УЖИВО – дан 27: Уништено украјинско складиште муниције, Зеленски би да се на референдуму одлучује о компромису

ukraina rat

Тржни центар, који украјинске снаге незаконито користе као складиште муниције, уништен је у нападу прецизног пројектила

Данас је 27. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Борбе се воде на четири фронта: Кијевски, око Харкова, око Доњецка и на југу – из правца Крима. Паралелно се врши евакуација становништва из ратних зона. Мете руске авијације су увек војни објекти.

07.54За Токио прекид преговора од стране Москве неприхватљив

Јапански премијер Фумио Кишида назвао је неприхватљивом одлуку Русије да заустави преговоре о мировном уговору.

„Сматрамо ово апсолутно неправедним и потпуно неприхватљивим потезом и изражавамо снажан протест“, рекао је Кишида током расправе у парламенту, напомињући да његова земља неће мењати курс ка решавању проблема мировног споразума.

Раније је руско Министарство спољних послова саопштило да Москва прекида мировне преговоре са Токијом, због јапанских санкција према Русији.

(Танјуг/Тас)

07.43Седница ГС УН посвећена Украјини наставаља се у среду

Ванредна седница Генералне скупштине УН, посвећена ситуацији око Украјине, биће настављена сутра, са почетком у 10 часова по локалном времену.

Раније у понедељак Генералној скупштини је већ достављен предлог резолуције о хуманитарној ситуацији у Украјини, у вези са којим је планирано да се посебна седница настави у уторак, 22. марта, али је због организационих питања одлучено да то буде дан касније, према изворима из администрације УН.

(Танјуг/Тасс)

07.15Генералштаб: Руске трупе блокирале приступ Азовском мору

Генералштаб украјинских оружаних снага саопштио је да су руске трупе заузеле копнени коридор ка Криму и блокирале Украјини приступ Азовском мору, преноси Укринформ.

Додају да су руске снаге изгубиле офанзивни потенцијал и да настављају да повлаче резерве из удаљених региона Русије.

(Укринформ) 

Кинжали нерешив проблем за Запад

Хиперсонично оружје, ракета Кинжал, коју је прва употребила Русија у специјалној војној операцији у Украјини, представља нерешив проблем за Запад. Ово мишљење је изнео колумниста Герхард Хегман у чланку за немачко издање Ди Велт.

Кијев: Евакуисано 8.000 цивила

Потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук саопштила је да је данас више од осам хиљада људи евакуисано кроз седам хуманитарних коридора.

Борбе за Марјинку: Неколико посада Т-72, батерија минобацача и ВБР

Напредовање руских снага у Марјинки иде из више праваца. У боју учествује неколико тенковских посада Т-72, батерија минобацача и ВБР поред пешадије.

Уништено украјинско складиште муниције

Тржни центар, који украјинске снаге незаконито користе као складиште муниције, уништен је у нападу прецизног пројектила, што се види на новом снимку које је објавило руско Министарство одбране.

Извор:
ИН4С