УЖИВО – дан 29: Све теже до договор о санкцијама Русији, откривене нове чињенице о биолошком оружју у Украјини

helikopteri

Белгородска област Русије: Неколико експлозија одјекнуло је ноћас у пограничном селу Журављовка, на граници са Украјином

Двадесетдевети дан рата у Украјини. У Бриселу ће се састати лидери Г7 и ЕУ и разговарати о рату у Ујрајини. Самиту Г7 присуствује и амерички председник Џозеф Бајден који ће се у Бриселу састати и са челницима НАТО-а. Из најугроженијих градова у Украјини наставља се евакуација цивила хуманитарним коридорима. Најтежа ситуација је и даље у Маријупољу.

08.24 Руско Министарство одбране саопштило је да су руски војни стручњаци открили нове чињенице које доказују директну умешаност Министарства одбране САД у развој компоненти биолошког оружја у Украјини.

Министарство је обећало да ће у блиској будућности представити оригиналне документе који показују да је биолошки пројекат УП2 развијен и одобрен у Пентагону. Главни циљ пројекта био је да се спроведе молекуларна анализа посебно опасних инфекција ендемских за Украјину, а овај посао је укључивао узорковање патогена у старим сточним гробљима како би се добили нови сојеви антракса, наводи се у извештају.

Поред тога, фармацеутска компанија коју је обезбедило Министарство одбране САД, према примљеним документима, радила је са украјинским Министарством одбране на тестирању нерегистрованих лекова на украјинској војсци, преноси руско Министарство одбране.

08.13Белгородска област Русије: Неколико експлозија одјекнуло је ноћас у пограничном селу Журављовка, на граници са Украјином.

08.08Владимир Зеленски је посаветовао америчког председника Џозефа Бајдена да не уводи санкције руском бизнисмену Роману Абрамовичу, пошто тај, наводно, помаже у преговорима Русије и Украјине, саопштио је „Волстрит џурнал“, позивајући се на неименоване изворе.

Како се наводи, због тога је Бела кућа препоручила америчком Министарству финансија да не уводи санкције бизнисмену.

07.28Премијер Аустралије против учешћа Путина на самиту Г20

Аустралијски премијер Скот Морисон забринут је због планова руског председника Владимира Путина да присуствује наредном самиту Г20 у Индонезији.

„Идеја да седнемо за сто са Владимиром Путином, кога САД већ оптужују за ратне злочине у Украјини, за мене је то превише“, саопштио је Морисон.

Руски амбасадор у Индонезији је рекао јуче да Путин намерава да присуствује самиту Г20, крајем октобра.

(Ројтерс)

06.37Русија блокирала „Гугл њуз“

Руско регулаторно тело, Роскомнадзор, блокирало је Гугл њуз, оптужујући га да дозвољава приступ, како кажу, лажним садржајима о војној операцији у Украјини, јавила је агенција Интерфакс, која је пренела и да је регулатор поступио на основу захтева из канцеларије генералног тужиоца Русије.

„Потврдили смо да неки људи имају тешкоће да приступе апликацији и веб сајту Гугл њуз у Русији и то се не дешава због било каквих техничких проблема са наше стране“, саопштио је „Гугл“ и напоменуо да су напорно радили да задрже информативне услуге попут вести у Русији што је дуже могуће.

(Ројтерс)

Цена гаса у свету скочила је за 20 одсто након што је руски председник Владимир Путин наложио да се тај енергент у будуће „непријатељским земљама“ наплаћује искључиво у рубљама.

Русија је такође саопштила да ће и руска свемирска агенција „Роскосмос“ захтевати међународне уговоре у рубљама.

О преговарачком процесу између Русије и Украјине са руским председником разговарали су немачки канцелар Олаф Шолц и израелски премијер Нафтали Бенетим, а франсуски председник Емануел Макрон изразио је спремност да настави дијалог са Путином.

САД и ЕУ наставиле су са допремањем војне помоћи Укрјини.

Иако је настављена евакуација цивила из неколико украјинских градова путем хуманитарних коридора, у среду је евакуисано дупло мање људи него претходних дана.

Извор:
ИН4С