Двадесет шести дан рата у Украјини: Руско министарство одбране: Украјинске трупе истеране из предграђа Кијева. Британска војна обавештајна служба: Највећи део руских трупа и даље удаљен 25 километара од центра Кијева

tenkovi

Двадесет шести дан рата у Украјини. Најављена је евакуација цивила из Маријупоља хуманитарним коридорима, који ће водити на исток и запад. Украјина одбацила прредлог Москва да украјински војници положе оружје у замену за безбедан излазак. Готово четвртина становништва Украјине напустила је домове, саопштио је УНХЦР. За данас најављен наставак преговора.

10:55

Кремљ: Потребан основ за сусрет Зеленског и Путина

Кремљ је саопштио да мирoвни преговори између Москве и Кијева још нису донели значајније резултате и позива земље које „могу да изврше утицај да Кијев учине конструктивнијим на преговорима“.

Обраћајући се новинарима на конференцијском позиву, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да би требало још разговарати да би постојао основ за могући сусрет председника Украјине Володимира Зеленског и Владимира Путина.

Поручио је и да ће Европа бити тешко погођен у случају ембарга на руску нафту, али да то не би утицало на САД.

Песков додаје и да би питање било каквог ембарга на нафту била веома сложена тема.

Британија: Руси заустављени на више од 25 км од центра Кијева

КИЈЕВ – Руске снаге које напредују на Кијев са североистока су заустављене, а највећи део трупа је и даље удаљен више од 25 километара од центра града, саопштила је данас британска војна обавештајна служба, преноси Ројтерс.

„Тешке борбе се настављају северно од Кијева. Руске снаге које су напредовале из правца Хостомела на северозападу, одбијене су жестоким украјинским отпором“, саопштило је британско министарство одбране.

Најмање четири особе су погинуле када су неколико стамбених објеката и трговачки центар погођени у гранатирању Подола, историјске четврти Кијева, објавио је данас градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко.

Он је саопштио да је неколико експлозија одјекнуло синоћ у Подолу, наводи Ројтерс.

Многи стручњаци говори да украјински председник Владимир Зеленски не контролише украјинску војску, изјавио је портпарол Народне милиције Доњецке Народне Републике Едуард Басурин.

„Њом управља неко други“, рекао је Басурин у интервјуу „Русија 24“.

Како је саопштио, кијевске власти не предузимају никакве мере како би се евакуисали цивили.

09:08

Москва: Украјинске трупе истеране из предграђа Кијева

Јединице руских Ваздушно-десантних снага истерале су украјинске националне батаљоне из предграђа Кијева, саопштило је руско министарство одбране.

Украјински војници су приликом повлачења напустили оклопну технику и наоружање, наводи се у саопштењу уз који су приказани и снимци заробљеног војног наоружања и опреме украјинских трупа.

Министарство одбране Русије наводи да су међу опремом тенкови, оклопни транспортери, малокалибарско оружје, противтенковско оружје и муниција.

Све то ће, додаје се, бити предато војницима Народне милиције Доњецке и Луганске Народне Републике.

08:09

Хемијска фабрика у Сумију гранатирана, Руси негирају

Министарство унутрашњих послова Украјине саопштило је да је хемијска фабрика у Сумију, из које је током раног јутра исцурио амонијак, била гранатирана.

Кијев наводи да су Руси погодили један резервоар амонијака, а том приликом повређен је један радник.

Наводе и да нема опасности по становништво Сумија, али позивају мештане у радијусу од пет километара од фабрике да напусте своје домове.

Руско министарство одбране тврди да Русија не планира и да није погодила било које хемијско постројење у Украјини.

Портпарол Министарства Игор Конашенков тврди да је реч о планираној провокацији украјинских националиста.

07:51

Русија гађала војни полигон на западу Украјине

Руске снаге испалиле су две ракете на војни полигон у граду Ривне на западу Украјине, изјавио је гувернер Ривнске области Виталиј Ковал.

Он је у видео обраћању рекао да се напад догодио рано јутрос.

Руско министарство одбране потврдило је да су војне снаге те земље крстарећом ракетом погодиле војни полигон у области Ривне.

06:52

Исцурио амонијак у хемијској фабрици у Сумију

У фабрици хемијске индустрије „Сумикхимпром“ у 4.30 дошло је до цурења амонијака, саопштио је шеф Сумске регионалне администрације Дмитриј Живицки.

На терену су екипе хитне помоћи фабрике и државне службе за ванредне ситуације, нема претње за Суми јер ветар не дува ка граду, рекао је Живицки.

Амонијак је безбојни гас оштрог, загушљивог мириса, експлозиван и токсичан. Лакши је од ваздуха, па је за заштиту потребно користити склоништа, подруме и ниже спратове кућа, указао је Живицки.

06:39

Током јутра наставак преговора

Михаил Подољак, саветник шефа Канцеларије председника Украјине, потврдио је да ће се преговори са руском делегацијом наставити данас током јутра.

Преговарачи се неће срести уживо, већ путем видео-линка.

Прва рунда дијалога Русије и Украјине одржана је 28. фебруара у Гомељској области Белорусије, када је састанак делегација трајао пет сати.

Након тога, стране су се састале 3. марта у Беловешкој пушчи и 7. марта у Брестској области.

На маргинама дипломатског форума у Анталији 10. марта одржане су консултације између министара спољних послова Руске Федерације и Украјине Сергеја Лаврова и Дмитрија Кулебе.

01:31

Украјина одбацила руски предлог

Украјинска влада и локалне власти у Маријупољу одбациле су руски предлог према којем је украјинским војницима остављен рок до три часа изјутра да положе оружје и напусте град.

„Нема говора предаји и полагању оружја. Већ смо о овоме обавестили руску страну. Уместо што трошите папир, отворите коридор“, рекла је украјинској Правди заменица премијера Ирина Верешчук.

Истовремено, руски предлог одбациле су и локалне власти у Маријупољу.

У недељу у вечерњим сатима Руско министарство одбране је позвало, како су навели, националисте у Маријупољу да положе оружје и понудило им безбедан излаз из тог лучког града 21. марта.

Москва је понудила отварање хуманитарних коридора из Маријупоља који ће водити и на исток и на запад, а Кијев да ће послати педесетак аутобуса који ће помоћи у евакуацији.

За данас је најављен и наставак преговора Кијева и Москве.

Високи комесар Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) Филипо Гранди објавио је да је 10 милиона људи до сада напустило своје домове у Украјини, што је више од четвртине њеног становништва. Неки су интерно расељени док су други избегли у иностранство.

Рат у Украјини почео је 24. фебруара. Русија тврди да је у Донбасу вршен геноцид над цивилима руске националности и да је у питању „специјална војна операција“ са циљем демилитаризације и денацификације Украјине.

Извор:
НСПМ