ЈАКОВ ЈЕ СВОЈИМ ТАЛЕНТОМ ОДУШЕВИО НЕ САМО РОДНЕ СРЕМСКЕ КАРЛОВЦЕ ВЕЋ И ЦЕЛУ СРБИЈУ

Jakov-popov

Погледајте како он то ствара своја мала РЕМЕК-ДЕЛА. Захваљујући радовима Јакова Попова (17) из Сремских Карловаца наша земља постала је видљива на мапи светских анимираних филмова.

Од креативне дечије игре пластелином и жеље да своје идеје преточи у стварност, овај млади Карловчанин постао је вишеструко награђивани аниматор на многобројним светским фестивалима.

Његов једноминутни филм о Сремским Карловцима побрао је симпатије суграђана, али и освојио прво место на Међународном конкурсу видео-клипова “Без граница”.
То међутим није прва награда коју је Јаков добио, јер се од 2012. године бави креирањем анимираних филмова уз подршку своје породице. Тако је три године за редом освајао прво место у категорији младих на фестивалу у Кијеву, али и на међународним фестивалима у Аустралији, Русији…

Сада већ средњошколац, Јаков каже да никада није рано да се почне са прављењем анимираних филмова, а као пример наводи свог млађег брата који је са три године успео да направи свој први филм уз малу помоћ осталих чланова породице.
Прављење анимација данас је могуће уз врло једноставне апликације на мобилним телефонима, па тако искусни аниматор и режисер саветује вршњаке да свој поглед на свет и креативност покажу правећи анимиране филмове.

– То је активност која може да буде само хоби или да постане озбиљна професија. Не захтева много вештина јер је данас технологија много напредовала и има више једноставних програма помоћу којих свако својим телефоном може да направи филм. Мислим да би многа деца и млади могли да се пронађу у томе – наводи Јаков за лист Невен.

Ипак, озбиљније бављење креирањем анимираних филмова уз помоћ фигура од пластелина захтева дуготрајну припрему и сама реализација понекад може да потраје више од годину дана. Све почиње од идеје, потом писања сценарија, па разраде ликова, анимације и на крају монтаже. Тај труд касније је видљив у филму који за неколико минута трајања успе да одушеви гледаоце и добије бројна признања.

Погледајте ова права ремек дела младог уметника: