Пентагон оценио неодрживом пољску понуду за авионе Миг-29 за Украјину

mig 29

ВАШИНГТОН – САД су оцениле да је предлог Пољске да америчкој војсци стави на располагање своје авионе Миг-29 да би их Вашингтон затим предао Украјини, „није одржив”, рекао је синоћ портпарол Пентагона, а преноси Бета.

„Не мислимо да је предлог Пољске одржив”, рекао је Џон Кирби у саопштењу.

Он је оценио да би конкретно таква акција војне помоћи Украјини у време руске инвазије на ту земљу, довела НАТО у још сложенију ситуацију.

Пољска је јуче саопштила да је спремна да хитно, без накнаде, стави своје авионе МИГ-29 које је више пута од земаља НАТО молила Украјина на располагање САД и пошаље у базу НАТО Рамштајн у Немачкој, одакле би могли да буду пребачени Украјни.

Кирби је рекао да најава Пољске да намерава да пошаље 28 авиона у америчку базу у Немачкој покреће забрињавајуће изгледе да ратни авиони крећу из америчке и НАТО базе да лете у ваздушни простор који је споран у односима са Русијом у украјинском сукобу.

„Наставићемо да се консултујемо са Пољском и нашим другим НАТО савезницима о овом питању и тешким логистичким изазовима које оно поставља, али не мислимо да је пољски предлог одржив”, рекао је Кирби.

Предложени поклон ратних авиона био би подстрек за морал Украјинаца који су под нападом Русије готово две недеље, али то представља и ризик да се рат прошири изван Украјине.

Русија је саопштила да би подршку украјинским ваздушним снагама сматрала као улазак у рат и да би на то могла да узврати.

Амерички званичници нису били унапред обавештени о пољској понуди Мигова. Тај предлог није поменут у разговорима државног секретара САД Ентонија Блинкена током његове посете Пољској овог викенда, рекао је један амерички званичник упознат с тим разговорима, преноси агенција АП.

Извор:
ПОЛИТИКА