Викторија Нуланд: У Украјини постоје објекти за биолошка истраживања. Кијев и Вашингтон сада раде на спречавању да материјали који су тамо акумулирани не доспеју у руке руских снага

nuland

ЗАМЕНИЦА америчког државног секретара Викторија Нуланд рекла је да у Украјини постоје биолошки истраживачки објекти, а Кијев и Вашингтон сада раде на спречавању да материјали који су тамо акумулирани доспеју у руке руских снага.

Током саслушања у Сенату, Нуландова је упитана да ли у Украјини има хемијског или биолошког оружја.

-Украјина има објекте за биолошка истраживања. Забринути смо да би руске трупе могле покушати да преузму контролу над њима, тако да радимо са Украјинцима на томе како да спречимо да било који од ових истраживачких материјала доспе у руке руских снага, одговорила је Нуландова.

Министарство одбране Русије раније је одржало презентацију из које произилази да су САД потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, које су учествовале у америчком војно-биолошком програму.

Руска Федерација, у вези са чињеницама о војним биолошким активностима САД у Украјини, не искључује покретање механизма консултација по Конвенцији о забрани биолошког и токсичног оружја (БТВЦ), изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Коментаришући информације о биолошким лабораторијама које финансирају САД у Украјини, портпарол кинеског министарства спољних послова Зао Лизкиан позвао је САД да разјасне своје активности биолошке милитаризације у земљи и иностранству.

Извор:
НСПМ