Нулта Тачка доноси документацију о Америчким биолабораторијама у Украјини. Осниване су још 2005. године

bio-oruzje-doc

Пише: Милена Стојаковић

САД су финансирале Украјинско лабораторијско истраживање патогена и биолошког оружја још од 2005. године. Након признања Викторије Нуланд, потврђено је да је у Украјини развијано хемијско и биолошко оружје. У руским медијима се могао видети документ који потврђује да је врх америчке државе покренуо развој таквих лабораторија.

Документ који је јавно доступан показује споразум од 15 милиона долара потписан између америчког министарства одбране и министарства здравља Украјине за подршку истраживању биолошког оружја у Кијеву, Лавову и Одеси.

bio-oruzije-doc2

У руским медијима данас се могао видети снимак украјинског посланика који је 2020. године јавно поставио питање има ли Цовид-19 вирус везе с лабораторијама у Украјини. Викторија Нуланд је јуче рекла да има страховање због биолабораторија и да не би било добро да Руси дођу у посед материјала из лабораторија.

Димитриј Песков је рекао да ће свет бити јако заинтересован да чује шта се у лабораторијама правило.

Влада САД је обезбедила материјале и обуку за „кооперативно биолошко истраживање, откривање агенса биолошке претње и одговора, и побољшање заштите, контроле и одговорности биолошког материјала“.

Детаљи нису доступни за јавно обелодањивање, али су „државне тајне Украјине“ по уговору требало да буду подељене са Министарством одбране САД.

Време је да се открије шта се тамо заиста дешавало скоро две деценије?

Пдф документ о уговору између САД и Украјине на сајту Стате Департмент-а можете видети овде.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА