УЖИВО – дан 31: Онеспособљено још 117 војних објеката, ухваћен командант који је бежао из Маријупоља

vojska

После неуспелог покушаја, рекао је да су остаци батаљона подељени у групе и да покушавају да изађу из обруча

Данас је 31. дан руске специјалне операције у Украјини. Савет безбедности УН није усвојио резолуцију Русије којом се позива на прекид ватре у Украјини ради евакуације цивила. За усвајање документа гласале су Русија и Кина.

13.36 – Председник САД Џозеф Бајден састао се са украјинским министрима иностраних послова и одбране Дмитријем Кулебом и Алексејем Резниковом током боравка у Пољској.

Састанку су такође присуствовали и амерички државни секретар Ентони Блинкен и шеф Пентагона Лојд Остин.

Медији, за сада, нису пренели шта су биле теме разговора украјинске и америчке делегације.

13.32 – Заменик начелника штаба украјинског 503. одвојеног батаљона маринаца покушао је да напусти Мариупољ.

После неуспелог покушаја, рекао је да су остаци батаљона подељени у групе и да покушавају да изађу из обруча.

„Не знам где се они сад налазе. Положаји на којима смо били су базирани углавном у близини луке Маријупоља“, казао је ухваћени командант.

12.25Министарство одбране Русије демантовало је наводе да су војни комесаријати позивали резервисте, руски војни ресор нема такве планове, саопштио је портпарол војног ресора, генерал-мајор Игор Конашенков.

Како је прецизирао, последњих дана многи мушкарци у Русији добијају лажне телефонске позиве у којима их телефонска секретарица обавештава да се морају јавити у војни комесаријат. Он је истакао да се такви лажни позиви упућују се са територије Украјине.

„То апсолутно не одговара стварности и ради се о провокацијама украјинских обавештајних служби“, рекао је Конашенков.

11.44Руски председник, Владимир Путин потписао је yакон по којем се обезбеђује статус ветерана за све учеснике у специјалној руској операцији у Украјини.

Помоћ коју би ветерани добили односила би се на порез, транспорт, земљу, мере стамбеног збрињавања и социјалне помоћи, као и плаћање комуналних такси.

Министарство одбране Русије саопштило је да је за протекла 24 часа руска авијација гађала 117 војних објеката Украјине, укључујући и шест командних центара.

Према речима портпарола руског војног ресора Игора Конашенкова, крстарећом ракетом „Оникс“ уништена је база горива у Николајеву одакле се снабдевала украјинска војска са јужног правца.

Поред тога, ракетама „Калибар“ уништено је складиште муниције и наоружања у Житомирској области.

Конашенков је такође рекао и да оружане снаге Русије тренутно воде борбе како би преузеле контролу над местима Новомихајловка и Новобахмутовка северно од Доњецка.

Украјинска војска је јутрос поново гранатирала Горловку у Доњецкој Народној Републици, а према наводима Заједничког центра за контролу примирја, на тај град испаљено је шест граната калибра 122 милиметра.
Напад је изведен око осам сати по локалном времену, а тренутно нема информација да ли у нападу има страдалих или рањених.Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио је да је циљ преговора Москве и Кијева да се фиксирају сви резултати војне операције Русије у Украјини.
Како је рекао, то су пре свега очување украјинске државности и њеног даљег развоја, али и оно на чему инсистира Русија – неутрални статус Украјине, њена демилитаризација и одбацивање коришћења нацистичких закона који су били усвојени у Украјини.
Казао је и зашто не жели да коментарише конкретно преговоре Русије и Украјине рекавши да је то незахвално јер такве ствари захтевају медијску тишину.
„Тренутно се преговори воде у оналјн режиму јер лични контакти изискују много времена. Преговори се воде практично свакодневно, а ништа не износимо у јавност како не бисмо изазивали прегршт непотребних емоција или непотребних надања“, додао је Медведев.

Украјинска војска гађала је Доњецк са три гранате калибра 122 милиметра, објавио је представник ДНР у Центру за контролу и координацију прекида ватре.

У Украјину је из Њемачке стигло 1,5 хиљада МАНПАДС „стријела“, 100 митраљеза МГ3 и 8 милиона пиштољских патрона, преноси ДПА, позивајући се на изворе у украјинској влади.

Како преноси РИА Новости , у зону борбених дејстава допремљено је и 50 санитетских возила и 350.000 пакета са храном.

Њемачка министарка одбране Кристина Ламбрехт рекла је раније за ТВ канал ЗДФ да Берлин не намјерава да настави да извјештава о испоруци оружја Украјини.

Према њеним ријечима, Русија наводно прати испоруку оружја Украјини.

Истовремено, шефови држава и влада Европске уније договорили су се о стварању повјереничког фонда за финансирање обнове Украјине након завршетка руске специјалне операције.

Извор:
ИН4С