УЖИВО – дан 28: Руси уништили украјински С-300, Путин донео одлуку која ће имати далекосежне последице

Putin-1-1

Русија је одлучила да ће се одсад плаћање руског гаса за „непријатељске земље“ обављати у рубљама, саопштио је данас председник Владимир Путин на састанку владе. Он је оценио да „нема смисла испоручивати робу из Руске Федерације у ЕУ, САД и друге земље и примати робу у њиховој валути“

28. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Борбе се воде на четири фронта: Кијевски, око Харкова, око Доњецка и на југу – из правца Крима. Паралелно се врши евакуација становништва из ратних зона. Мете руске авијације су увек војни објекти.

Узевши у обзир да су се наше фејсбук странице нашле на мети фејсбук администратора, због вијести које преносимо, а тичу се тренутне украјинске кризе, обавјештавамо читаоце портала да ћемо вијести о ситуацији у Украјини од сада преносити искључиво на нашем порталу и нашој телеграм групи.

Песков потврдио речи Лаврова

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да би слање мировњака у Украјину било веома опасно и несмотрено.

„Сваки могући контакт наше и НАТО војске могао би да доведе до разумљивих последица, које би било тешко решити“, поручио је Песков.

Путин: Русија одсад гас наплаћује у рубљама

Русија је одлучила да ће се одсад плаћање руског гаса за „непријатељске земље“ обављати у рубљама, саопштио је данас председник Владимир Путин на састанку владе.

Он је оценио да „нема смисла испоручивати робу из Руске Федерације у ЕУ, САД и друге земље и примати робу у њиховој валути“.

Путин је дао инструкције Централној банци и влади да у року од недељу дана утврде редослед операција за куповину рубља на домаћем тржишту Руске Федерације за стране купце руског гаса.

Лавров: Слање мировњака довело би до сукоба Русије и НАТО

Руски шеф дипломатије је рекао да Русија није против западног посредовања у преговорима са Украјином, али истиче да неке границе морају да постоје.

Упитан о могућности да у Украјину буду послати мировњаци, он је рекао да би то вероватно довело до сукоба Русије и НАТО снага.

Шолц опрезан када говори о руском гасу

Немачки канцелар је у говорећи о буџету у Бундестагу заузео „опрезнији тон“ када је говорио о смањењу енергетске зависности Немачке од Русије него што су то учинили неки од његових министара последњих дана.

Шолц је у доњем дому парламента Бундестага рекао: „Да, окончаћемо ову зависност – што је пре могуће. Али чинити то из дана у дан значило би гурнути нашу земљу и целу Европу у рецесију“.

– Стотине хиљада радних места би биле у опасности. Читаве гране индустрије биле би на ивици. Санкције не би требало више да нашкоде европским државама него руском руководству. Путин треба да чује истину о рату у Украјини. А та истина је: рат уништава Украјину. Али са ратом, Путин уништава и будућност Русије – рекао је Шолц посланицима.

Руси уништили украјински С-300

Министарство одбране Руске Федерације објавило је снимак уништавања украјинског ПВО система С-300.

Лансер је био смештен у урбаној индустријској зони на северној периферији Кијева.

С-300 је лоциран коришћењем дронова, након чега га је руска војска погодила прецизним ракетним нападом.

Русија учествује на Г20

Руски председник Владимир Путин намерава да у октобру присуствује самиту Групе двадесет (Г20), чији је домаћин Индонезија, саопштила је руска амбасадорка у Џакарти Људмила Воробјова, после позива неких чланица да се Русија искључи из ове групе великих светских економија.

„Не само Г20, многе организације покушавају да протерају Русију, реакција Запада је апсолутно несразмерна“, рекла је Воробјова на данашњој конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

11.05Украјинске власти: Руске снаге уништиле мост у Чернигову

Руске снаге бомбардовале су и уништиле мост у опкољеном граду Чернигову, рекао је регионални гувернер Вјечеслав Чаус.

Како преноси АП, мост је коришћен за евакуацију цивила и допремање хуманитарне помоћи.

Мост се налазио преко реке Десна и повезивао је Чернигов са Кијевом.

Власти Чернигова саопштиле су у уторак да нема воде и струје у том граду и назвале тамошњу ситуацију „хуманитарном катастрофом“.

(Танјуг/АП)

10.25Подољак: Четири корака за окончање рата уз помоћ западних партнера

Шеф кабинета украјинског председника Михаило Подољак обратио се западним силама на Твитеру, навевши да је су потребна четири корак да би се окончао рат.

Према Подољаку, Украјини је потребна модерна противваздухопловна одбрана, крстареће ракете, тотални нафтни ембарго према Русији и затварање лука широм света за руске бродове.

09.57Пољаци ухапсили наводног руског шпијуна

Пољска Агенција ѕа унутрашњу безбедност, АБВ, ухапсила је једну особу осумњичену да је копирао и у Русију слао документе, саопштила је ова агенција.

Пољски држављаних је, како наводи АБВ, већ годинама запослен у арихву, а осумњичен је да је Русима предавао податке о Пољацима и странцима.

АБВ тврди да су током истраге прикупљени бројни докази о шпијунској активности која представља „претњу по унутрашњу и спољну безбедност Пољске“.

(АБW)

09.51Лавров: Слање мировних трупа могао би да изазове сукоб Русије и НАТО-а

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да слање мировних снага у Украјину може довести до директног сукоба Русије и НАТО-а.

Пољске власти прошле недеље су саопштиле да би међународна мировна мисија требало да буде послата у Украјину и да јој се дају средства за одбрану.

(Реутерс)

САД подржавају искључење Русије из Групе двадесет (Г20), али би желели да изврше консултације по ово питању са државама-партнерима, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен.

Пољска је раније предложила америчким властима да проуче питање искључења Русије из Г20 због војне операције у Украјине.

Више од 15.000 евакуисаних људи из ДНР и ЛНР прешло је границу са Русијом у последња 24 часа, саопштила је Погранична управа ФСБ Русије.

Украјински војници беже из Маријупоља маскирани у жене

Украјински војници покушавају да напусте окружени Маријупољ тако што се стапају са колонама цивила и чак се облаче у женску одећу, рекао је командир батаљона снага ДНР Олег Кокарев.

„Покушавају да се преруше у цивиле како би прешли на нашу страну и онда нестали. Често иду и у женској одећи“, објаснио је Кокарев.

Како је додао, један је ухваћен у бунди, хаљини и женским ципелама.

 

Жестока битка за Изјум

Битка за Изјум, тачније за територију јужно од града, села Каменка, узима маха и постаје једна од најважнијих тачака рата. Ујутро су Оружане снаге Украјине покушале да маневришу са оклопном групом у којој је било до тенковске чете. Одбачени су ваздушним и артиљеријским ударима.

Половина украјинских војника у Мариупољу избачена из строја
Према ДНР-у, око половина од 14,5 хиљада припадника Оружаних снага Украјине у време формирања котла у борбено готовом стању остала је у Мариупољу

Извозе сав гас

Сједињене Америчке Државе раде на томе да повећају производњу нафте и извозе „сваки молекул“ течног природног гаса у Европу како би смањиле зависност европских земаља од руских енергената, рекла је данас америчка министарка за енергетику Џенифер Грејнхолм.

Извештај са фронта
Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 27. дан. Ракерни удари по украјинским циљевима, и жестоке борбе на појединим правцима се настављају.

Украјинци признали: Уништена складишта горива код Краматорска, криви мештани!

Украјинска страна признаје губитак складишта горива као резултат данашњег напада на аеродром Краматорск. Истовремено, градоначелник града је за ово већ окривио локалне становнике, који су наводно на интернету поставили фотографије украјинских камиона за гориво.

Према прелиминарним подацима, извршен је и ракетни напад на објекте у Кривом Рогу

Жестоке борбе за челичану Азовстаљ

Напад на утврђену фабрику у Мариупољу. Тешке борбе са нацистима из пука Азов.

Извор:
ИН4С