ЕУ почела разматрање кандидатура за чланство Украјине, Грузије и Молдавије

eukraina

БРИСЕЛ – Европска унија почела је данас процедуру разматрања захтева за чланство Украјине, Грузије и Молдавије, саопштило је француско председништво Европског савета.

Те три земље поднеле су кандидатуру за чланство после почетка руске инвазије Украјине.

Европска комисија треба да изрази своје званично мишљење и европска двадесетседморица треба затим да одлуче да ли ће дати статус кандидата за члакство тражиоцима. Добијањем статуса кандидата отварају се дуги и комплексни преговори.

Европској комисији је требало две године да да своје мишљење после захтева за чланство Румуније.

Украјина жели да се њен захтев за чланство у Европску унију разматра одвојено од захтева Грузије и Молдавије, саопштио је украјински лист „Европска правда“ позивајући се на изјаву министра спољних послова Украјине Дмитрија Кулебе.

Представници земаља чланица у Бриселу постигли су споразум да позову Европску комисију да изнесе своје мишљење о сваком од захтева за чланство у ЕУ те три земље, навело је француско председништво на Твитеру.

Писана процедура покренута је данас да земље чланице одобре нацрте писма у коме се тражи мишљење Комисије, додаје се у поруци.

Више земаља чланица подржало је захтеве те три земље, али процедура је дуга и за приступање је потребно одобрење сих чланица. ;„Разговараћемо о захтеву за пријем Украјинаца наредних дана”, рекао је председник Европског савета Шарл Мишел у поруци на твитеру после новог разговора са председником Володимиром Зеленским.

Зеленски је затражиио од Европљана да „без одлагања” приме његову земљу, али за тако нешто не постоји никаква процедура.

Приступање ЕУ је дуг процес током кога се законодавство земље кандидата прилагођава законима Уније. Захтева комплексне преговоре о бројним темама и тешке критеријуме за испуњење за земљу у рату као што је политичка стабилности и одржива тржиштна привреда.

Усвојена је нова процедура пријема у ЕУ која је строжа и повратна, са могућношћу суспендовања или заустављања преговора са кандидатима.

Украјина и Грузија имају споразуме о стабилизацији и придруживању с ЕУ, који се тичу економске и политичке сарадње, али тим споразумима овим земљама није обећано да ће постати чланице Уније, преноси агенција Бета.

Извор:
ПОЛИТИКА