30. дан војне специјалне операције Руске Федерације у Украјини. Хроника догађаја

tenk ru

12:36

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров:

▪ Тема америчких биолошких лабораторија у Украјини постаће тема која се „стално врти“ на сајту УН са руске стране;

▪ Русија је објавила хибридни, тотални рат;

▪ Огромна већина земаља ван колективног Запада не жели да „игра са једним циљем“ на светској сцени. Покушаји да се покори остатак света осуђени су на неуспех;

▪ Нема говора ни о каквој изолацији Русије, а Руска Федерација се неће изоловати. Већина земаља света неће се укључити у „игре” Запада уз коришћење политике санкција.

 

12:30

Украјинске власти су разочаране што земље ЕУ нису могле да крену напред по питању увођења забране увоза енергената из Руске Федерације и предлажу барем мораторијум на такве испоруке на 1-2 месеца , рекао је украјински амбасадор Берлин Андриј Мелник је рекао – ТАСС.

 

12:27

Министарство одбране Русије објавило је снимак уништавања ватрених положаја вучених артиљеријских оруђа Оружаних снага Украјине.

 

12:18

Ердоган је одбио да пребаци у Украјину комплексе С-400 – РИА Новости.

 

12:17

ЕУ треба да почне да регулише цене гаса и да пређе на опште набавке, сматра белгијски премијер – ТАСС.

 

12:15

Влада Руске Федерације дозволила је замрзавање кредитног рејтинга банака на шест месеци како би обезбедила стабилност финансијског система у условима санкција, саопштила је прес-служба – ТАСС.

 

11:58

Санкције против Русије користе само малој групи заинтересованих страна на Западу и ометају успешно решавање украјинске кризе, као и обнављање мира, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин за ТАСС.

 

11:48

САД и ЕУ ће сарађивати на производњи обновљивог водоника за замену фосилних горива, наводи се у заједничком саопштењу – ТАСС.

 

11:47

Бела кућа је потврдила намеру САД да испоруче ЕУ до 15 милијарди кубних метара ЛНГ-а 2022. године – ТАСС.

 

11:43

Архива Службе безбедности Украјине изгорела је у Чернигову , изјавио је за РИА Новости шеф Државне архивске службе Анатолиј Хромов.

 

 

11:41

Белоруске власти треба да донесу избалансирану одлуку о питању могућег блокирања у земљи приступа Youtube видео хостингу и страним друштвеним мрежама , рекао је председник Републике Александар Лукашенко на састанку о активностима медија – ТАСС.

 

 

11:40

САД и ЕУ су формирале радну групу за смањење зависности Европе од руских енергетских ресурса , пренела је Бела кућа – ТАСС.

 

11:36

О забрани увоза дијаманата из Русије још није било речи у ЕУ, важно је да мере санкција више утичу на Русију него на Европску унију , преноси белгијски премијер – ТАСС.

 

11:35

Централна банка Нигерије почела је директно да финансира фарме како би ублажила прехрамбену кризу у земљи изазвану догађајима у Украјини и санкцијама које су западне државе увеле против Руске Федерације – ТАСС.

 

11:33

Молдавске власти отвориле су рачун за прикупљање новца за издржавање избеглица из Украјине – ТАСС.

Они су већ потрошили 235,1 милион леја (13 милиона долара) на издржавање избеглица из Украјине, од чега је око 200 милиона (11 милиона долара) стигло из државног буџета, а остало су донације физичких и правних лица.

 

11:30

Украјина тражи од Сједињених Држава да свакодневно испоручују  500 противваздушних ракета Стингер и противтенковских ракетних система Јавелин, преносе РИА Новости позивајући се на ЦНН.

 

11:25

Немачка компанија за производњу медицинске опреме Сиеменс Хеалтхинеерс АГ саопштила је да, упркос догађајима у Украјини, наставља са активностима у Русији .

 

11:20

Лидери ЕУ одобрили су на самиту у Бриселу прву одбрамбену стратегију заједнице – „Стратешки компас ЕУ“ , рекао је Борел – ТАСС.

 

11:11

Мађарска је против ширења антируских санкција на енергенте , јер би то довело до застоја њене привреде у најкраћем могућем року, рекао је премијер Орбан – РИА Новости.

 

11:04

Санкције Русији у области енергетике су немогуће , јер у Европској унији постоје земље које зависе од руског гаса, рекао је председник Румуније – РИА Новости.

 

11:02

Мађарска је одбила позив Украјине да дозволи испоруку оружја преко своје територије и да одбије руску нафту и гас, саопштио је шеф МИП-а – преноси ТАСС.

 

11:00

Јутарњи брифинг Министарства одбране Руске Федерације.

 

10:50

Заменик премијера Украјине Верешчук говорио је о раду хуманитарних коридора 25. марта.

 

10:48

Званични представник Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков:

▪ Група руских трупа је преко ноћи напредовала 4 километра и преузела контролу над насељима Батманка, Михајловка, Красни Партизан, Ставки и Троицко. Тренутно Оружане снаге РФ напредују на јединице 25. ваздушно-десантне бригаде Оружаних снага Украјине.

▪ Увече 24. марта крстареће ракете високе прецизности морског базирања Калибр напале су базу горива у селу Калиновка код Кијева. Уништена је највећа од преосталих нафтних база Оружаних снага Украјине из којих су се горивом снабдевале војне јединице у централном делу земље.

▪ Група „ноћних ловаца“ коју чине хеликоптери Ка-52 и Ми-28н уништила је током ноћних удара 24 јединице војне технике, укључујући 7 тенкова, 5 борбених возила пешадије, 3 оклопна транспортера.

▪ Током ноћи оперативно-тактичка и војна авијација погодила је 51 војни објекат Украјине. Међу њима: два командна места, три инсталације вишецевних ракетних система, два противваздушна ракетна система Бук М-1 и један радар за осветљење и навођење С-300 у Дњепропетровској области, три артиљеријска оруђа Д-30, два складишта ракета. и артиљеријског наоружања и муниције, као и 26 подручја концентрације војне технике.

▪ Руски ПВО системи оборили су четири украјинске беспилотне летелице у ваздуху изнад насеља Боромља, Боршчева, Олешња и Усоки.

 

10:31

Централна банка Руске Федерације уверила је да се сво злато из златно-девизних резерви налази у трезорима Банке Русије у земљи – ТАСС.

 

10:30

Представник владајуће Социјалдемократске партије Немачке, шеф спољнополитичког одбора Бундестага Михаел Рот сматра да је неопходно повећати темпо испоруке оружја Украјини – ТАСС.

 

10:29

Више од 600 људи, укључујући више од 100 деце , евакуисано је из Мариупоља у село Безименоје у Доњецкој Народној Републици за један дан, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.

 

10:25

Више од 16.000 евакуисаних становника Доњецке и Луганске народне републике прешло је протеклог дана руску границу у Ростовској области , саопштила је у петак прес-служба Пограничне управе Федералне службе безбедности Русије за Ростовску област.

 

10:22

Више од 120 тона хуманитарног терета испоручила је Руска гарда заједно са Министарством за ванредне ситуације у Харковску област Украјине, пренела је прес-служба ресора ТАСС.

 

10:18

Аерофлот ће у априлу отворити 17 међународних летова из Сочија , пренеле су РИА Новости.

Авио-компанија је почела да продаје карте за летове из Сочија за Јерменију, Египат, Израел, Казахстан, Турску и Узбекистан.

 

10:15

Автоваз ће од 6. јуна увести четвородневни режим рада због несташице компоненти , саопштила је компанија – ТАСС.

 

10:00

Аппле је обавестио НСПК да обуставља подршку за Мир картице у сервису плаћања Аппле Паи – ТАСС.

 

09:57

Јединице Оружаних снага Украјине током протеклог дана 31 пут су гађале територију Доњецке Народне Републике, испаливши 425 комада муниције, саопштило је представништво републике при Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Како наводи агенција, у последицама гранатирања један цивил је погинуо, 36 је повређено . У пожару је оштећено 26 кућа и седам објеката цивилне инфраструктуре.

 

09:47

ФСБ саопштава да је становник Хабаровска приведен због издаје – у позадини специјалне операције у Украјини, покушао је да Кијеву прода тајне податке ради саботаже – РИА Новости.

 

09:26

Министарство одбране Руске Федерације објавило је снимак уништавања кампа за обуку Оружаних снага Украјине комплексом Искандер.

 

09:23

Немачка планира да преполови увоз нафте из Русије до средине 2022. године, преноси Дер Спиегел позивајући се на немачко министарство економије – ТАСС.

 

09:22

Министарство одбране Русије објавило је снимак разарања четног упоришта Оружаних снага Украјине и интервју са командантом главне посаде извиђачко-јуришног хеликоптера Ка-52.

„Довео је групу хеликоптера на задату линију. Напали су навођеним пројектилима. Даље, одлучио сам да променим позицију, а такође и да извршим напад на упориште непријатељске чете, где се налазила група лако оклопних возила, укључујући оклопне транспортере, оклопна возила и људство, користећи невођене авионске ракете. Сви циљеви су уништени, тако да нисмо дозволили непријатељу да делује у овом правцу у нашој батаљонској тактичкој групи. Посебност је била што је време због магле и лоше видљивости“, рекао је Михаил, командант водеће посаде Ка-52.

Летови хеликоптера се одвијају на изузетно малим висинама, што захтева максималну концентрацију и брзу реакцију пилота на променљиве ситуације, саопштило је руско Министарство одбране. Широк спектар авијационог наоружања за пораз хеликоптера омогућава уништавање камуфлираних оклопних возила, склоништа, командних места и људства непријатеља на великим удаљеностима дању и ноћу.

 

09:00

Међународна рејтинг агенција Мооди’с намерава да повуче рејтинге руских компанија , наводи се на сајту агенције.

Раније, 5. марта, Мооди’с је најавио обуставу комерцијалних активности у Русији.

 

08:55

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ЕУ неће дозволити плаћање руског гаса у рубљама , преноси Ројтерс – РИА Новости.

 

08:39

Више од 422.000 избеглица стигло је у Русију из Донбаса и Украјине, рекао је извор за ТАСС.

 

08:38

Летонски председник Егилс Левитс је у интервјуу за Блумберг најавио потребу да се обустави увоз руске нафте и гаса у земљу .

 

08:36

Санкције Јапана против „руских свемирских система“ биће париране и неће утицати на тајминг стварања свемирских летелица, рекао је Рогозин – ТАСС.

 

 

08:35

Министарство одбране Русије објавило је снимак рада посада оперативно-тактичког комплекса Искандер током удара прецизним оружјем на војну инфраструктуру Оружаних снага Украјине.

Оперативно-тактички ракетни систем Искандер уништио је базу за обуку страних плаћеника .

„Постављен је задатак да се непријатељ гађа ватром. Балистичка ракета је погодила зграду у којој је била легија страних земаља и база за обуку. Пошто је коришћена високоексплозивна продорна бојева глава, зграда дуга 60 метара је скоро потпуно уништена, а непријатељ је погођен“, рекао је Максим, шеф прорачуна самоходног лансера.

„Можемо да користимо две врсте производа – крстареће ракете и балистичке ракете. Задатак је био да погодимо објекат балистичком ракетом, успешно смо се носили са задатком. Овај производ је скоро немогуће уништити… Још увек не постоје модерна средства која могу зауставити ову ракету“, рекао је Алексеј, командант стартне батерије.

 

08:31

Истражни комитет Руске Федерације отворио је више од 500 кривичних предмета о догађајима у Украјини и Донбасу од 2014. године, рекао је у интервјуу за ТАСС председник Истражног комитета Александар Бастрикин.

 

 

08:30

Од суботе ће бити укинуто кретање Алегро воза из Санкт Петербурга за Хелсинки , пишу фински медији – РИА Новости.

 

08:29

Руска војска је у Херсонску област испоручила 20 тона хуманитарне помоћи.

 

08:28

Лидери ЕУ истражују могућност „гасних санкција“ Русији , међутим, не само у смислу ограничавања обима снабдевања, већ и у односу на цене, рекао је белгијски премијер Александар Де Кру после резултата првог дана ЕУ- Самит ТАСС.

Према његовим речима, самит је наложио Европској комисији да процени ефекат постојећих санкција, могућност њиховог заобилажења и обезбеди да ће све нове мере имати јачи утицај на руску економију него земље ЕУ .

 

08:27

Аустралијске власти увеле су нови пакет аутономних санкција против 22 службеника руских медија, укључујући и главног уредника телевизијског канала РТ Маргарите Симоњан – ТАСС.

 

08:26

Аустралијске власти усвојиле су још један пакет санкција против једног броја белоруских држављана, укључујући председника Александра Лукашенка и чланове његове породице . Ово се наводи у саопштењу шефице аустралијског министарства спољних послова Марис Пејн, објављеном на сајту агенције.

 

08:25

Раст цена хране широм света , изазван санкцијама Запада Русији, могао би да изазове немире у вези са храном у најсиромашнијим земљама света , рекао је Нгози Окоњо-Ивела, генерални директор Светске трговинске организације, у интервјуу за британски лист Гардијан.

 

08:24

Западне земље могле би да почну са пренаоружавањем Оружаних снага Украјине након завршетка руске војне операције, изјавио је британски премијер Борис Џонсон у интервјуу за ББЦ Броадцастинг Цорпоратион – ТАСС.

 

08:23

Зеленски је позвао Европску унију да не одлаже чланство Украјине , обраћајући се Европском савету. Видео снимак речи украјинског лидера постављен је на његовом Телеграм каналу.

 

08:22

Јапан је проширио санкције Русији – ТАСС.

На списку је још 25 руских држављана, укључујући шефа ВЕБ.РФ Игора Шувалова , као и рођаке руских званичника и бизнисмена.

 

08:21

На самиту ЕУ, шефови држава и влада Европске уније договорили су се да оснују поверенички фонд солидарности са Украјином за финансирање обнове земље након завршетка руске војне операције.

Странке су такође изразиле спремност да обезбеде несметано снабдевање земље гасом и електричном енергијом.

 

08:20

Добро јутро, драги читаоци. Газета.Ру наставља да објављује онлајн најновије вести о томе шта се дешава у Украјини и Русији. Почиње 30. дан војне специјалне операције Руске Федерације. Останите са нама.

Извор:
ГАЗЕТА РУ