правцима деловања, будући да се карта ратних дејстава мења из дана у дан, а неретко, као у случају важне стратешке позиције – насеља Маринке- одакле се гранитара урбани део Доњецка, збуњује, Безсонов каже да је план био да се крене на Маринку али не директно.

„Разумео сам – то није званично, то је моје лично мишљење – да је требало заобићи Маринку те да наша маријупољска група треба да, када се очисти Маријупољ, крене ка северу и пробије украјинску одбрану. Али пошто се из Маринке и Авдејевке артиљеријом нападају стамбени блокови Доњецка, притом не говорим о војним објектима него директно цивилима, команда је одлучила да реши тај проблем што пре. Зато је одбрана Маринке пробијена и тај насељени пункт се чисти“.

Оружане снаге Русије уништиле су у Лавову погоне радиоремонтне фабрике, где је вршена поправка и модернизација система „Тор“ и С-125, као и велику базу горива у том граду, као и код Кијева, којим су се снабдевале украјинске снаге, саопштио је портпарол руског Министарства одбране, генерал-мајор Игор Конашенков.

„Високопрецизне крстареће ракете уништиле су погоне радиоремонтне фабрике у граду Лавову. То предузеће је обављало велике поправке и модернизацију противваздушних ракетних система ‘Тор’ и С-125, радарских станица за украјинско ваздухопловство, средстава за радио-електронску борбу и нишана за тенкове“, објаснио је Конашенков.

Према његовим речима, руске снаге су 26. марта високопрецизним оружјем ваздушног базирања великог домета уништиле велику базу горива у близини града Лавова, која је снабдевала горивом украјинске трупе у западним регионима Украјине, као и у близини Кијева.
Поред тога, високопрецизним оружјем великог домета је са мора погођено и уништено складиште за ракете и системе С-300 и „Бук“ на 30 километара од Кијева.

Како каже Конашенков, руска средства ПВО уништила су током ноћи 18 украјинских беспилотних летелица, а авијација је у протекла 24 сата уништила 67 војних објеката Украјине.

„Од почетка специјалне војне операције, уништено је укупно 289 дронова, 1.656 тенкова и других оклопних борбених возила, 169 вишецевних ракетних бацача, 684 артиљеријских средстава и минобацача, као и 1.503 јединице специјалних војних возила“, прецизирао је он.

Дописници Спутњика објавили су прве снимке са аеродрома у Маријупољу ослобођеног од украјинских трупа.

Аеродром је сада потпуно пуст. Нема ни војске ни цивила. Нема ниједног авиона. У близини се чују пуцњи из малокалибарског оружја, рекао је оператер дронова за Спутњик.

На снимцима се види да на аеродрому нема ниједног авиона, писта практично није оштећена, виде се само поједине рупе у бетону, у близини писте ископани су ровови, а приметни су и кратери од експлозија и поломљени хангари.
Маријупољ постепено долази под контролу оружаних снага ДНР и руских трупа, украјинска војска и нацисти беже из града, често се преоблачећи у цивилну одећу, укључујући и женску.

Словачка примила избјеглице

Словачка је од почетка специјалне војне операције у Украјини примила 300 хиљада украјинских избеглица, али би проток избеглица у случају дуготрајних сукоба могао да постане неподношљив терет за земљу, изјавио је словачки министар спољних и европских послова Иван Корчок на међународном дискусионом форуму „Доха“.

Изгубили јуче педесет војника

Украјинске снаге изгубиле су током јучерашњих сукоба готово 50 војника, као и технику, саопштила је Народна милиција ДНР.
„У протекла 24 сата наши војници су ликвидирали 49 украјинских екстремиста, уништили девет ватрених тачака, један тенк, два оклопна транспортера, једно борбено возило пешадије. Заплењено је једно самоходно артиљеријско оруђе 2С1 ‘Гвоздика’ и два теретна возила“, наводи се у саопштењу.
Народна милиција додаје да је осам војника 54. механизоване бригаде и 10 војника 25. ваздушно-десантне бригаде добровољно положило оружје и прешло на страну ДНР.

Зеленски тражи од НАТО-а тенкове и авионе

Владимир Зеленски је на свом Телеграм каналу рекао да је Украјини потребан најмање један одсто авиона и тенкова који скупљају прашину у земљама НАТО-а, оптужујући партнере да су неодлучни у пружању оружја Кијеву.

Украјинске снаге испалиле су на Јасиновату пет ракета из система БМ-21 „Град“ и девет мина калибра 120 милиметара на Доњецк, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
Наставак евакуације људи из Украјине
Руски војници евакуисали су из Херсонске области Украјине у Русију 90 држављана Руске Федерације, Молдавије и Украјине, саопштило је руско Министарство одбране.
У Министарству су напоменули да се евакуација становништва спроводи „у складу са захтевима амбасада за помоћ у осигуравању безбедног извлачења њихових држављана са територије Украјине, као и по захтевима поднетим руској војној команди за град Херсон“.
Према подацима Министарства одбране, од почетка специјалне војне операције на Крим је са територије Украјине укупно превезено више од 500 страних држављана.

Украјински нацисти у Маријупољу пружају очајнички отпор, настојећи да причине што је могуће већу штету, навео је у разговору за Спутњик један припадник обавештајне јединице Народне милиције ДНР.„Знају да ће умрети и желе да за собом повуку што више људи“, рекао је он.

Саговорник агенције наводи и да нацистички батаљони имају све више проблема са снабдевањем.
„Све је мање артиљерије, углавном су им остали минобацачи, а муницију штеде. Куће су миниране, пролази, станови, врата – све“, објашњава саговорник.

Према његовом мишљењу, Маријупољ ће пасти у току наредне недеље.

„У току су тешке борбе у граду, за град. За сваку кућу, сваки спрат, сваки пролаз. Момци су борбено расположени. Побеђујемо, све ће бити добро“, прича он.

Открива да у међу украјинским снагама има и страних плаћеника, па чак и црнаца.

Иначе, припадници снага ДНР запленили су недалеко од Маријупоља украјинско оклопно возило и противтенковске ракетне комплексе „Скиф“, јавља извештач Спутњика.

Руски ПВО оборио је украјински хеликоптер и четири дрона, један од њих се приближавао Севастопољу изнад Црног мора, рекао је новинарима званични представник Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков.

„Руске снаге ПВО су изнад насеља Стара Басањ обориле украјински хеликоптер Ми-24. Током дана уништена су три украјинска дрона изнад Кијева, Чернигова и Балаклеје. Такође је уништена једна украјинска беспилотна летелица која се кроз ваздушни простор изнад Црног мора приближавала Севастопољу“, рекао је он.

Од почетка специјалне војне операције Русије у Украјини уништено је 270 украјинских беспилотних летелица и 1.600 јединица оклопне технике, 167 вишецевних бацача ракета, 669 комада ртиљеријског оружја и минобацала и 1.474 возила.
У последња 24 сата уништен је 91 украјински војни објекат, рекао је Конашенков.

13.36 – Председник САД Џозеф Бајден састао се са украјинским министрима иностраних послова и одбране Дмитријем Кулебом и Алексејем Резниковом током боравка у Пољској.

Састанку су такође присуствовали и амерички државни секретар Ентони Блинкен и шеф Пентагона Лојд Остин.

Медији, за сада, нису пренели шта су биле теме разговора украјинске и америчке делегације.

13.32 – Заменик начелника штаба украјинског 503. одвојеног батаљона маринаца покушао је да напусти Мариупољ.

После неуспелог покушаја, рекао је да су остаци батаљона подељени у групе и да покушавају да изађу из обруча.

„Не знам где се они сад налазе. Положаји на којима смо били су базирани углавном у близини луке Маријупоља“, казао је ухваћени командант.

12.25Министарство одбране Русије демантовало је наводе да су војни комесаријати позивали резервисте, руски војни ресор нема такве планове, саопштио је портпарол војног ресора, генерал-мајор Игор Конашенков.

Како је прецизирао, последњих дана многи мушкарци у Русији добијају лажне телефонске позиве у којима их телефонска секретарица обавештава да се морају јавити у војни комесаријат. Он је истакао да се такви лажни позиви упућују се са територије Украјине.

„То апсолутно не одговара стварности и ради се о провокацијама украјинских обавештајних служби“, рекао је Конашенков.

11.44Руски председник, Владимир Путин потписао је yакон по којем се обезбеђује статус ветерана за све учеснике у специјалној руској операцији у Украјини.

Помоћ коју би ветерани добили односила би се на порез, транспорт, земљу, мере стамбеног збрињавања и социјалне помоћи, као и плаћање комуналних такси.

Министарство одбране Русије саопштило је да је за протекла 24 часа руска авијација гађала 117 војних објеката Украјине, укључујући и шест командних центара.

Према речима портпарола руског војног ресора Игора Конашенкова, крстарећом ракетом „Оникс“ уништена је база горива у Николајеву одакле се снабдевала украјинска војска са јужног правца.

Поред тога, ракетама „Калибар“ уништено је складиште муниције и наоружања у Житомирској области.

Конашенков је такође рекао и да оружане снаге Русије тренутно воде борбе како би преузеле контролу над местима Новомихајловка и Новобахмутовка северно од Доњецка.

Украјинска војска је јутрос поново гранатирала Горловку у Доњецкој Народној Републици, а према наводима Заједничког центра за контролу примирја, на тај град испаљено је шест граната калибра 122 милиметра.

Напад је изведен око осам сати по локалном времену, а тренутно нема информација да ли у нападу има страдалих или рањених.Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио је да је циљ преговора Москве и Кијева да се фиксирају сви резултати војне операције Русије у Украјини.

Како је рекао, то су пре свега очување украјинске државности и њеног даљег развоја, али и оно на чему инсистира Русија – неутрални статус Украјине, њена демилитаризација и одбацивање коришћења нацистичких закона који су били усвојени у Украјини.

Казао је и зашто не жели да коментарише конкретно преговоре Русије и Украјине рекавши да је то незахвално јер такве ствари захтевају медијску тишину.

„Тренутно се преговори воде у оналјн режиму јер лични контакти изискују много времена. Преговори се воде практично свакодневно, а ништа не износимо у јавност како не бисмо изазивали прегршт непотребних емоција или непотребних надања“, додао је Медведев.

Украјинска војска гађала је Доњецк са три гранате калибра 122 милиметра, објавио је представник ДНР у Центру за контролу и координацију прекида ватре.

У Украјину је из Њемачке стигло 1,5 хиљада МАНПАДС „стријела“, 100 митраљеза МГ3 и 8 милиона пиштољских патрона, преноси ДПА, позивајући се на изворе у украјинској влади.

Како преноси РИА Новости , у зону борбених дејстава допремљено је и 50 санитетских возила и 350.000 пакета са храном.

Њемачка министарка одбране Кристина Ламбрехт рекла је раније за ТВ канал ЗДФ да Берлин не намјерава да настави да извјештава о испоруци оружја Украјини.

Према њеним ријечима, Русија наводно прати испоруку оружја Украјини.

Истовремено, шефови држава и влада Европске уније договорили су се о стварању повјереничког фонда за финансирање обнове Украјине након завршетка руске специјалне операције.

Извор:
ИН4С