Путинов ресет: Русија, Америка и Србија

Руска специјална операција у бившој Украјини само је почетак стварања новог света, у сваком смислу те речи. Већ сам писао о српском великом ресету, па се нећу понављати. Ипак, мора се подвући да ће свет бити ресетован на овај или онај начин. На Швабов дистопијски или на руско-српски човеку природни начин. Биће ово време у коме ћемо преиспитати шта нам заиста треба а шта су нас убедили да нам је потребно, шта имамо и можемо сами да произведемо, а шта морамо да купимо, ко јесте део нашег света а ко није, ко признаје наша људска, етничка, религијска, културна и имовинска права и историјско наслеђе а ко не. У овом тексту ставићу акценат на промене које се очекују у Америци и последице тих промена на оно што интересује нас Србе.

Америка и Русија, колико год изгледале удаљено и супротстављено, у многоме представљају систем спојених судова. Кина као најмногољуднији земља (4 пута више људи од Русије и САДзаједно), са највећим растом економије дугорочна је претња и за Русију и за Америку. Тренутно она јесте умерени савезник Руса али дугорочно њене чељусти стоје широко разјапљене над Сибиром и целим природним богатством Русије. Тога је посебно био свестан Доналд Трамп играјући на карту руско-америчког зближавања. Тако је и заустављен пројекат ширења НАТО ка Русији, посебно глобалистичког пројекта Украјина. Међутим, вештачки створена пандемија Ц 19 потпуно је окренула точак историје и срушила нови свет који су помало стидљиво и ван домашаја глобалистичких медија градили Трамп и Путин. Глобалисти су успели да свет скрену ка суноврату економије и ратном сукобу а пројекат Украјина је само планирани наставак Ц19 пландемије.

Међутим, ствари не иду баш по плану глобалиста. У самој Америци се спрема такозвани „црвени талас“ на „midterm“ изборима за Сенат и Конгрес. Глобалисти јесу покрали изборе у САДали нису успели да сломе обавештајне и политичке кругове конзервативаца и патриота који су успели да донесу законе о заштити легалности избора и тако се припреме за велики обрт 2022. године. То све треба да буде увод у потпуну освету 2024. када ће бити одржани нови председнички избори.

Рат у Украјини имаће огромне последице на резултате избора у Америци. Наиме, 8. новембра бирају се чланови Конгреса њих 435 и 34 од 100 чланова Сената. Изборним преварама и манипулацијама, 2020. године глобалисти су преузели Сенат док су у Конгресу имали превласт од раније. Рат у Украјини је допринео дуплирању цене бензина и расту цена свих животних намирница. Према најновијим истраживањима, чак 50% испитаника каже да ће тема инфлације бити централна тема избора, док свега 5% наводи Ц19 пландемију као тему која одлучује изборе. Тему рата у Украјини наводи 25% анкетираних с тим што већина испитаних сматра да би Трампова администрација тај проблем решила боље. Овоме треба додати да 15% испитаника сматра да је сигурност америчких граница најважније питање. То је опет тема која не иде у прилог глобалистима па анкета WSJ агенције показује Баједнов минус од 24% на овој теми 33:57 процената. То је потпуно измењена ситуација у односу на изборе 2020. када је доминирала тема Ц19. Бајден на теми Ц19 има рејтинг 49:49 што значи да једнак број испитаних има позитивне и негативне ставове о његовој политици на ову тему.

Према свим релевантним анкетама, може се очекивати фијаско глобалиста на америчким изборима ове године, а посебно због чињенице да је Бајденова популарност најнижа у такозваним battleground државама: Џорџија, Аризона, Пенсилванија, Невада, Висконсин. Према АБЦ Њуз/Ипсос Бајденово управљање инфлацијом одобрава 29% а противи му се 70%, док агенција WSJ мери тај однос са 34:63. У анкетама које се баве председничким изборима 2024 Трамп води у односу на Бајдена чак и у испитивањима агенција које су предвиђале победу Бајдена 2020. Највећи скок подршке републиканци и Трамп бележе међу латино гласачима (око 30%), док су црни гласачи и даље верни глобалистима (око 75%). Занимљиво је да гласачи индијанског порекла, њих преко 60% гласају за републиканце и Трампа. Једна од последњих анкета Emerson Polling показује предност Трампа у односу на Бајдена од 3% у апсолутним бројевима што је у електорским гласовима много већа предност. Да подсетимо, у САД председник постаје онај ко добије највише електорских гласова што значи тријумфује у довољном броју држава. У трци за конгрес показује се још драстичнија предност републиканаца те све води ка закључку да ће 2022. године Бајден фактички бити развлашћен.

Једна од анкета која показује „црвени талас“ и пад глобалистичих Сената и Конгреса

До избора у Америци, ситуација у Украјини ће већ увелико бити решена (очекује са да то буде мај) али ће проблеми инфлације и несташица постати још већи и тежи за грађане САД. Уколико глобалисти буду поражени и у Конгресу и у Сенату, отвориће се простор за формирање потпуно другачијих односа Русије и САД. Државе из блиског руског окружења које сада агресивно наступају према Русији, могу доћи под удар руске освете након завршетка ратних операција у Украјини. Уколико НАТО не уђе у директан војни сукоб, јасно је да ће нова америчка администрација морати да се бави санирањем последица изазваних санкцијама: високим ценама и поремећајима у снабдевању. То може отворити простор за промену геостратешког положаја Балкана, што Србија треба да искористи.

Руски амбасадор Калабухов о плановима Русије

Да је на помолу нова подела интересно-безбедносних сфера у Европи потврдио је и амбасадор Русије у Босни и Херцеговини Игор Калабухов који је практично запретио овој држави да ће се евентуалним уласком у НАТО суочити са последицама и реакцијом Русије. Он није прецизирао какве би то последице биле али је изазивачки позвао бошњачке политичке прваке да направе потез па да виде шта ће бити. На питање зашто Русија не прети на пример Хрватској, руски амбасадор је узвратио контрапитањем: Откуд знате да ми немамо планове и за Хрватску, Бугарску или Пољску.

До сада, на листу непријатељских земаља Русије доспели су Црна Гора и Северна Македонија, што је за Србију од изузетне важности. Најпре треба подсетити да су ово територије које је Краљевина Србија унела у заједничку државу Краљевину СХС, касније Југославију, те да су јој отете комунистичким пучем изведеним од стране Црвене армије. Обе ове државе, а поготову Црна Гора добиле су независност након распада СФРЈ захваљујући Русији. Црногорски амбасадор у Русији Милан Роћен је одликован од стране Министарства иностраних послова Русије и он је најзаслужнији за руску подршку црногорској независности. Након отцепљења 2006, готово цела црногорска обала била је продата Русима који су се након неколико година напрасно са ње повукли. Да сада подвучемо суштину, Србија је унела у Краљевину СХС преко 120.000 км2 а из ње је изашла са 88.300 км2 и то рачунајући и КиМ. Међутим, у случају Црне Горе и Северне Македоније се не ради само о простој територији. Отцепљењем Црне Горе, Србија је остала без излаза на море што је био њен легитимни ратни циљ у светским и балканским ратовима плаћен са 3 милиона живота и признат на међународним мировним конференцијама.

Уз то, у Црној Гори је српски језик већински језик, а СПЦ већинска верска заједница. У Црној Гори на делу је малтретирање, сегрегација и злостављање Срба због етничке припадности и то на њиховној миленијумској земљи, земљи Немањића. У С. Македонији је извршена насилна асимилација, забрањен повратак протераних Срба за време фашистичке окупације, отете цркве и манастири, протерани монаси, тамничене српске владике вишегодишњим робијама, а у економском смислу Србији је пресечена жила куцавица моравско-вардарска долина. Не сме се никада заборавити, поготову не у преговорима са Русијом да је ово касапљење српских територија изврешно совјетским што значи и руским тенковима.

Србија мора да искористи прилику која јој се отвара новом прерасподелом карата у свету. Дакле, Црна Гора и Северна Македонија као непријатељске државе Русије, односно државе које не признају територијални интегритет Србије (јер су признале Косово), морају бити декомунизоване и денацификоване. Ма шта трабуњали глобалистички медији, уколико дође до очекиваног слома глобалиста у САД, доћи ће до нове прерасподеле карата и новог договора између САД и Русије. То је та нова „Јалта“ о којој се већ дуго говори. Али, проблем је у томе што у Србији не постоји никакав план за нову Јалту, никаква визија Србије у новом свету који се ствара.

Дубоко сам убеђен да Србија мора јасно да се позиционира према Русији, тражећи њену војну и економску помоћ за остваривање својих циљева на својим легитимним историјским територијама које су јој отете. Србија не мора да инсистира на што већој или свој територији која јој припада али мора да поврати оно што јој је нужно за опстанак и нормалан развој. Минимум српских циљева треба да буду:

1. ИЗЛАЗ НА МОРЕ
„Брда“ и Стара Херцеговина – од Пљеваља до Херцег Новог, Будве и Котора.

2. АУТОПУТ ДОЛИНОМ ВАРДАРА у ширини 20 км источно и 20 км западно од пута који води према Грчкој.

Треба рећи да наведене територије у Црној Гори већински насељавају Срби, док је наведена територија у Северној Македонији углавном ненасељена а има и значајан проценат српских и просрпских насеља.

О стратешким циљевима Србије у новој расподели светске моћи ћу писати посебан текст. О могућим различитим начинима да се ти циљеви спроведу у дело такође. Важно је нагласити да се овде ради о имовинско-правном спору који Србија има са поменутим државама као и да наведене државе испољавају непријатељства кроз непризнавање територијалног интегритета Србије и малтретирање Срба на њиховим историјским просторима. Србија не сме да дозволи да Црна Гора постане српска Украјина а она је то већ у великој мери постала.

Први корак који Србија мора да направи како би зауставила бахатост ових патуљастих држава јесте повлачење признања све док се имовинско-правни спорови који происходе из историјског права са њима не реше. Србија мора одмах да повуче признање Црне Горе и Северне Македоније и позове Русију да учини исто. Многи питају: Како Србија да уради било шта уз помоћ Русије јер се са њоме не граничи?Мој одговор је: Исто као и Сирија. Ни Сирија се не граничи са Русијом. Деле их Грузија, Јерменија, Иран, Турска, Ирак, како са које стране гледате, али су Руси ипак дошли на позив Асада и заштитили интересе Сирије. Русија се већ данас налази у поседу великог дела обале Црног мора која је до јуче била у поседу Украјине. Русија се заправо данас налази на граници са Румунијом, а имајући у виду контролу северне обале Црног мора, Руси практично могу за дан да отворе коридор кроз Бугарску уколико је тако нешто неопходно. Њима није потребан Босфорски мореуз и пролаз кроз Турску која представља значајнију војну силу, чланицу НАТО

Оквирно обележена територија Црног мора коју контролише Русија

Бугарско и румунско чланство у НАТО је трагикомично и не представља било какву препреку уколико постоји воља Србије и Русије за склапања стратешког партнерства. У анкети нашег канала Србија Глобал, пре било какве анализе реалног стања, учествовало је чак 5.400 испитаника који су се већински определили за стварање војно-економског савеза Србије и Русије. Без обзира што ова анкета не мора одражавати реално стање и ставове већине Срба, величина узорка је таква да показује јасне трендове који се не могу занемаривати.

Анкета Србија Глобал у којој је учествовало више од 5400 испитаника

Свакако, ако ову прилику за српски велики ресет и решавање неких кључних питања као држава не искористимо, мораће се поставити питање криваца који су шансу прокоцкали. Амерички пуковник Даглас МекГрегор кога је Трамп постављао за амбасадора у Немачкој практично је стао на страну Русије када је у питању проблем Украјине и ширења НАТО. Без обзира што у овом тренутку већина републиканаца критикује и осуђује акцију Русије у Украјини, што је нормално и очекивано, након завршетка руске операције америчкој јавности постаће важан само један циљ: ЕКОНОМИЈА, што значи животни стандард, запошљавање и сигурност. У том тренутку отвориће се дијалог Русије и САД. Тада Србија мора да буде ЗА СТОЛОМ а не НА СТОЛУ!!!

Извор:
ПАМЕТНИК